Το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής το «κληρονόμησα» από τη μαμά μου. Ένα βιβλίο γραμμένο από τη Χρύσα Παραδείση, κιτρινισμένο, πολυκαιρισμένο, με το εξώφυλλο να έχει ξεκολλήσει, εμφανώς φθαρμένο από τόσα ξεφυλλίσματα και λεκιασμένο από την πολύ χρήση, με τσαλακωμένες σελίδες και διάσπαρτες χειρόγραφες σημειώσεις. Παλιομοδίτικο, με ελάχιστες μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες, γραμμένο σε πολυτονικό, αποπνέει για μένα μια μοναδική γοητεία, μου ξυπνά μνήμες από όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι και καθόμουν δίπλα στη μαμά μου και την έβλεπα να μαγειρεύει. Με οδηγό της αυτό το βιβλίο έμαθε να μαγειρεύει, όπως και τόσες άλλες νοικοκυρές σε μια εποχή χωρίς internet και εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση.
Με αυτό το βιβλίο ξεκίνησα να μαγειρεύω κι εγώ. Κάποιες από τις συνταγές του τις θεωρώ αξεπέραστες και συνεχίζω να τις φτιάχνω ακόμη και σήμερα, όπως τη συνταγή για κλασικό κέικ βανίλιας ή μαρμπρέ που δεν την αλλάζω με τίποτα. Αν και έχει γραφτεί πριν 40 και βάλε χρόνια, περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ποικιλία συνταγών, από φασολάδα μέχρι σουηδικά ρολά κανέλας (!). Περιλαμβάνει ακόμη και μια μικρή ενότητα στο τέλος του βιβλίου με συνταγές για μίξερ/κουζινομηχανή, η οποία μάλιστα ξεκινάει με ένα επεξηγηματικό κείμενο σχετικά με το τι είναι και σε τι χρησιμεύει το μίξερ. Χαρακτηριστικά αναφέρει «Χάρις στο μίξερ και μία δωδεκάχρονη μικρούλα μπορεί να κάνει θαύματα»!
Αδιαμφισβήτητα, το όνομα της Χρύσας Παραδείση υπήρξε συνώνυμο του κλασικού οδηγού μαγειρικής. Υπήρξε η Ελληνίδα Τζούλια Τσάιλντ που με τις συνταγές της, πάντα απλές και κατανοητές, μύησε στα μυστικά της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής μια μεγάλη γκάμα γυναικών για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Φανταστείτε, λοιπόν τη χαρά μου και την έκπληξή μου όταν έφτασε στα χέρια μου η ανανεωμένη έκδοση του ιστορικού αυτού βιβλίου μαγειρικής που φυσικά σε τίποτα δε θυμίζει το δικό μου βιβλίο-κειμήλιο. Πρόκειται για ένα πλήρη οδηγό μαγειρικής με 92 πολύχρωμες σελίδες με 747 συνταγές, εικονογραφημένες με 211 έγχρωμες φωτογραφίες και 110 σκίτσα και εμπλουτισμένες με μικρές συμβουλές, που απευθύνεται σε όλους, τόσο στον έμπειρο μάγειρα ή μαγείρισσα όσο και σε εκείνους που τώρα αρχίζει να τους απασχολεί το θέμα της μαγειρικής.
Το βιβλίο «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της μητέρας της ελληνικής κουζίνας, Χρύσας Παραδείση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος και είναι υποψήφιο στα Βραβεία Βιβλίου Public 2016, στην κατηγορία Ευ Ζην. Είναι ένα βιβλίο που σίγουρα αξίζει να έχει μια θέση στη γαστρονομική σας βιβλιοθήκη και είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι τώρα έχετε την ευκαιρία να διεκδικήσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση. Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό, αρκεί να χρησιμοποιήσετε έναν ή περισσότερους από τους διαθέσιμους τρόπους (με κάθε επιπλέον τρόπο συμμετοχής, αυξάνετε τις πιθανότητές σας!) μέσα από την φόρμα του διαγωνισμού στο παρακάτω link:
Ο διαγωνισμός διαρκεί μέχρι και την Πέμπτη 7 Απριλίου. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί μέσω του rafflecopter.com και ο νικητής θα ειδοποιηθεί με email για την παραλαβή του δώρου του. Τα αποτελέσματα της κλήρωσης θα ανακοινωθούν τη Παρασκευή 8 Απριλίου στην παρούσα σελίδα. Σας εύχομαι καλή επιτυχία!
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στην κλήρωση έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και έχουν πραγματοποιήσει έστω μία από τις απαιτούμενες παρακάτω ενέργειες:
1. Αφήστε ένα σχόλιο σε αυτήν την ανάρτηση, απαντώντας στην ερώτηση: Πόσες συνταγές περιλαμβάνει το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική»; α)110 β)211 γ)392 δ)747, και στη συνέχεια πατήστε «I COMMENTED» στη φόρμα του διαγωνισμού.
2. Εγγραφείτε στο newsletter του Kouzinista.
3. Επισκεφθείτε τη σελίδα του Kouzinista στο Facebook κι αν επιθυμείτε κάντε like, ώστε να ενημερώνεστε για όλες τις νέες συνταγές/αναρτήσεις.
Τα προσωπικά σας στοιχεία θα τηρηθούν εμπιστευτικά και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για επικοινωνία μαζί σας σχετικά με τον παρόντα διαγωνισμό. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον διαγωνισμό, επικοινωνήστε με το kouzinista@gmail.com.
Δεν μπορούσα, όμως, να σας αφήσω χωρίς συνταγή. Διάλεξα, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας μια νηστίσιμη συνταγή της Χρύσας Παραδείση για ταχινόπιτα. Την πείραξα μόνο λιγουλάκι (πείτε το διαστροφή του food blogger). Αντικατέστησα το απλό ταχίνι με ταχίνι με κακάο και πρόσθεσα επιπλέον σταγόνες σοκολάτας, γιατί ως γνωστόν όλα είναι καλύτερα με σοκολάτα. Με τη σουσαμένια νοστιμιά που χαρίζει το ταχίνι, εύθρυπτο και μετρημένα γλυκό, είναι ένα ιδιαίτερο κέικ σε γεύση και σε υφή που θα γλυκάνει τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο. Τα καρύδια και οι σταγόνες σοκολάτας σπάνε τη μονοτονία και ταιριάζουν απίθανα με τις σταφίδες. Περιχύστε το με γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού για να το απογειώσετε γευστικά ή αρκεστείτε σε ένα απλό πασπάλισμα ζάχαρης άχνης. Να θυμάστε μόνο ότι η ταχινόπιτα γίνεται ακόμη καλύτερη αν μείνει μία ή δυο μέρες.
• Αν το ταχίνι στο βάζο έχει βγάλει λάδι στην επιφάνεια, το ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
• Το κέικ είναι σχετικά άγλυκο και μπορείτε, αν θέλετε, να αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης.
- 1 κούπα ταχίνι, απλό ή με κακάο (240g)
- ½ κούπα νερό, χλιαρό (120m)
- ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού (120m)
- 1 κούπα+2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (225g)
- 2¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (345g)
- 5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (20g)
- 1 κ.γλ. αλάτι
- ½ κούπα καρύδια, ψιλοκομμένα (60g)
- 100g σταγόνες κουβερτούρας
- 75g ξανθή σταφίδα
- 60g μαύρη σταφίδα
- 60g κόντιτα (προαιρετικά)
- 1 κ.γλ. κανέλα (προαιρετικά)
- ζάχαρη άχνη ή γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού, για το γαρνίρισμα
- ¼ κούπας ταχίνι με κακάο (60g)
- λίγο χλιαρό νερό
- 2¾ κούπας ζάχαρη άχνη (340g)
- 3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, και λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25x35 εκατοστά (προτείνω να χρησιμοποιήστε λίγο μικρότερο). Το αλευρώνουμε, το αναποδογυρίζουμε και το χτυπάμε, για να πέσει το περίσσιο αλεύρι.
- Χτυπάμε το ταχίνι και προσθέτουμε σταδιακά το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταγόνες σοκολάτας, τις σταφίδες και, αν θέλουμε, τα κόντιτα και την κανέλα.
- Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού στο μείγμα από ταχίνι, ενώ το ανακατεύουμε ελαφρά.
- Βάζουμε το μείγμα της ταχινόπιτας στο ταψί (το μείγμα είναι πολύ παχύρευστο και χρειάζεται να το απλώσουμε με μια λαδωμένη σπάτουλα) και το ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει (στο δικό μου φούρνο ήταν έτοιμο στα 30 λεπτά).
- Αφήνουμε την ταχινόπιτα να κρυώσει στο ταψί. Κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη από πάνω ή γαρνίρουμε με γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού.
- Αραιώνουμε το ταχίνι με κακάο με λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Γαρνίρουμε αμέσως.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, ώστε να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο γλάσο. Γαρνίρουμε αμέσως.
Βασισμένη στη συνταγή από το βιβλίο της: Χρύσας Παραδείση
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
David Summerbell λέει
Wow! The ingredients look so fresh. I’ve never made anything like this before but I love how the recipe is quick and easy to prepare and the ingredient list is not overly complicated. Thanks for sharing this wonderful recipe!
ns λέει
747
Μάρα Παπαδάκου λέει
747 συνταγές
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ λέει
747
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ λέει
EINAI 747.
Nikitas λέει
747, καλη επιτυχια!!
Ιωάννα λέει
747! ♡
ΠΟΛΥΞΕΝΗ λέει
747….αμα κρινουμε απο αυτη που εχετε δημοσιευσει θα ειναι ολες πεντανοστιμες…..
Ευθυμία Σκαπ. λέει
747
ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ λέει
747 ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ λέει
747 ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Κρυστάλω Σταμάτη λέει
δ)747!!!Ευχαριστούμε!!!
Donna Konstantinidou λέει
747 συνταγες
kyr λέει
747 συνταγες
KYRIAKH ANTONOPOULOU λέει
747 συνταγές!!!
ΜΑΡΙΑ λέει
747 συνταγες για να μαθουμε και εμεις οι φοιτητριες να μην εχουμε αναγκη τη μαμα και τη γιαγια!!
ΕΦΗ λέει
747 συνταγές!!
ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΣΣΗ λέει
Περιλαμβάνει 747 συνταγές!
thomais fountoulaki λέει
747
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΩΫΣΙΔΟΥ λέει
747 συνταγές
ΕΦΗ λέει
747 ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!!
Xrisa Vasiliou λέει
747 συνταγές
Anna Tsiami λέει
747 syntages
Elen Karida λέει
747 συνταγές
Πάπαρης Παναγιώτης λέει
δ)747
Ευάγγελος λέει
747 συνταγές….. γιαμι!!!!!
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ λέει
747 συνταγές
ειρήνη λέει
747 συνταγές!
Foteini Santou λέει
Ευκολάκι…747 συνταγές!
Lena Zafiri λέει
747 συνταγές!
Georgios Papadimitriou λέει
747 συνταγές
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ λέει
747 συνταγές
ΕΛΕΝΗ ΜΑΤΙΑΤΟΥ λέει
747 συνταγές
TaniaM λέει
747 συνταγές!
ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ λέει
747 συνταγές!!!!!!
Giota Kravarioti λέει
747 συνταγές
Εφη Μιχαηλίδου λέει
747 συνταγές