Για να είμαστε ειλικρινείς, τα ντόνατς ψημένα στο φούρνο είναι κάτι σαν αναγκαίος συμβιβασμός από τον οποίο κάτι χάνεις (υφή, γεύση) και κάτι κερδίζεις (λιγότερα λιπαρά, λιγότερες ενοχές). Τουλάχιστον αυτό πίστευα μέχρι που δοκίμασα τη συγκεκριμένη συνταγή. Τα ψητά ντόνατς τείνουν, γενικά, να είναι πιο στεγνά και λιγότερο αφράτα. Χάρη, όμως, στην προσθήκη ενός ιδιαίτερου συστατικού, αυτό διορθώνεται. Τα ντόνατς γίνονται ανάλαφρα, φουσκωτά και τόσο μαλακά που λιώνουν στο στόμα! Το συστατικό αυτό ονομάζεται tangzhong και παρ’ όλο που είναι δύσκολο να το προφέρεις, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις.
Μία στις τόσες, σερφάροντας στο internet αναζητώντας νέες συνταγές και έμπνευση, μαθαίνεις κάτι εντελώς καινούργιο που σε κάνει να αναθεωρήσεις συνταγές και τεχνικές που ακολουθείς. Το tangzhong είναι ένα από αυτά. Μια Ταϊβανέζα, η Yvonne Chen που αυτοαποκαλείται «Bread Doctor», στο βιβλίο της με τίτλο “65°C Tangzhong” παρουσιάζει τη μέθοδο tangzhong για την παρασκευή ψωμιού. Το tangzhong είναι ένα μείγμα νερού ή νερού-γάλακτος με αλεύρι, σε αναλογία 5:1. Το μείγμα θερμαίνεται μέχρι τους 65°C (δε χρειάζεται θερμόμετρο για να το πετύχεις) και πήζει, δηλαδή το άμυλο ζελατινοποιείται. Το tangzhong, αφού κρυώσει, προστίθεται στη ζύμη κι αυτό είναι όλο. Στην πράξη λειτουργεί σαν βελτιωτικό ζύμης βελτιώνοντας την υφή και παρατείνοντας τη φρεσκάδα του τελικού προϊόντος, με άλλα λόγια βοηθάει στο να διατηρείται αφράτο, μαλακό και να μην μπαγιατεύει γρήγορα. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε όλες τις ζύμες με μαγιά, αλμυρές ή γλυκές, όπως ψωμιά, τσουρέκια, μπριός, πανετόνε, κ.ά.
Σημαντικό, επίσης, είναι η ζύμη μας να είναι αρκετά υγρή και μαλακή. Δεν βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι επειδή κολλάει στα χέρια. Το ζύμωμα θα βοηθήσει στο να αποκτήσει τη σωστή υφή. Επιπλέον, φροντίζουμε να μην παραψήσουμε τα ντόνατς. Τα ψήνουμε, μέχρι μόλις να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Όταν βγουν από τον φούρνο πρέπει να είναι ακόμη πολύ μαλακά γιατί όσο κρυώνουν σφίγγουν. Μετά το ψήσιμο ακολουθεί το γλασάρισμα. Μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα κλασικό γλάσο βανίλιας, ένα σοκολατένιο γλάσο με πραλίνα φουντουκιού ή να τα αλείψουμε, όσο είναι ζεστά, με λίγο φυστικοβούτυρο (ή λιωμένο βούτυρο) και να τα βουτήξουμε σ΄ ένα μείγμα ζάχαρης και κανέλας.
- 50ml γάλα
- 50ml νερό
- 20g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (315g)
- 4 κ.σ. ζάχαρη (50g)
- 3 κ.σ. βούτυρο (45g)
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ½ κούπα γάλα, χλιαρό (120ml)
- 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.γλ. μαγιά στιγμής
- 100g tangzhong
- 50g κουβερτούρα, τεμαχισμένη
- 50g μερέντα ή νουτέλα
- 30ml γάλα, ζεστό
- 1 κ.σ. βούτυρο
- φουντούκια, τριμμένα (προαιρετικά)
- 1 κούπα άχνη ζάχαρη (115g)
- 2 κ.σ. γάλα ή νερό (30g)
- ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή ελάχιστη βανιλίνη
- ¼ κούπας φυστικοβούτυρο ή λιωμένο βούτυρο
- ¾ κούπας ζάχαρη κρυσταλλική (150g)
- 1 κ.γλ. κανέλα
- Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύουμε το γάλα με το νερό. Διαλύουμε μέσα το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα χειρός, ώστε να μην υπάρχουν σβόλοι. Ζεσταίνουμε το μείγμα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να πήζει (δεν αφήνουμε να κοχλάσει). Όταν θα έχει πήξει τόσο ώστε να μπορούμε να δούμε τους «στροβιλισμούς» που δημιουργεί η κυκλική κίνηση που κάνουμε με το σύρμα, απομακρύνουμε από τη φωτιά. Καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά του και αφήνουμε να κρυώσει.
- Συνεχίζουμε με τη ζύμη: Στο κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το tangzhong. Ανακατεύουμε με το μίξερ, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ζυμώνουμε με το γάντζο, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, απαλή κι ελαστική ζύμη. Αν ζυμώσουμε με το χέρι, θέλει λίγο περισσότερο κόπο γιατί η ζύμη είναι υγρή και στην αρχή κολλάει πολύ. Όσο συνεχίζουμε το ζύμωμα, αναπτύσσεται η γλουτένη και η ζύμη αποκτά ελαστικότητα και κολλάει λιγότερο. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε τη ζύμη για 15 λεπτά περίπου. Γι΄αυτό δε βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. (Για να ελέγξουμε αν η ζύμη είναι επαρκώς ζυμωμένη, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και με τα δάχτυλα μας το τεντώνουμε. Αν η ζύμη τεντώνει, χωρίς να τρυπάει, αρκετά ώστε να τη διαπερνάει το φως, σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Είναι το λεγόμενο windowpane test.)
- Διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου 45 λεπτά. Κατόπιν, πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά, για άλλα 30 με 45 λεπτά.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο με πάχος 1 εκατοστό περίπου. Με στρόγγυλο κουπ πατ, με διάμετρο περίπου 7.5 εκατοστά, (ή με ένα ποτήρι) κόβουμε στρόγγυλους δίσκους ζύμης. Με ένα μικρότερο κουπ πατ, με διάμετρο περίπου 2.5 cm, (ή με ένα καπάκι) κάνουμε τρύπα στο κέντρο κάθε δίσκου. Πλάθουμε τα κομμάτια ζύμης που μας περίσσεψαν σε μπάλα, την ανοίγουμε σε φύλλο και κόβουμε κι άλλα ντόνατς.
- Μεταφέρουμε τα ντόνατς σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, χωρίς να τα στριμώξουμε γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν, 30-45 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ºC και ψήνουμε τα ντόνατς για 6 με 8 λεπτά. Θέλουμε να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα και να μη σκουρύνουν. Γι΄αυτό τα ελέγχουμε συνεχώς, δε θέλουμε να τα παραψήσουμε γιατί θα στεγνώσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα γλασάρουμε.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε ένα μπολ στα μικροκύματα στη χαμηλή ένταση. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βουτάμε τα ντόνατς μέσα στο γλάσο, ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα η επιφάνεια τους και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα φουντούκια.
- Βάζουμε σε ένα μπολ την άχνη και τη βανίλια. Προσθέτουμε το γάλα (ή το νερό) λίγο-λίγο ανακατεύοντας, μέχρι να πετύχουμε ένα λείο γλάσο με την επιθυμητή πυκνότητα (όσο πιο αραιό είναι το γλάσο τόσο πιο διάφανη θα είναι η επικάλυψη). Βουτάμε τα ντόνατς μέσα στο γλάσο, ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα η επιφάνεια τους και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα. Αλείφουμε τα ζεστά ντόνατς με λίγο φυστικοβούτυρο και τα βουτάμε στο παραπάνω μείγμα, είτε μόνο τη μία πλευρά είτε και τις δύο. Αν δεν μας αρέσει το φυστικοβούτυρο, μπορούμε να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο.
Βασισμένη στη συνταγή: the 350 degree oven
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Ismini λέει
Φοβερή η συνταγή σου. τα δοκίμασα για το πάρτυ του μικρού που μου τα είχε παραγγείλει.
Θανος λέει
Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να αντικαταστησω την ξηρη μαγια με νοπη και αν ναι σε ποια αναλογια και τι αλλαζει στην συσταση της ζυμης μου!
Kouzinista λέει
Θάνο, μπορείς να αντικαταστήσεις την ξηρή μαγιά με 20 γραμμάρια νωπής. Η σύσταση της ζύμης δεν θα αλλάξει αλλά χρειάζεται να ενεργοποιήσεις τη μαγιά πριν την προσθέσεις στη ζύμη. Για να το κάνεις αυτό, διέλυσε τη μαγιά σε 1/3 κούπας χλιαρό γάλα (80ml), πρόσθεσε 1/4 κούπας αλεύρι (30g) και ανακάτεψε, ώστε να δημιουργηθεί ένας χυλός. Σκέπασε το μπολ με πετσέτα και περίμενε μέχρι το μείγμα να αφρίσει και να φουσκώσει. Πρόσθεσε την ενεργοποιημένη μαγιά στον κάδο του μίξερ, μαζί με το υπόλοιπο γάλα (40ml), το αυγό, το υπόλοιπο αλεύρι (345g), τη ζάχαρη, το αλάτι και το tangzhong. Ακολούθησε τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής ως έχουν. Καλή σου επιτυχία!
Κωνσταντίνα λέει
Καλησπερα σας. Ευχαριστώ για την συνταγή. Σιγουρα θα μπει στο βιβλιο συνταγών μου. Πολυ αφράτα τα ντονατς και ελαφριά. Το μονο που δεν μου αρεσε, η πολυωρη προετοιμασία με τη ζυμη(οχι οτι δεν άξιζε η προετοιμασία, απλα εχω ενα μωρακι κ ο χρόνος ειναι πολύτιμος?). Πάντως το σίγουρο ειναι πως θα την ξαναφτιαξω. Ευχαριστώ και θα δοκιμάσω και αλλες συνταγες σας. Ηδη εχω δοκιμάσει κάποιες και καθε συνταγή ειναι μια ευχάριστη έκπληξη μπορω να πω. Καλη συνέχεια
Kouzinista λέει
Σ’ ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες τη συνταγή μου, Κωνσταντίνα, και άφησες τις εντυπώσεις σου! Να ΄σαι καλά!
Sweetcandy λέει
Καλημέρα, έφτιαξα τα ντόνατς? κ πραγματικά έγιναν τόσο μαλακά κ αφράτα!! Χρονοβόρα διαδικασία αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο! Η αλήθεια είναι όμως ότι από μέσα δεν είναι σαν τα δικά σας όπως φαίνονται στη φωτό δηλ. ( Που κάνουν τρυπιτσες) Η όψη τους είναι πιο «ψωμενια» ? αν θα μπορούσα να το πω έτσι! Τι μπορεί να φταιει για αυτό; ?Ζυμωσα 10′ με κουζινομηχανη ,κ πρόσθεσα ελάχιστο αλεύρι στο σημείο που κάνουμε τη ζύμη μπάλα για να φουσκώσει, για να μπορέσω να τη πιάσω . Κ επίσης όσα είχα κόψει σε πάχος 1εκ. μέσα στο φούρνο φούσκωσαν κ άλλο με αποτέλεσμα να χαθεί η τρυπουλα στη μέση, ενώ άλλα που έκοψα πιο λεπτά διατήρησαν το σχήμα τους. Εψησα επιπλέον 2′ γιατί δεν είχαν πάρει χρώμα από πάνω. Έφταιξε το μέγεθος, το φούσκωμα η το ψήσιμο; ? Παρόλαυτά έγιναν πεντανόστιμα ελαφριά κ δε σε «βαραίνουν» όταν τα τρως όπως συνήθως γίνεται με τα έτοιμα! Εννοείται φαγώθηκαν κ σίγουρα θα ξανακάνω!??? Ευχαριστώ εκ των προτέρων?
Kouzinista λέει
Sweetcandy, οι ζύμες που περιέχουν μαγιά θεωρούνται δύσκολες επειδή δεν έχουν πάντα την ίδια συμπεριφορά, ακόμα και αν ακολουθήσουμε την ίδια συνταγή. Παράγοντες, όπως το αλεύρι, το ζύμωμα, η ωρίμανση, η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος επηρεάζουν τη σύσταση και τη συμπεριφορά τους. Αν ζύγισες τα υλικά σου και ακολούθησες όλα τα βήματα της συνταγής, ίσως χρειάζεται να αφήσεις τα ντόνατς να φουσκώσουν (τρίτο φούσκωμα) για περισσότερο χρόνο τώρα που η εσωτερική θερμοκρασία δεν είναι υψηλή. Γενικότερα, οι χρόνοι αναμονής είναι ενδεικτικοί και εξαρτώνται από τη θερμοκρασία της ζύμης και τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Όσο για την τρυπούλα στη μέση, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερο κουπ πατ. Σ’ ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες τη συνταγή μου και άφησες τις εντυπώσεις σου! Να ΄σαι καλά!
Λιντα λέει
Πως μπορώ να τα κάνω με σταφίδες;
Kouzinista λέει
Λίντα, μπορείς να προσθέσεις σταφίδες στη ζύμη στο τέλος του ζυμώματος. Καλή επιτυχία!
Βιβη λέει
Πραγματικά πολύ καλή η συνταγή σου και η περιγραφή σου!!!
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ, Βιβή, για τα καλά σου λόγια!
Ελεονώρα λέει
Σ’ ευχαριστούμε τόσο πολύ γι’ αυτή τη συνταγή! Η περιγραφή ήταν πολύ πιστή στην πραγματικότητα, τα πιάνεις με τα χέρια όταν είναι ζεστά και υποχωρούν από το πόσο αφράτα είναι. Κι αυτή η αίσθηση ότι λιώνουν στο στόμα, τόσο αέρινα… Όποιος ακολουθήσει τη συνταγή κατά γράμμα και δε φοβηθεί το κάπως κολλώδες ζυμάρι, θα καταλάβει πως δεν υπάρχει καμία υπερβολή στα σχόλια. Χρησιμοποίησα μίξερ χειρός με γατζάκια και χτυπήθηκε μια χαρά. Μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής βοηθάει να διαχειριστούμε τέτοιες ζύμες.
Τη δεύτερη φορά που τα έφτιαξα, έκανα τη ζύμη το μεσημέρι και την άφησα να φουσκώσει στο ψυγείο για να μην ξινίσει η μαγιά και το αποτέλεσμα ήταν ακόμη καλύτερο από την πρώτη φορά! Εμείς τα βουτάμε στο μέλι και τα πασπαλίζουμε με κανέλα. Και πάλι ευχαριστούμε!
Kouzinista λέει
Ελεονώρα, χαίρομαι που σου αρέσουν τόσο πολύ! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και που δοκίμασες τη συνταγή μου! Να ‘σαι καλά!
Χάρης λέει
Καλησπέρα! Σ’ευχαριστούμε πολύ για το μυστικό με το tangzhong. Φαίνονται υπέροχα και θα τα κάνω σύντομα και θα επανέλθω με εντυπώσεις.
Ήθελα να ρωτήσω μόνο στον αέρα τα ψήνεις για 6-8 λεπτά;
Φιλικά,
Χάρης
Kouzinista λέει
Χάρη, εγώ προτιμώ το ψήσιμο στις αντιστάσεις. Αν θέλεις μπορείς να πειραματιστείς μεταξύ των δύο, με τη μόνη διαφορά ότι στον αέρα θα πρέπει να μειώσεις τη θερμοκρασία κατά 20°C. Καλή σου επιτυχία!
ΕΛΕΝΗ λέει
καλημέρα….αγαπημένη μου…λατρεμένη μου….θεά μου!!!!!
χθες δοκίμασα και έφτιαξα τα ντοντατσ φούρνου με το ταγκτοντ πως λέγεται με το μίξερ που έχω και είναι επαγγελματικό- οικιακό και πάθαμε πλάκα οικογενειακός…. αγοράζω ντόνατσ από τα νανού…….αλλά πιστεύω ότι είναι χιλιόμετρα μπροστά τα δικά σου!!!!! θέλω λοιπόν να σε ρωτήσω γιατί μου αρέσει πολύ να ψάχνομαι και εγώ για την τελειότητα!!!!!! λατρεύουμε εξισου και τα τσουρέκια!!!!! και μου αρέσουν να είναι αφράτα….
αν τα φτιάξω και βάλω μετά αυτό το τάγκοντ πόσο θα βάλω στο κιλό το αλεύρι? ή πως τα το υπολογίσω ανάλογα με την συνταγή που θα βρώ? αφαιρώ κάτι άλλο σε υγρή μορφή για να προσθέσω αυτό? συνήθως τα τσουρέκια έχουν πολύ βούτυρο…. μήπως αφαιρώ από αυτό? αν εχεις γνώση σε αυτό πές μου….θα σου είμαι ευγνώμον!!!!! αααα να σου πω βέβαια ότι τα ντόνατς τα έψησα πάνω σε μία μαντεμένια πλάκα την οποία έχω πάρει για να ψήνω τα ζυμάρια πίτσας.
αυτήν την πλάκα ανάβω τον φούρνο στο τέρμα και η πλάκα θερμαίνεται πολύ μετά βάζω πάνω την πίτσα έτοιμη σε μία λαδόκολλα και βγαίνει η πίτσα ψημένη σαν του ξυλόφουρνου… και ψήνεται σε 6-8 λεπτά….. ανάλογα πόσο χοντρό είναι το ζυμάρι. εκεί έψησα χθες λοιπόν και τα ντοναστ και σε 2-3 λεπτά ήταν έτοιμα….. πάθαμε σου λέω πλάκα….. πολύ αφράτα και σήμερα ήταν σαν να τα έψησα το πρωί. η ηδέα που έχω τώρα έιναι να δοκιμάσω λοιπόν και τα τσουρέκια …. και να τα ψήσω εκεί να δω πως θα βγούν…. αλλα΄ αυτό που προέχει είναι τα πετύχουμε την συνταγή….. αν γνωρίζεις αναλογίες πές μου και εγώ θα γράψω νεότερα μόλις τα φτιάξω…..!!!!!!
ευχαριστώ πολύ για της ιδέες σας…. και που τις μοιράζεστε μαζί μας γιατί στις μέρες μας λίγοι μοιράζονται πραγματικά……!!!!! ευχαριστώ…ευχαριστώ…. ευχαριστώ!!!!!!!
Kouzinista λέει
Πώς να μην ξεκινήσει όμορφα η μέρα μου όταν διαβάζω τόσο όμορφα λόγια! Σε ευχαριστώ από καρδιάς για το γενναιόδωρο σχόλιο σου!
Έχω ήδη πειραματιστεί με την προσθήκη Τangzhong σε τσουρέκια. Ρίξε μια ματιά στη συνταγή μου για το «γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα»: http://kouzinista.gr/2016/04/30/tang-zhong-chocolate-babka/
H μέθοδος για να προσαρμόσουμε οποιαδήποτε συνταγή είναι η εξής:
Έστω α η συνολική ποσότητα αλευριού της συνταγής μας και β η συνολική ποσότητα των υγρών (νερό/γάλα).
Για το Tangzhong θα χρειαστούμε 5% της συνολικής ποσότητας αλευριού: α x 5% = 0,05α
Τελικό βάρος αλευριού: α – 0,05α = 0,95α
Ποσότητα νερού για το Tangzhong: 0,05α x 5 = 0,25α
Τελικό βάρος υγρών συνταγής: β – 0,25α
Βάρος Τangzhong: 0,05α + 0,25α = 0,3α
Ελπίζω να βγάζουν νόημα όλα τα παραπάνω. Αν χρειαστείς κάποια διευκρίνιση, είμαι στη διάθεση σου.
ΕΛΕΝΗ λέει
καλημέρα και από μένα πάλι…. σόρυ αλλά τώρα είδα την απάντηση!!!!
ελπίζω και εγώ να βγάλω άκρη….όντως μετά που έγραψα το μήνυμα διάβασα σχεδόν όλες
τις συνταγές σας και είδα το τσουρέκι με το τανγκζονγκ…. θα την μελετήσω αρκετά… μαζί με
αυτά που μου γράψατε και θα το δοκιμάσω σύντομα…..!!!! θες το βράδυ είχαμε ντόντατς βραδιά με την κόρη μου που είναι 5 χρόνων και εννοήτε ότι είχε πρωταρχικό ρόλο στο φτιάξιμο τους…..!!!! ο θεός να σας έχει καλά γιατί είναι πολύ εύκολα…. τα βάζουμε στο καταψύκτη μόλις τα τελειώσουμε και κάθε μέρα βγάζουμε όσα θέλουμε και αν θέλουμε και τα τρώμε φρεσκότατα….. σε λίγο καιρό που θα πάμε και παραλία θα είναι ιδανικό σνακ….. και πάνω από όλα όχι με λάδια τα οποία τα συχαίνομαι λόγο ότι μυρίζει όλο το σπίτι τηγανίλα……ευχαριστούμε πολύ…πολύ πολύ!!!!!!!!! όμορφη μέρα σας εύχομαι και πάντα τέτοια!!!!!!!!!!!!
φιλια!!!!!!
Βασιλική λέει
Η ζύμη με παίδεψε πολύ, διότι δεν έχω μίξερ. Αντιστάθηκα και δεν πρόσθεσα αλεύρι και το αποτέλεσμα -πραγματικά – με αποζημίωσε. Απίστευτα αφράτα, πεντανόστιμα και χωρίς την τηγανολαδίλα να υποβόσκει! Έκανα διπλή δόση, έψησα, ζαχαρωσα και κατεψυξα, ώστε να έχω κολατσιό για τα τέκνα όλη την εβδομάδα . Τα βγάζω από την κατάψυξη αποβραδίς και το πρωί τα γεμίζω με διάφορα καλούδια (πραλινα, μαρμελάδα, μέλι-κανέλα-ξηρούς καρπούς, ταχίνι-μπανάνα-κανέλα κλπ). Είναι τόσο αφράτα, ακριβώς όπως την μέρα που τα έψησα. Υπέροχα, πραγματικά!
Κωνσταντία λέει
Πολύ καλή συνταγή! Ακόμα και αν είναι ντόνατς φούρνου είναι πολύ πιο ωραία και από τα έτοιμα.
Συγχαρητήρια για την συνταγή σας!!
Μαρια λέει
Καλησπερα..φαινονται πολυ νοστιμα…θελω να ρωτησω….αν τα κανω χωρις τρυπα στη μεση μπορω να τα γεμησω με μερεντα?επισης θελω να τα φτιαξω για την βαφτιση του γιου μου ποσες μερες διατηρουνται?αν τα φτιαξω μια μερα πριν κ τα βαλω σε σακουλακια θα ειναι το ιδιο φρεσκα την αλλη μερα?
Kouzinista λέει
Εννοείται ότι μπορείς να παραλείψεις την τρύπα στη μέση (ρίξε μια ματιά κι εδώ: http://kouzinista.gr/2016/01/29/cream-filled-baked-bomboloni/). Tα ντόνατς διατηρούνται μάξιμουμ για 2-3 ημέρες αλλά είναι πιο νόστιμα και αφράτα την πρώτη ημέρα. Καλή επιτυχία!
Αφροδίτη λέει
Καλησπέρα, πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή. Πριν επιχειρήσω θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις :καταρχήν όταν ανοίγουμε το φύλλο τι μέγεθος έχει και δεύτερον πόσα τεμάχια περίπου βγαίνουν. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Kouzinista λέει
Καλησπέρα, Αφροδίτη! Δεν αναφέρω συγκεκριμένο μέγεθος γιατί ανοίγουμε τη ζύμη στο σχήμα και στη διάσταση που μας βολεύει, αρκεί να έχει πάχος 1 εκατοστό περίπου. Η συνταγή μας δίνει περίπου 10-12 τεμάχια (εξαρτάται από το μέγεθος του κουπ πατ που θα χρησιμοποιήσουμε). Καλή σου επιτυχία!
Zoe Stamataki λέει
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ μαλακα δεν το περιμενα!!!ευχαριστωωωωωω!!!!
Nana λέει
Χαίρομαι που σου άρεσαν τόσο!
Coco λέει
Γίνονται καταπληκτικά! Μου κολλούσε βέβαια πάρα πολύ η ζύμη, πρόσθεσα λίγο αλεύρι αλλά την άφησα αρκετά μαλακή. Ακόμη και την επόμενη μέρα ήταν αρκετά μαλακά.
Μπράβο!
maxistinkouzina.blogspot.gr λέει
Μου αρέσουν πολύ οι ζύμες, γλυκές η αλμυρές και αυτό φαίνεται στις συνταγές που αναρτώ.
Αλλά αυτήν την συνταγή με την προσθήκη γενικότερα στις ζύμες του tangzhong δεν το είχα ξαναδεί!!
Σε ευχαριστούμε που το μοιράσθηκες μαζί μας, θα τα φτιάξω σύντομα!
Συγχαρητήρια για το υπέροχο μπλόγκ σου!!
Nana λέει
Σε ευχαριστώ πολύ!
Natasa S λέει
Μόλις είδα τη συνταγή. Καταρχάς ευχαριστούμε για το μεγάλο μυστικό του tangzhong. Θα τα επιχειρήσω σύντομα και μάλιστα με απέτρεψες από την αγορά φόρμας για donuts στο φούρνο που θα ήταν η επόμενη αγορά μου. Επιστρέφω με εντυπώσεις αυστηρών κριτών μόλις μαζέψω δυνάμεις και μου το επιτρέψει η τεράστια κοιλιά! :)))
Nikoletta λέει
Είναι κ α τ α π λ η κ τ ι κ α! Δεν το περίμενα να είναι τόσο αφράτα! Νομίζω όμως ότι θέλει περισσότερο αλεύρι…
Nana λέει
Καλώς ήρθες Νικολέττα. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν.
Θέλω να σου πω πως ένα από τα μυστικά για αφράτα ντόνατς είναι η υγρή, μαλακή ζύμη. Ανάλογα, όμως, με το αλεύρι (περισσότερη γλουτένη = περισσότερο νερό) και την υγρασία/θερμοκρασία του περιβάλλοντος, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι αν δούμε ότι η ζύμη μας κολλάει πολύ. Το καλό ζύμωμα, βοηθάει, επίσης, τη γλουτένη να αναπτυχθεί περισσότερο και τη ζύμη να αποκτήσει σωστή υφή κι ελαστικότητα.
Σ’ ευχαριστώ που δοκίμασες την συνταγή μου και μοιράστηκες τις εντυπώσεις σου!
elena λέει
μολις τα εφτιαξα!!!!!!δεν μπορουσα να τα πλασω γιατι κολλαγε πολυ η ζυμη οποτε τα εβαλα με ενα κουταλι αλλα η γευση κ η μυριωδια τους τα σπαει!!!
Nana λέει
Γεια σου Έλενα και καλώς όρισες! Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και λυπάμαι που η ζύμη σε ταλαιπώρησε. Η υγρασία/θερμοκρασία, το αλεύρι και το ζύμωμα επηρεάζουν σημαντικά την ελαστικότητα και την υφή της ζύμης. Ίσως ήταν απαραίτητο να προσθέσεις λίγο περισσότερο αλεύρι. Χαίρομαι πολύ, πάντως, που δεν πτοήθηκες και τα έφτιαξες έστω και με το κουτάλι.
kleoniki λέει
Φαινεται τελειο….. χρονια πολλα χριστος ανεστη σε ολους
littledeco λέει
φαίνεται λίγο πολύπλοκο αλλά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο, γευστικότατες οι φωτογραφίες σου !!!!!!!!!