Οι τάρτες σοκολάτας έχουν μια εορταστική χροιά, δεν είναι ένα γλυκό που φτιάχνεις κάθε μέρα. Είναι κομψές, φινετσάτες, μοιάζουν σαν να βγήκαν από τη βιτρίνα ακριβού ζαχαροπλαστείου. Σε μερικές περιπτώσεις η παρασκευή τους είναι σύνθετη και χρονοβόρα αλλά όχι απαγορευτική, ώστε να τη φοβηθείς. Η αλήθεια είναι ότι μοιάζουν περισσότερο δύσκολες απ’ όσο πραγματικά είναι. Από τη στιγμή που θα τολμήσεις να φτιάξεις μία φορά, θα αρχίσεις να αναρωτιέσαι γιατί άργησες τόσο πολύ να προσπαθήσεις. Αν κι εσείς δεν έχετε δοκιμάσει έως τώρα, ίσως έχει έρθει η ώρα να το τολμήσετε!
Δεν χρειάζεται να περάσετε ώρες στην κουζίνα, η συγκεκριμένη τάρτα δεν χρειάζεται καν μίξερ. Χρειάζεται, όμως, να ‘χετε υπομονή. Δεν θέλει βιασύνες του τύπου θέλω γλυκό και το θέλω τώρα. Θέλει το χρόνο της αλλά όταν τελειώσετε, θα μπορείτε να θαυμάσετε με περηφάνια το αριστούργημα που φτιάξατε. Θα σας πω κι ένα μυστικό. Αν, υποθετικά μιλώντας πάντα, η επιφάνεια της τάρτας έχει ατέλειες γιατί δεν είχατε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες και χτύπησατε μετά μανίας τα αυγά (πράγμα που δεν έπρεπε), έρχεται το υπέροχο σοκολατένιο γλάσο και τα κουκουλώνει όλα και… ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Κανείς δεν θα ξέρει τι κρύβεται κάτω από την γυαλιστερή επιφάνεια του, εκτός από εσάς.
Με την ευκαιρία θα μου επιτρέψετε να σας δώσω μια φιλική συμβουλή. Kαλό είναι να διαβάζετε περισσότερες από μία φορά τις συνταγές, δίνοντας προσοχή στην εκτέλεση και στις πιθανές διευκρινίσεις που μπορεί να έχουν, γιατί μπορεί να σας σώσουν από ενδεχόμενες μαγειρικές καταστροφές. Πιστέψτε με, σας μιλάω εκ πείρας! Τα έχω θαλασσώσει ουκ ολίγες φορές εξαιτίας της βιασύνης μου ή του ενθουσιασμού μου και η συνταγή κατέληξε στα σκουπίδια και η προγραμματισμένη ανάρτηση δεν ανέβηκε ποτέ. Και μετά κλαίω για τα υλικά που χάλασα και πρέπει να ξαναπάρω, κλαίω για τον κόπο μου, για τα πιάτα που έπλυνα, για την ώρα που χαράμισα στην κουζίνα και πάνω απ’ όλα κλαίω για το γλυκό/φαγητό που ονειρευόμουνα να δοκιμάσω και τελικά έμεινα με την όρεξη. Εδώ κλείνει η παρένθεση και επανέρχομαι στην τάρτα.
Αυτή η τάρτα έχει όλα όσα περιμένεις από μια τάρτα σοκολάτας. Τραγανή βάση, βελούδινη υφή, βαθιά σοκολατένια γεύση, ισορροπημένη γλύκα. Αν, τώρα, είστε από τους «άλλους» και δεν ανήκετε στους λάτρεις της σοκολάτας, απλά προσπεράστε την. Ή δοκιμάστε την και κρίνετε μόνοι σας αν αξίζει να… αλλαξοπιστήσετε. Με δύο είδη σοκολάτας, υπέροχη Σουηδική σοκολάτα γάλακτος Μarabou στη γέμιση και μαύρη σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο στο γλάσο, που βοηθάει στον έλεγχο της γλυκύτητας και προσφέρει μια τέλεια ισορροπία μεταξύ πικρού και γλυκού, είναι το όνειρο του αμετανόητου σοκολατομανή.
Με μια ελαφριά καραμελένια επίγευση από τα καραμελωμένα αμύγδαλα που κρύβει η σοκολάτα γάλακτος (τη διάλεξα σε μια έμπνευση της στιγμής έναντι της σκέτης), υπέροχα τραγανή και μαζί κρεμώδης και ανάλαφρη στο στόμα, καταφέρνει να είναι ντελικάτη και να μην σε μπουκώνει. Μην ξεγελαστείτε, ένα μικρό κομμάτι είναι ικανό να κατευνάσει τη λιγούρα σας για γλυκό και να σας γεμίσει. Και κάτι τελευταίο, μην περιμένετε τον Άγιο Βαλεντίνο για να τη φτιάξετε, γιατί… αργεί πολύ ακόμα.
• Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μπισκότα βρώμης με μπισκότα τύπου digestive χωρίς ζάχαρη.
• Αν δεν έχετε σκοπό να σερβίρεται την τάρτα την ίδια μέρα, είναι προτιμότερο να την βάλετε στο ψυγείο χωρίς να τη γλασάρετε (το γλάσο θαμπώνει όσο μένει στο ψυγείο). Φροντίστε, όμως, να τη βγάλετε μισή ώρα νωρίτερα από το ψυγείο, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν προσθέσετε το γλάσο.
• Καλό είναι να χρησιµοποιήσετε ταρτιέρα µε αποσπώµενο πάτο (όπως την «Ikea Drommar») για πιο εύκολο ξεφορµάρισµα, ώστε να µην σπάσει η τάρτα.
- 2 συσκευασίες μπισκότα βρώμης χωρίς ζάχαρη
"Ιkea Κakor Havre"ή μπισκότα τύπου Digestive, τριμμένα (320g) - ½ κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένη (115g)
- ½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
- 2 κ.σ. κακάο, άγλυκο (18g)
- 1¼ κούπας κρέμα γάλακτος (300ml)
- 250g σοκολάτα γάλακτος, τεμαχισμένη
(χρησιμοποίησα σοκολάτα γάλακτος με καραμελωμένα
αμύγδαλα "Marabou Daim", μπορείτε να τη βρείτε στα Ikea) - 2 μεγάλα αυγά
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος (45ml)
- 1 κ.σ. γλυκόζη
- 55g μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο, τεμαχισμένη
(χρησιμοποίησα "Ikea Choklad Mörk", μπορείτε να τη βρείτε στα Ikea) - 1 κ.σ. νερό, χλιαρό (15ml)
- Για τη βάση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση. Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ ή στο multi, μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα με τη ζάχαρη και το κακάο. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να υγρανθεί το μείγμα και να ενωθούν όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ταρτιέρα με διάμετρο 30cm περίπου και το απλώνουμε, ώστε να καλύψει ομοιόμορφα τη βάση και τα τοιχώματα. Ψήνουμε τη βάση για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Για τη γέμιση: Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την αποσύρουμε λίγο πριν βράσει. Την αδειάζουμε πάνω στην τεμαχισμένη σοκολάτα και αφήνουμε 5 λεπτά να μαλακώσει. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να προκύψει ένα λείο μείγμα. Σε διαφορετικό μπολ χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα χειρός τα αυγά, τη βανίλια και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά για να μην πάρει αέρα το μείγμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης μέσα στην κρύα βάση της τάρτας και ψήνουμε για 25−30 λεπτά, μέχρι η γέμιση να σταθεροποιηθεί στις άκρες (στο κέντρο θα είναι ακόμη μαλακή αλλά θα σταθεροποιηθεί όσο κρυώνει η τάρτα). Τη βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για 1 ώρα τουλάχιστον. Αν σκοπεύουμε να τη σερβίρουμε την ίδια μέρα, ετοιμάζουμε το γλάσο. Διαφορετικά τη βάζουμε στο ψυγείο και τη βγάζουμε μισή ώρα πριν τη γλασάρουμε, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Για το γλάσο: Τεμαχίζουμε τη μαύρη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη γλυκόζη, ανακατεύοντας μια δυο φορές για να διαλυθεί η γλυκόζη. Λίγο πριν βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα στην τεμαχισμένη σοκολάτα. Αφήνουμε 5 λεπτά να μαλακώσει και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να προκύψει ένα λείο και γυαλιστερό γλάσο. Με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε το γλάσο στο κέντρο της τάρτας και γέρνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα, ώστε να κυλήσει το γλάσο και να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια της. Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί, περίπου 1 ώρα.
- Αφαιρούµε το δαχτυλίδι της ταρτιέρας και με μια λεπτή μεταλλική σπάτουλα ξεκολλάμε τη βάση της τάρτας από τον πάτο της φόρμας. Γλιστράμε την τάρτα με προσοχή σε μια πιατέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε (σερβίρεται ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου).
Προσαρμογή συνταγής: epicurius
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Αγγελική λέει
Μου ξέφυγε η τάρτα σου άλλα μάλλον είχαμε μια νοητική σύγκλιση συνταγών τις τελευταίες μέρες,χαχα!!
Υπέροχες φωτογραφίες, μπράβο! Λατρεμένη τάρτα, όντως το όνειρο του σοκολατομανή!
Και πόσο δίκιο έχεις για το σωστό διάβασμα των συνταγών, πόσο!!
Πολλά φιλιά!
theonewithallthetastes λέει
Και μόνο που βλέπω τόσες αποχρώσεις του καφέ ενθουσιάζομαι Νανά!
Φαντάζομαι κύματα σοκολάτας να «σκάνε» παντού στο στόμα μου.
Πολύ κομψή τάρτα, εντυπωσιακή και άκρως λαχταριστή!
Μου αρέσει πολύ και η φωτογραφία στην οποία φαίνονται τα υλικά, πανέμορφη!
Σε φιλώ
dolmadaki λέει
πωωωωωωωωωωωω απλα τελεια!!! μπραβο!!! ακομα κ γω π δεν ειμαι φαν της σοκολατας μου τρεχουν τα σαλια απ τις φωτο κ μονο
Cook Taste Live λέει
Τι φανταστική τάρτα είναι αυτή Νανά! Ακόμα και αν ανήκεις στους «άλλους» πιστεύω πως πολύ δύσκολα μένεις ασυγκίνητος στην θέα αυτής της τάρτας.
Οι σοκολάτες με 70% κακάο είναι οι αγαπημένες μου και νομίζω το συγκεκριμένο γλάσο θα το έτρωγα με το κουταλάκι πριν προλάβω να το βάλω πάνω στην τάρτα! 😛
neanikon λέει
Το post σου Νανά είναι η αποθέωση της σοκολάτας 🙂