Καλή χρονιά σας ευχήθηκα; Δεν σας ευχήθηκα. Πώς να σας ευχηθώ αφού έριξα μαύρη πέτρα στα social media και στο blog. Όχι, μην προτρέχετε και φαντάζεστε διάφορα. Δεν πήγα πουθενά. Στο σπίτι έμεινα και ασχολήθηκα επιτέλους με άχαρες εκκρεμότητες και δουλειές που παραμελώ ή δεν προλαβαίνω τον υπόλοιπο χρόνο. Καθάρισα λίγο καλύτερα το σπίτι, όχι μόνο όσα βλέπει η πεθερά, έστρωσα κάπως αργοπορημένα τα χαλιά, έπλυνα, σιδέρωσα και άλλα παρόμοια διασκεδαστικά. Εννοείται ότι τέτοιες μέρες το μαγείρεμα πολλαπλασιάζετε και τελικά αντί να ξεκουραστώ, μάλλον κουράστηκα.
Τώρα που γκρίνιαξα λιγουλάκι −συγχωρέστε με αλλά είχα ανάγκη να τα πω κάπου− επανέρχομαι στις ευχές. Πάει ο παλιός ο χρόνος και μπορώ να ξεφυσήξω πλέον με ανακούφιση και να ευχηθώ σε όλους το 2016 να φέρει έστω λίγα απ’ όσα μας στέρησε το 2015, μαζί με υγεία, χαμόγελα, αισιοδοξία, όμορφες στιγμές και δύναμη να συνεχίσουμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας! Μπορεί να έχουμε μάθει να ζούμε με τα λίγα ή τα λιγότερα αλλά χωρίς όνειρα, ελπίδα και αγάπη δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ας βάλουμε λοιπόν μια τελεία στο χρόνο που έφυγε κι ας σχεδιάσουμε τη νέα χρονιά όπως την ονειρευόμαστε και όπως μας αξίζει.
Όσον αφορά τα κλισέ του τύπου «πώς να χάσετε τα κιλά που πήρατε στις γιορτές;» θα προσποιηθώ ότι με αφήνουν παγερά αδιάφορη και θα ξεκινήσω τη χρονιά με μια γλυκιά συνταγή. Άλλωστε δεν θα μπορούσα να κάνω το πρέπον ποδαρικό στο blog χωρίς σοκολάτα. Θα ξεκινήσω, λοιπόν, με ένα δίπατο, τύπου τούρτα, κέικ σοκολάτας αρωματισμένο με πορτοκάλι και γέμιση κρέμας σοκολάτας με πορτοκάλι. Τα φαινόμενα, όμως, απατούν και το συγκεκριμένο γλυκό είναι λιγότερο αμαρτωλό και πιο «πράσινο» απ’ όσο φαίνεται. Τι εννοώ; Είναι όλα όσα περιμένεις από ένα κέικ/τούρτα σοκολάτας αλλά δεν περιέχει αυγά και βούτυρο και είναι επιπλέον νηστίσιμο (με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσουμε φυτικό γάλα). Σας ξάφνιασα;
Tο μυστικό συστατικό του δεν είναι άλλο από το αβοκάντο που αντικαθιστά τα λιπαρά τόσο στο κέικ όσο και στην κρέμα. Μην με κοιτάτε συνοφρυωμένοι. Είχα κι εγώ τις αμφιβολίες μου αλλά απ’ τη μία το κέικ της αγαπημένης Αγγελικής (aka Cookika), απ’ την άλλη το κέικ της γλυκύτατης Joy, δεν θέλει πολύ ο άνθρωπος, και δη o food blogger, για να του μπουν ιδέες και να παρασυρθεί. (Τελικά, όλος αυτός ο ντόρος για κιλά, δίαιτες και ζυγαριές πρέπει να με έχει επηρεάσει περισσότερο απ΄ όσο θέλω να παραδεχτώ.) Η αλήθεια είναι ότι αν δεν σας το είχα πει και το δοκιμάζατε, θα ήταν αδύνατον να διακρίνετε οτιδήποτε περίεργο στη γεύση του. Το αβοκάντο ούτως ή άλλως είναι σχεδόν άγευστο από τη φύση του αλλά με τη βουτυρώδη και λιπαρή υφή του μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το βούτυρο σε αμέτρητες συνταγές.
Το κέικ είναι ζουμερό, με ελαφρώς συνεκτική υφή, και ιδιαίτερα αρωματικό από το συνδυασμό κακάο με πορτοκάλι. Η παραμονή του κέικ στο ψυγείο τείνει να το στεγνώνει γι΄ αυτό θεώρησα καλή ιδέα να το σιροπιάσω, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Η κρέμα είναι πραγματικά πεντανόστιμη και τρώγεται άνετα και σκέτη ή μπορεί να σερβιριστεί μέσα σε ψηλά ποτήρια σε εναλλασσόμενες στρώσεις με τριμμένα μπισκότα και φρέσκα φρούτα. Είναι ανάλαφρη, δροσερή, κρεμώδης, βελούδινη και απίστευτα γυαλιστερή! Στη γεύση υπερισχύει το κακάο και η φρουτώδης δροσιά του πορτοκαλιού, χαρίζοντας φρεσκάδα και μια ευχάριστη γλυκόπικρη επίγευση στην τούρτα. Τα καραμελωμένα πορτοκάλια του ντεκόρ εννοείται πως τρώγονται και μάλιστα θα σας συμβούλευα να φτιάξετε περισσότερα και να τα βουτήξετε σε σοκολάτα. Και κάτι τελευταίο… Ξεχάστε ότι περιέχει αβοκάντο και απλά δοκιμάστε την!
• Διαλέγουμε ώριμα, ελαφρώς μαλακά στην αφή αβοκάντο. Αποφεύγουμε τα σκληρά και τα πολύ μαλακά. Για να ωριμάσουν πιο γρήγορα, τα τοποθετούμε σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μια μπανάνα. Κλείνουμε τη σακούλα και τα αφήνουμε να ωριμάσουν δύο με τρεις ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου.
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
- 6 κ.σ. κακάο σε σκόνη, άγλυκο (45g)
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ¼ κούπας ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (60ml)
- 1 μέτριο, ώριμο αβοκάντο, καλά πολτοποιημένο (½ κούπα)
- 1 κούπα γάλα, φυτικό ή ζωικό ή νερό (240ml)
- ½ κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού (120ml)
- ½ κούπα νερό (120ml)
- 2 κ.σ. λευκό ξύδι
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
- ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
- 2 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (400g)
- ½ κούπα νερό (120ml)
- ½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
- ½ ακέρωτο πορτοκάλι
- 2 μέτρια, ώριμα αβοκάντο, καλά πολτοποιημένα (1 κούπα)
- 4 κ.σ. κακάο σε σκόνη, άγλυκο, κοσκινισμένο (30g)
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- ξύσμα από ½ ακέρωτο πορτοκάλι
- 3½ κούπες ζάχαρη άχνη ή δοκιμάστε και προσαρμόστε
- την ποσότητα της ζάχαρης κατά βούληση (437g)
- 2 μικρά ακέρωτα πορτοκάλια
- ⅓ κούπας νερό (80ml)
- ¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (150g)
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Βουτυρώνουμε δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ, με διάμετρο 20cm, και στρώνουμε τον πάτο τους με λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Πολτοποιούμε καλά τη σάρκα του αβοκάντο στο multi, μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το λάδι, το πολτοποιημένο αβοκάντο, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το ξύδι, τη βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το μείγμα των στεγνών υλικών και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες ισομερώς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 με 45 λεπτά ή έως ότου να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο των κέικ. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά. Κατόπιν τα ξεφορμάρουμε πάνω στη σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι για 3 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Πολτοποιούμε καλά τη σάρκα του αβοκάντο στο multi, μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Αδειάζουμε τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κοσκινισμένο κακάο, τη βανίλια και το ξύσμα. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, δοκιμάζοντας και ρυθμίζοντας τη γλυκύτητα κατά βούληση. Χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί η ζάχαρη, χωρίς να προσθέσουμε κάποιο υγρό, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και γυαλιστερό, περίπου 5 λεπτά. Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο, μέχρι να τη χρειαστούμε.
- Στην πιατέλα που θα σερβίρουμε την τούρτα, βάζουμε 4 λωρίδες λαδόκολλα, σχηματίζοντας ένα τετράγωνο περίγραμμα. Αν χρειάζεται, κόβουμε τις κορυφές των κέικ με ένα οδοντωτό μαχαίρι ψωμιού, ώστε να γίνουν επίπεδα. Τοποθετούμε το πρώτο κέικ στην πιατέλα, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Με ένα πινέλο ή κουτάλι βρέχουμε τη βάση με το σιρόπι και απλώνουμε περίπου το ⅓ της κρέμας στην επιφάνεια. Βάζουμε το δεύτερο κέικ πάνω στον πάγκο, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, και το βρέχουμε με το σιρόπι. Το αναποδογυρίζουμε και το τοποθετούμε με τη βρεγμένη πλευρά πάνω στη γέμιση, προσέχοντας η πάνω επιφάνεια της τούρτας μας να είναι εντελώς οριζόντια. Βρέχουμε την επιφάνεια του κέικ με το υπόλοιπο σιρόπι. Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη κρέμα, καλύπτοντας το πάνω μέρος της τούρτας και τα πλαϊνά. Αφαιρούμε προσεκτικά τα κομμάτια της λαδόκολλας και γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα πορτοκάλια. Διατηρούμε την τούρτα για 4−5 μέρες στο ψυγείο. Πριν σερβίρουμε, την αφήνουμε για 10 λεπτά εκτός ψυγείου.
- Πλένουμε και κόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές φέτες, με πάχος 3 με 4 χιλιοστά. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε όσες φέτες πορτοκαλιού χωράνε σε μία στρώση στον πάτο της κατσαρόλας. Βράζουμε για 10 λεπτά τα πορτοκάλια στο σιρόπι και κατόπιν τα μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Συνεχίζουμε, βράζοντας στο σιρόπι τις υπόλοιπες φέτες. Τοποθετούμε τη λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C στις αντιστάσεις ή 120°C στον αέρα και ψήνουμε μέχρι να στεγνώσουν και να καραμελώσουν, περίπου 40 με 50 λεπτά, αναποδογυρίζοντας τες μετά από 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και γαρνίρουμε την τούρτα.
• Αντί να μοιράσουμε το μείγμα σε δύο στρόγγυλες φόρμες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία μεγαλύτερη σε διάμετρο φόρμα ή μία φόρμα για κέικ με τρύπα στο κέντρο. Ο χρόνος ψησίματος παρατείνεται και προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του σκεύους. Ελέγχουμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο κι ελέγχουμε ξανά μετά από 5 λεπτά.
Προσαρμογή συνταγής: Joy the baker
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Ioanna λέει
Απλά υπέροχη και ούτε που το καταλάβαινες ότι είναι vegan!!!!
Σοφία λέει
Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την άψογη συνταγή!
Αν και τις περιόδους των νηστειών επιδιώκω (δυστυχώς, όχι πάντα επιτυχώς) μια πιο «λιτή» διατροφή, έφτιαξα αυτή την τούρτα για μια ιδιαίτερη περίσταση και συγκεκριμένα τα γενέθλια της αδελφής μου και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.
Έκανα και κάποιες αλλαγές που με την σειρά μου θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας:
1. Στο σιρόπι παρέλειψα το πορτοκάλι
2. Δεν χώρισα το παντεσπάνι στην μέση, αλλά το άφησα σύμφωνα και με τις οδηγίες σας σε μεγαλύτερη φόρμα.
2. Έφτιαξα μια ελαφριά κρέμα σε κατσαρόλα με 30 γρ κορν φλάουρ, 80 γρ κακάο, 100 γρ ζάχαρη, 125 γρ μαργαρίνη, 240 ml νερό και 120 ml γάλα σόγιας με άρωμα βανίλιας (αυτό χρησιμοποίησα και στο παντεσπάνι).
Καλό μήνα και να είστε πάντα τόσο δημιουργική!!!
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και που εμπιστεύτηκες τη συνταγή μου για μια τόσο εξαιρετική περίσταση! Χρόνια της πολλά, να τη χαίρεσαι! Είναι πολύ τυχερή που έχει μια αδελφή που την αγαπάει τόσο! Εύχομαι να είσαι κι εσύ πάντα το ίδιο δημιουργική!
Beauty Follower λέει
Κόλαση!!!!
dolmadaki λέει
καλη χρονια!!! τι υπεροχο κεικ! και δε του φαινεται οτι ειναι λαιτ!!!! το τσακιζεις χωρις τυψεις!
theonewithallthetastes λέει
Νανά μου γλυκιά, πολλά πολλά συγχαρητήρια και από εδώ!
Χάρηκα τόσο πολύ που επιτέλους σε γνώρισα και από κοντά! Και πράγματι, όπως είπες κι εσύ, ήταν σα να σε γνώριζα ήδη!
Συνέχισε την υπέροχη δουλειά που κάνεις, εύχομαι ακόμα περισσότερες διακρίσεις στο μέλλον!
Οκ και τώρα πρέπει να πω κάτι για το υπέροχο και φοβερά λαχταριστό κέικ σου μάλλον!
Που να μην το λένε ήδη αυτές οι φωτογραφίες!
Χμ… την επόμενη φορά που θα βρεθείς Αθήνα θα μου φέρεις κομμάτι εντάξει;
Σε φιλώ!
Ξανθή λέει
Συγχαρητήρια για τη διάκριση σου!!
Ioanna λέει
Καλή Χρονιά με Υγεία & πολλά Χαμόγελα.
Αυτό το αβοκάντο αντί για βούτυρο/λάδι μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον… Θα δοκιμαστεί άμεσα καθώς ΑΓΑΠΑΜΕ αβοκάντο 🙂
Όλγα λέει
Καλή και ευλογημένη χρονιά και εύχομαι πολλές αντοχές,καλές δημιουργίες και γενικά ότι καλύτερο!Σούπερ ντούπερ η τουρτίτσα..
Stella Markopoulou λέει
Καλά, δεν αμφιβάλλω καθόλου πως είναι θεσπέσιο το κέικ αυτό, Νανά!
Και οι φωτογραφίες σου με αφήνουν με τη γεύση αυτού που βλέπω στο στόμα..για ακόμη μια φορά!
Αγγελική λέει
Καλή Χρονιά Νανά μου, ό,τι καλύτερο σου εύχομαι, πολλές δημιουργίες και πάνω απ΄όλα υγεία!
Καλά έκανες και ξεμπέρδεψες με τις χαζές εκκρεμότητες του σπιτιού,είναι και αυτές βάρος στην σκέψη και όχι μόνο!
Αυτό για μένα ήταν από το πιο νόστιμα κέικ που έχω φτιάξει και το φτιάχνω όσο συχνότερα μπορώ! Βέβαια εσύ το έκανες υπερπαραγωγή…που αγγίζει την τελειότητα!
Ευχαριστώ για την αναφορά και περιμένω να σε δω αύριο από κοντά! Φιλιά!