Κάθε Χριστούγεννα ξυπνάει το παιδί που κρύβω μέσα μου. Θέλω να τα αφήσω για λίγο όλα στην άκρη, καθημερινότητα, γκρίνια, προβλήματα, χρέη, και να νιώσω τη μαγεία και τη χαρά της γιορτής. Θέλω να στείλω γράμμα στον Άγιο Βασίλη, να φτιάξω χιονάνθρωπο και «αγγελάκια» στο χιόνι −αλήθεια, πόσο καιρό έχω να δω χιόνι;−, να δω χριστουγεννιάτικες ταινίες, να κάνω βόλτα και να χαζέψω τις στολισμένες βιτρίνες, να κάνω λίστες με δώρα, να ψήσω κάθε λογής μπισκότα και γλυκά και να μοσχομυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα, με άλλα λόγια κανέλα, γαρίφαλο και πορτοκάλι.
Να προσθέσω και λίγο πικάντικο τζίντζερ, και μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο και μπαχάρι και μια μικρή δόση μαγείας και να φτιάξω το πιο γιορτινό, το πιο αρωματικό, το πιο μαγικό χριστουγεννιάτικο κέικ! Ένα κέικ που όσο ψήνεται κάνει το σπίτι να μυρίζει ονειρεμένα και μικρούς και μεγάλους να αναρωτιούνται «μαμά τι ετοιμάζεις πάλι;». Ένα ασυνήθιστο κέικ «επιδόρπιο» που είναι ικανό να εντυπωσιάσει και να παραπλανήσει όποιον το δοκιμάσει, κάνοντάς τον να σκεφτεί πως χρειάστηκες ώρες στην κουζίνα για να το φτιάξεις.
Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Το «μαγικό κέικ» ή αλλιώς «tarta magica» δε χρειάζεται κόπο, ξόρκι ή μαγικό φίλτρο, μόνο αυγά, ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο, γάλα και μυρωδικά. Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο στα συστατικά του, αλλά η μαγεία συμβαίνει στο ψήσιμο. Ετοιμάζεις μόνο ένα μείγμα, όπως θα έκανες σε ένα κλασικό κέικ, το βάζεις στο φούρνο κι αυτό, καθώς ψήνεται, διαχωρίζεται και δημιουργεί τρεις στρώσεις με διαφορετική υφή και γεύση. Αφράτο κέικ στην επιφάνεια, λαχταριστή, βελούδινη κρέμα στη μέση και μια πιο συμπαγή στρώση σαν cheesecake στη βάση, που μου είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια.
Μέρες που είναι δε θα σας κουράσω με το πως και το γιατί, αρκεστείτε στο να ακολουθήσετε τη συνταγή και να απολαύσετε το αποτέλεσμα! Έχοντας ήδη δοκιμάσει δύο διαφορετικές εκδοχές του «μαγικού κέικ», αυτήν με το λεμόνι, που τυχαίνει να είναι η αγαπημένη μου, κι αυτήν με τη σοκολάτα, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι πετυχαίνει κάθε φορά. Στη σημερινή συνταγή το μαγικό κέικ αρωματίζεται με χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά και πορτοκάλι, εμπλουτίζεται με τραγανά καρύδια και ντύνεται με ένα «περιτύλιγμα» άχνης κι ένα μεγάλο γιορτινό φιόγκο. Αφήστε το άρωμα και τη γεύση του να σας παρασύρει στο κλίμα της γιορτής και ποιος ξέρει, αν είστε φρόνιμοι, ίσως σας φέρει ο Άγιος Βασίλης αυτό που επιθυμείτε!
Αν θέλετε να διακοσμήσετε κι εσείς το κέικ σας και να το κάνετε πιο γιορτινό, μπορείτε να εκτυπώσετε το πατρόν για το φιόγκο που βλέπετε στις φωτογραφίες. Αφού το εκτυπώσετε στο 100%, καλύτερα σε χοντρό χαρτί, κόψτε το σχέδιο πάνω στις διακεκομμένες γραμμές, χρησιμοποιώντας ψαλίδι ή κοπίδι. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το πατρόν πάνω στο κρύο κέικ και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, κοσκινίζοντας την με ένα ψιλό σουρωτήρι. Αφαιρέστε προσεκτικά το πατρόν και είστε έτοιμοι!
• Όταν αναμειγνύουμε το βασικό μείγμα με τη μαρέγκα, προκύπτει ένα αραιό και ανομοιογενές μείγμα με αδιάλυτους κόμπους μαρέγκας που μοιάζει σαν «κομμένο». Αυτό είναι φυσιολογικό.
• Όταν βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, η υγρή μεσαία στρώση της κρέμας τρεμοπαίζει σα ζελέ κάτω από την ψημένη κρούστα. Η κρέμα θα πήξει και θα σταθεροποιηθεί περισσότερο καθώς κρυώνει το κέικ.
• Χρειάζεται να περιμένουμε τρεις ώρες για να κρυώσει το κέικ πριν το κόψουμε. Αν βιαζόμαστε, περιμένουμε να γίνει χλιαρό και το βάζουμε στο ψυγείο.
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)
- 2 κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.γλ. κακάο άγλυκο, σε σκόνη
- 1 κ.γλ. τζίντζερ, σε σκόνη
- ⅛ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- ⅛ κ.γλ. γαρίφαλο, τριμμένο
- ⅛ κ.γλ. μπαχάρι, τριμμένο
- ⅛ κ.γλ. αλάτι
- ½ κούπα καρύδια, ψιλοαλεσμένα (60g) + ½ κούπα καρύδια,
χοντροκομμένα για το πασπάλισμα της φόρμας (60g) - ½ πλάκα βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένη & χλιαρή (125g)
- ½ λίτρο γάλα, χλιαρό (500ml)
- 4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα, σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γλ. λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού ή ¼ κ.γλ. κρεμόριο
- ½ κούπας σκούρη καστανή ζάχαρη, υγρή (110g)
- ½ κούπα ζάχαρη άχνη (65g)
- 1 κ.σ. νερό
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία τετράγωνη φόρμα, με διαστάσεις 20x20cm, ή στρογγυλή, με διάμετρο 20−22cm. (Αν χρησιμοποιήσουμε κουμπωτή φόρμα, τη ντύνουμε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο για να αποφύγουμε τυχόν διαρροές.) Πασπαλίζουμε τον πάτο της φόρμας με ½ κούπα χοντροαλεσμένα καρύδια (φωτο1).
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, την κανέλα, το κακάο, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, το μπαχάρι και το αλάτι. Προσθέτουμε ½ κούπα ψιλοαλεσμένα καρύδια και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.
- Σ’ ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Ομοίως, ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το το μίξερ χειρός, στη χαμηλή ταχύτητα, τα ασπράδια μαζί με το ξύδι (ή το χυμό λεμονιού ή το κρεμόριο), έως ότου σχηματιστούν κορυφές που να στέκονται (φωτο2).
- Σε χωριστό μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί τα δύο είδη ζάχαρης και το νερό (φωτο3), μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν (φωτο4). Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρι/μπαχαρικά και ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί (φωτο5). Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα χειρός ή σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθεί (φωτο6).
- Προσθέτουμε ⅓ της μαρέγκας στο παραπάνω μείγμα. Με τη σπάτουλα «διπλώνουμε» με απαλές, κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί η μαρέγκα στο μείγμα (θα συνεχίσουν να υπάρχουν αδιάλυτοι κόμποι μαρέγκας). Συνεχίζουμε κάνοντας το αντίστροφο, προσθέτουμε δηλαδή ⅓ του υγρού μείγματος στη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά και συνεχίζουμε προσθέτοντας ⅓ κάθε φορά του υγρού μείγματος στη μαρέγκα, μέχρι να τελειώσει. Το τελικό μείγμα δεν θα είναι εντελώς λείο αλλά θα έχει μικρούς κόμπους και θα μοιάζει σαν να έχει «κόψει» (φωτο7).
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε, στην δεύτερη σχάρα από κάτω, για 1 ώρα περίπου. Ανάλογα με το φούρνο, μπορεί να χρειαστεί από 60 έως 70 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο όταν η επιφάνεια του έχει ροδίσει και στο κέντρο του τρεμοπαίζει ελαφρά σαν ζελέ κάτω από την κρούστα, όταν κουνάμε απαλά το ταψί (φωτο8).
- Το βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τρεις ώρες να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί, πριν το κόψουμε. Αν βιαζόμαστε, αφήνουμε να γίνει χλιαρό και το βάζουμε στο ψυγείο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε. Το διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο. Τρώγεται είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε κρύο από το ψυγείο.
• Προκειμένου να ψηθεί σωστά το κέικ και να είναι εμφανείς και οι τρεις στρώσεις, δε χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη φόρμα από το προτεινόμενο μέγεθος. Αν χρησιμοποιήσουμε κουμπωτή φόρμα με έλασμα, τη ντύνουμε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο για να αποφύγουμε τυχόν διαρροές εξαιτίας της υγρής ζύμης.
Προσαρμογή συνταγής: Pasteles de Colores
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Katherine λέει
Looks amazing! Bravo sou!
dolmadaki λέει
αυτο το κεικ το ειχα δει στο γιουτουμπ στη λευκη εκδοχη κ μονο μαγικο δεν ηταντο αποτελεσμα!!!! χαχαχαχα
το δικο σου ομολογω πιο εντυπωσιακο πιο μυρωδατο κ πιο σοκολατενιο φαινεται και θα το επιχειρισω σιγουρα γτ σε εμπιστευομαι μιας κ εχω κανει αρκετες συνταγες σου!!!
theonewithallthetastes λέει
Νανά μου, νομίζω έχεις βαλθεί να γίνεις ο μάγος των μαγικών κέικ!
Και οι τρεις εκδοχές που μας έχεις παρουσιάσει είναι υπέροχες και μας προκαλείς να τις δοκιμάσουμε όλες!
Οι φωτογραφίες σου είναι εξαιρετικές, τόσο ζωντανές και με τόσο όμορφα χρώματα!
Εύχομαι ολόψυχα καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε εσένα και την οικογένεια σου!
Πολλά φιλιά!
andrianalifelikes λέει
Φαίνεται πραγματικά μαγικό!! Από την αρχή μου φάνηκε ως η ιδανική, εναλλακτική βασιλόπιτα.
Beauty Follower λέει
Wow τι ωραιο… με βαζεις σε πειρασμο να το φτιάξω!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
aris λέει
Εξαιρετικό, εξαιρετικό Νανά! Η αισθητική σου είναι υπέροχη και το αποτέλεσμα αψεγάδιαστο!
Κάποια στιγμή πρέπει να κάνεις ένα post πάνω στο food photography!
Δέσποινα λέει
Καταπληκτική ιδέα! Υπέροχη, γιορτινή εμφάνιση! Θέλω να το φτιάξω, αλλά δεν έχω καταλάβει πώς προκύπτει η δεύτερη στρώση με την κρέμα.
Nana λέει
Η ζύμη διαχωρίζεται μόνη της στο ψήσιμο και προκύπτουν οι τρεις διαφορετικές στρώσεις.