Η συνταγή για αφράτα φουρνιστά ντόνατς είναι μία από τις πιο δημoφιλείς συνταγές στο blog. Το μυστικό των συγκεκριμένων ντόνατς είναι το tangzhong, που μοιάζει δύσκολο να το προφέρεις αλλά είναι εύκολο να το φτιάξεις. Αυτό είναι και το μυστικό συστατικό για να φτιάξεις το πιο αφράτο σπιτικό ψωμί για τοστ που τη συνταγή θα σας αποκαλύψω σύντομα, οπότε αναμείνατε στο… ακουστικό σας! Αυτή τη φορά, όμως, αποφάσισα να δοκιμάσω μία συνταγή για λουκουμάδες φούρνου γεμισμένους με κρέμα βανίλιας, χωρίς την προσθήκη του θαυματουργού tangzhong (περισσότερα για το τι εστί tangzhong μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Μια δουλειά λιγότερη ή ένα σκεύος λιγότερο για πλύσιμο ακούγεται πάντα ως καλή ιδέα. Έτσι δεν είναι;
Οι συγκεκριμένοι λουκουμάδες με γέμιση κρέμας, γνωστοί και ως bomboloni, δεν είναι παρά η ιταλική εκδοχή των ντόνατς. Η ονομασία τους ετυμολογικά συνδέεται με τη λέξη bomba που προφανώς αναφέρεται στην εμφάνιση τους αλλά η αλήθεια είναι ότι αποτελούν και μια βόμβα θερμίδων, αφού παραδοσιακά τηγανίζονται. Αν προσθέσετε και το απαραίτητο βούτηγμα σε μπόλικη ζάχαρη και την περιεχόμενη κρέμα, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για βόμβα μεγατόνων! Όμως, ας μη γελιόμαστε, αν θέλετε να γευθείτε αυθεντικά bomboloni επιβάλλεται να τα τηγανίσετε ή ακόμη καλύτερα να προγραμματίσετε ένα ταξιδάκι μέχρι τη γειτονική Ιταλία. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε πάση θυσία το τηγάνισμα, μπορείτε να δοκιμάσετε τη συνταγή που σας προτείνω και σίγουρα δεν θα απογοητευτείτε.
Το έχω ξαναπεί. Το ψήσιμο στο φούρνο αντί στο τηγάνι είναι μια λύση συμβιβασμού. Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις. Για παράδειγμα, μπορείς να φας δύο λουκουμάδες αντί για έναν! Επίσης, γλιτώνεις το τηγάνισμα, την τηγανίλα, το πιτσίλισμα, το ατμόλουτρο πάνω από το καυτό λάδι, το καθάρισμα της κουζίνας μετά καθώς και το αναπόφευκτο λούσιμο. Διατηρούσα, όμως, τις αμφιβολίες μου και βαστούσα μικρό καλάθι, μέχρι να τους δοκιμάσω. Φοβόμουν μήπως γίνουν στεγνοί. Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι αδίκως ανησυχούσα. Τα φουρνιστά bomboloni είχαν μεγάλη επιτυχία! Η πρώτη αναγνωριστική φουρνιά εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού.
Η ζύμη τους είναι αφράτη, μαλακή και αέρινη. Σε κάθε μπουκιά ξεχύνεται η γέμιση κρέμας βανίλιας, ανάλαφρη και απαλή, που δένει αρμονικά με την πασπαλισμένη με ζάχαρη ζύμη που μοσχομυρίζει βούτυρο. Το ξύσμα λεμονιού προσθέτει άρωμα και μια αναπάντεχη φρεσκάδα στο σύνολο αλλά αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να το παραλείψετε. Είναι πεντανόστιμοι, φουσκωτοί, πληθωρικοί σε εμφάνιση και σε γεύση και είναι αδύνατον να τους αντισταθείς. Επειδή ψήνονται στο φούρνο, τους λείπει η λιπαρότητα των τηγανητών, χωρίς να υστερούν σε γεύση ή σε υφή. Είναι προτιμότερο να τρώγονται όσο είναι φρέσκοι αλλά αυτό φαντάζομαι δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα.
Δεν χρειάζεται να σας πτοεί ούτε η έλλειψη ικανού μίξερ ούτε η ενδεχόμενη απειρία σας στις ζύμες με μαγιά αλλά, μιλώντας εκ πείρας, οφείλω να σας πω ότι αν ζυμώσετε στο χέρι, η υγρή ζύμη θα σας παιδέψει λίγο. Και σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Αλλά σας το ζητάω σαν χάρη. Μην το κάνετε! Όσο περισσότερο ζυμώνετε, θα διαπιστώσετε ότι η ζύμη αποκτάει συνοχή και κολλάει λιγότερο. Προσθέτοντας λίγο λάδι προς το τέλος του ζυμώματος, η ζύμη θα ξεκολλήσει εύκολα από τα χέρια σας και τα τοιχώματα του μπολ. Μετά το φούσκωμα, η ζύμη θα είναι εύπλαστη και απαλή και θα δουλεύεται πολύ πιο εύκολα. Αρκεί να θυμάστε ότι η υγρή ζύμη είναι αυτή που διατηρεί τους λουκουμάδες μαλακούς και αφράτους. Καλή επιτυχία!
• Η ζύμη των λουκουμάδων είναι υγρή και αρκετά κολλώδης και είναι πιο εύκολο να δουλευτεί σε επιτραπέζιο μίξερ. Αν δεν έχετε, μπορείτε να την ζυμώσετε στο χέρι χρησιμοποιώντας αρχικά μια φαρδιά σπάτουλα σιλικόνης για να διπλώνετε τη ζύμη, μέχρι να σταματήσει να κολλάει τόσο, περίπου 5 λεπτά. Συνεχίστε, ζυμώνοντας με τα χέρια σας για 5 λεπτά ακόμη. Τέλος, προσθέστε λίγο σπορέλαιο και ζυμώστε, μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα δάχτυλα σας και από τα τοιχώματα του μπολ.
• Μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ και να την αφήσετε όλη νύχτα στο ψυγείο να φουσκώσει αργά. Την επόμενη μέρα αφήστε την μισή ώρα εκτός ψυγείου, πριν τη χρησιμοποιήσετε.
- ½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
- 3½ κ.σ. κορν φλάουρ (32g)
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κρόκους αυγών
- 1½ κούπα γάλα (360ml)
- ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- ½ κούπα γάλα, καυτό (120ml)
- ⅓ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (65g)
- 4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη (60g)
- 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- ξύσμα από μισό ακέρωτο λεμόνι (προαιρετικά)
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
- 1 κ.σ. ξηρή μαγιά στιγμής (1 φακελάκι των 9g)
- 1 κ.γλ. σπορέλαιο
4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο (60g)
1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (200g)
- Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλάτι. Προσθέτουμε τους κρόκους και 2 κ.σ. από το γάλα (30ml) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια πυκνή πάστα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει, περίπου 5 λεπτά. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες, σβήνουμε την εστία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1 λεπτό ακόμη. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα και καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, ώστε να μη σχηματιστεί κρούστα. Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
- Ζεσταίνουμε το γάλα, μέχρι να πάρει βράση. Σε ένα ευρύχωρο μπολ ή στο μπολ του επιτραπέζιου μίξερ (όχι χειρός) προσθέτουμε το καυτό γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσει. Ελέγχουμε με το δάχτυλο μας τη θερμοκρασία του μείγματος, πρέπει να είναι πλέον χλιαρό (αν όχι, το αφήνουμε να κρυώσει). Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη μαγιά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με το γάντζο του μίξερ, μέχρι να υγρανθεί το αλεύρι και να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια κολλώδη ζύμη.
- Συνεχίζουμε είτε ζυμώνοντας στο χέρι για 10 λεπτά είτε στο μίξερ για 5 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, υγρή και μαλακή ζύμη. Η ζύμη θα παραμείνει ελαφρώς κολλώδης αλλά θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρια μας ή τα τοιχώματα του μπολ αντίστοιχα. (Αν ζυμώσουμε στο χέρι, χρησιμοποιούμε αρχικά μια φαρδιά σπάτουλα σιλικόνης για να διπλώνουμε τη ζύμη που αρχικά κολλάει πολύ. Όσο ζυμώνουμε, οι ίνες της γλουτένης αναπτύσσονται, το αλεύρι απορροφά την υγρασία και η ζύμη αποκτά συνοχή και κολλάει λιγότερο.) Δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι. Στο τέλος του ζυμώματος, προσθέτουμε 1 κ.γλ. σπορέλαιο και ζυμώνουμε, μέχρι να ξεκολλήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης από τα δάχτυλα μας και από τα τοιχώματα του μπολ.
- Διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τοποθετούμε σε λαδωμένο βαθύ μπολ. Καλύπτουμε το μπολ με μια νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και σχεδόν να τριπλασιαστεί σε όγκο, 1½ με 2 ώρες περίπου. Εναλλακτικά, τη βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε όλη νύχτα να φουσκώσει αργά. Την επόμενη μέρα φροντίζουμε να την αφήσουμε μισή ώρα εκτός ψυγείου, πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει και να φύγει όλος ο αέρας. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο με πάχος 1 εκατοστό περίπου, πασπαλίζοντας με αλεύρι για να μην κολλάει. Με στρόγγυλο κουπ πατ, με διάμετρο περίπου 7 εκατοστά, ή ένα ποτήρι κόβουμε στρόγγυλους δίσκους ζύμης. Πλάθουμε τα κομμάτια ζύμης που μας περίσσεψαν σε μπάλα, την ανοίγουμε ξανά σε φύλλο και κόβουμε κι άλλους λουκουμάδες. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
- Μεταφέρουμε τους λουκουμάδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, χωρίς να τους στριμώξουμε γιατί θα φουσκώσουν. Σκεπάζουμε το ταψί με μια νωπή πετσέτα και τους αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν, 1 ώρα περίπου.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC και τοποθετούμε τη σχάρα μια θέση χαμηλότερα από τη μέση. Ψήνουμε τους λουκουμάδες για 8 με 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Δεν τους παραψήνουμε γιατί θα στεγνώσουν.
- Αφήνουμε τους λουκουμάδες να κρυώσουν ελαφρώς και τους αλείφουμε με ένα πινέλο με το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε ένα μέρος της ζάχαρης σε ένα βαθύ πιάτο και βουτάμε τους λουκουμάδες έναν έναν στη ζάχαρη, ώστε να καλυφθούν καλά και παντού, προσθέτοντας ζάχαρη όποτε χρειάζεται. Ακουμπάμε τους ζαχαρωμένους λουκουμάδες πάνω σε σχάρα.
- Βγάζουμε την κρέμα βανίλιας από το ψυγείο και τη μεταφέρουμε σε μια σακούλα κορνέ με στρογγυλή μύτη 0.5-1 cm. Γεμίζουμε τους λουκουμάδες, τρυπώντας τους από την κορυφή ή από τα πλάγια, μέχρι να βγει κρέμα από την τρύπα. Μπορούμε να τους τρυπήσουμε και σε δύο διαφορετικά σημεία, ώστε να κατανεμηθεί πιο ομοιόμορφα η γέμιση. Σερβίρουμε αμέσως.
• Μπορείτε να γεμίσετε τους λουκουμάδες με μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού ή ό,τι άλλο σας αρέσει.
Προσαρμογή συνταγής: Sempre Dolce
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Νατασα λέει
Καλημερα σας! Πάντα έψαχνα ντόνατ φούρνου και να που βρήκα! Έχω όμως μια ερώτηση… υπάρχει περίπτωση να τους καταψυξουμε για να έχουμε έτοιμους για το κολατσιό των παιδιων; και αν ναι σε ποια φαση; ευχαριστω!
Kouzinista λέει
Νατάσα, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου να τους καταψύξω, εξαφανίζονται πάντα την ίδια μέρα! Μπορείς να δοκιμάσεις να τους βάλεις στην κατάψυξη, αφού τους ψήσεις, τους ζαχαρώσεις και τους γεμίσεις. Αν το δοκιμάσεις, θα χαρώ να μάθω αν το αποτέλεσμα σε ικανοποίησε.
Χρυσα λέει
Καλησπερα!! Ο φουρνος στους 200 βαυμους αλλα στο αερα ή αντιστασεις? Ευχαριαστω εκ των προτερων
Kouzinista λέει
Χρύσα, οι οδηγίες ψησίματος για τη θερμοκρασία του φούρνου αναφέρονται σε ψήσιμο με αντιστάσεις.
Κassiopi Reyes λέει
Οι συνταγές σου είναι εκπληκτικές! Και δοσμένες στην εντέλεια! Σε ευχαριστώ. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορούμε να προσθέσουμε tangzhong και στην ζύμη των λουκουμάδων. Εκανα ψωμί του τοστ (με προζύμι όμως) και πρόσθεσα αυτή την κρεμούλα 125-25 και έγινε υπέροχο. Βελουδένια υφή, ελαστική και αφράτη ψίχα. Με την ευκαιρία, σε ποιές ζύμες μπορούμε να προσθέτουμε αυτή την παρασκευή? Σε ευχαριστώ και πάλι..
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Το Τangzhong είναι όντως μαγικό! Μπορείς να φτιάξεις bomboloni χρησιμοποιώντας ως βάση τη συνταγή για «Αφράτα φουρνιστά ντόνατς» που περιλαμβάνει Τangzhong. Γενικά μπορούμε να το προσθέσουμε σε όλες τις ζύμες με μαγιά, αλμυρές ή γλυκές, όπως ψωμιά, τσουρέκια, μπριός, πανετόνε, κ.ά. Απλά η αναλογία του Ταngzhong σε μια ζύμη πρέπει να είναι συγκεριμένη. Αναφέρω τη μέθοδο για να προσαρμόσουμε οποιαδήποτε συνταγή στα σχόλια της συνταγής των ντόνατς.
TheoDORA's Kitchen Diaries λέει
Να πω εντυπωσιακά; Να πω λαχταριστά; Να πω υπέροχα; Ακούγονται όλα κλισέ αλλά δεν ξέρω τι άλλο να πω. Μου τρέχουν τα σάλια κοινώς. Μπράβο!!! 🙂
Beauty Follower λέει
Πανεμορφοι!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Penelope λέει
Συναρπαστικοί! Ίσως λίγο «μπελαλίδικοι» ως προς την τόσο άριστη εκτέλεσή τους, αλλά αξίζουν σίγουρα τον κόπο τους… Νανά!
Καλό βράδυ και καλό μήνα (από αύριο) εύχομαι.
theonewithallthetastes λέει
Πω πω Νανά!
Πάντα την πιο ακατάλληλη ώρα διαλέγω για να δω τις πιο λαχταριστές συνταγές!
Τι φοβεροί που δείχνουν οι λουκουμάδες! Και το γεγονός ότι είναι φουρνιστοί τους κάνει ακαταμάχητους, μιας που με τις τηγανιτές τους βερσιόν έχουμε τσακωθεί εδώ και καιρό 🙂
Και αυτή η κρέμα, πόσο υπέροχη δείχνει! Οι φωτογραφίες με τομή είναι απλά βασανιστικές 🙂
Πολλά φιλιά!
neanikon λέει
Δεν υπάρχουν οι φωτογραφίες σου Νανά! Επίσης, διαπιστώνω πόσο ακριβής και τελειομανής είσαι στην παρασκευή του γλυκού, και πόσο αναλυτικά μας προσφέρεις τις οδηγίες και τα μυστικά! Και πάλι ένα μεγάλο μπράβο!
andrianalifelikes λέει
Αχ τι μας κάνεις! Είμαι και εγώ υπέρμαχος του φούρνου -και για τα αλμυρά και για τα γλυκά. Σίγουρα κάτι χάνεις, αλλά νομίζω ότι υπερτερούν αυτά που κερδίζεις.
katerina@delightfularea.com λέει
Τι όμορφοι και αφράτοι που φαίνονται! Και με λαχταριστή κρεμούλα! Και χωρίς τηγάνισμα! Και με την επιβεβαίωση σου ότι δεν υστερούν σε νοστιμιά! Ώρα να παίξουμε με τις ζύμες λοιπόν!