Σήμερα θα φτιάξουμε επιτέλους φαγάκι. Όχι, για να μη νομίζετε ότι τρέφομαι αποκλειστικά με γλυκά. Είναι που βρίσκω τη ζαχαροπλαστική πιο διασκεδαστική και χαλαρωτική. Φτιάχνω γλυκά γιατί μου αρέσουν, γιατί θέλω, γιατί δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτά και όχι γιατί πρέπει. Τα «πρέπει» με ξενερώνουν, το καθημερινό «τι να μαγειρέψω πάλι» με κουράζει, το μαγείρεμα μετατρέπεται σε αβάσταχτη αγγαρεία και για να μη σπαταλάω άδικα χρόνο και φαιά ουσία, επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια φαγητά γιατί είναι απλό, βολικό κι εύκολο. Μήπως σας θυμίζει κάτι όλο αυτό;
Το καλοκαίρι, όμως, που η μέρα μεγαλώνει, το πρόγραμμα των παιδιών χαλαρώνει και τα «πρέπει να προλάβω…» λιγοστεύουν, έχω περισσότερο χρόνο στη διάθεση μου για να μαγειρέψω σε χαλαρούς ρυθμούς και να πειραματιστώ. Μπαίνω με περισσότερο κέφι στην κουζίνα και απολαμβάνω τη διαδικασία του να ετοιμάσω κάτι νόστιμο για τους ανθρώπους που αγαπώ, χωρίς να νιώθω το χρόνο να με πιέζει με το πιστόλι στον κρόταφο και να μου ψιθυρίζει στο αυτί «πρέπει να προλάβεις, κάνε πιο γρήγορα, έχεις αργήσει, όλοι θα γκρινιάζουν».
Απ’ την άλλη, υπάρχουν κι αυτές οι ρημάδες οι Ερινύες που σου φωνάζουν πως θα μπορούσες να πλατσουρίζεις σε μια παραλία, να χτίζεις κάστρα στην άμμο, να λιάζεσαι σαν ντομάτα στον ήλιο, να κάνεις πιο διασκεδαστικά πράγματα, βρε αδελφέ, από το να κλειστείς μέσα στο σπίτι και να μαγειρέψεις. Έλα, όμως, που είσαι μανούλα/σύζυγος/εργαζόμενος-η με υποχρεώσεις και έχεις στόματα να θρέψεις (και καθόλου λεφτά για διακοπές, υπηρετικό προσωπικό ή έστω για να παραγγέλνεις καθημερινά ντελίβερι). Σκύβεις, λοιπόν, το κεφάλι, λες τις Ερινύες να βγάλουν το σκασμό, ανάβεις το κλιματιστικό στο τέρμα, διαλέγεις ξεσηκωτική μουσική και βάζεις πλώρη για την κουζίνα!
Αυτό το καλοκαίρι βάλτε σαν στόχο να δοκιμάσετε νέες γεύσεις, αναπάντεχους συνδυασμούς, συνταγές που δεν απαιτούν πολύ χρόνο για την προετοιμασία τους, με φρέσκα και υγιεινά υλικά της εποχής, όπως φρούτα! Αλήθεια, πόσο συχνά τολμάτε να προσθέσετε φρούτα στο φαγητό σας; Ποιος είπε ότι τα φρούτα είναι μόνο για να τα απολαμβάνουμε σκέτα ή σε γλυκές συνταγές; Το έχω πει πολλές φορές και θα το πω άλλη μία. Τα φρούτα όταν ψήνονται πραγματικά μεταμορφώνονται, τόσο σε υφή όσο και σε γεύση, και μας αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά τους που μας ξαφνιάζει. Προσθέτουν χρώμα, γλυκύτητα ή οξύτητα, ανάλογα το φρούτο, φρεσκάδα, εμπλουτίζουν γευστικά και ζωντανεύουν σαλάτες ή πιάτα με κρέας.
Αν σας ξενίζει ο συνδυασμός γλυκού-αλμυρού – τον οποίο προσωπικά λατρεύω – τα βερίκοκα είναι μια λιγότερο τολμηρή επιλογή για να κάνετε το πρώτο βήμα και να προσθέσετε φρούτα στο πιάτο σας. Τα βερίκοκα όταν ψηθούν χάνουν τη γλύκα που έχουν σαν ωμά και κυριαρχεί η οξύτητα. Ταιριάζουν πολύ με κοτόπουλο, πάπια, χοιρινό αλλά και αρνί. Εγώ για τη σημερινή συνταγή διάλεξα μπουτάκια κοτόπουλου. Αφού πρώτα τα άλειψα με ένα πικάντικο, γλυκόξινο γλάσο μαρμελάδας βερίκοκου και μουστάρδας, στη συνέχεια τα έψησα μέχρι να καραμελώσουν και να αποκτήσουν μια πεντανόστιμη κρούστα. Στο τέλος του μαγειρέματος πρόσθεσα στο ταψί βερίκοκα κομμένα στη μέση που ψήθηκαν μέσα στους χυμούς του κρέατος. Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ, καλοκαιρινό πιάτο, ήπια γλυκό και σε συνδυασμό με την φρουτώδη οξύτητα που προσθέτουν τα βερίκοκα, αναπάντεχα νόστιμο!
Εκτός από μένα, 10 ακόμη αγαπημένοι bloggers εμπνέονται και δημιουργούν πεντανόστιμες συνταγές με βασικό υλικό τα βερίκοκα. Δοκιμάστε τες και ανακαλύψτε κι εσείς τι εστί βερίκοκο!
• H Ειρήνη από το Paxxi φτιάχνει πάβλοβα με φιστικία Αιγίνης και βερίκοκα
• Η Κατερίνα από το Delightful Area φτιάχνει granola με βερίκοκα και γιαούρτι
• Η Αγγελική από το Cookika φτιάχνει κέικ καρότου με βερίκοκα
• Η Εβίνα από το Cook & Feel φτιάχνει clafoutis με βερίκοκα
• Η Ευγενία από το Eat Yourself Greek φτιάχνει αρνί με βερίκοκα και αμύγδαλο
• Η Έλενα από Elena’s Cooking φτιάχνει σαλάτα με ψητά βερίκοκα και μανούρι
• Ο Άρης από Νεανικόν φτιάχνει πάστα φρόλα
• Η Δώρα από το Pandora’s Kitchen φτιάχνει αυγόφετες με καραμελωμένα βερίκοκα και creme patisserie
• Η Άρτεμις από το Wonderfoodland φτιάχνει σορμπέ βερίκοκο
• Η Nίκη από Το Μυαλό στο Φαγητό φτιάχνει μπισκοτογλυκό με κρέμα αμυγδάλου και μαρμελάδα βερίκοκο
- 6 μπουτάκια (κοπανάκια) κοτόπουλου (περίπου 650g)
- 3 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο
- 3 κ.σ. μουστάρδα απαλή ή πικάντικη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3-4 βερίκοκα, ώριμα & σφιχτά, κομμένα στη μέση
- 1½ κ.γλ. ζάχαρη
- λίγα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (για το σερβίρισμα)
- Πλένουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα, και τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση. Στρώνουμε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψάκι που να χωράει με άνεση τα μπουτάκια.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη μαρμελάδα, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Κρατάμε 1 κουταλιά από το μείγμα για να αλείψουμε τα βερίκοκα. Αραδιάζουμε τα μπουτάκια στο ταψί και τα αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα, ώστε να καλυφθούν καλά και παντού. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε τα μπουτάκια εκτός ψυγείου, μέχρι να ζεσταθεί καλά ο φούρνος μας.
- Ψήνουμε τα μπουτάκια για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα βερίκοκα στο ταψί, τα αλείφουμε με το μείγμα που έχουμε κρατήσει και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελωσουν. Αν θέλουμε, τα τελευταία 5 λεπτά του χρόνου ψησίματος γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ (στην υψηλότερη θερμοκρασία), για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα του κοτόπουλου και να καψαλιστούν τα βερίκοκα.
- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε τα μπουτάκια ζεστά μαζί με τα ψημένα βερίκοκα. Προαιρετικά, συνοδεύουμε με αρωματικό ρύζι μπασμάτι.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Κωνσταντίνα λέει
Φαίνεται πραγματικά υπέροχο, εύκολο και γρήγορο….θα το κάνω αύριο κιόλας και θα γράψω εντυπώσεις…ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!
B λέει
Φαινεται μουρλια!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
αρης λέει
Πω πω! Δεν υπάρχουν οι σημερινές φωτογραφίες σου Νανά! Τι υπέροχα χρώματα, πόσο ζωντανές! Τι τέλειο πιάτο – prop! Τα βερίκοκο φαίνονται ιδανική επιλογή στην πρότασή σου! Εξαιρετική ανάρτηση!!!
Ερμιόνη λέει
Πω πω Νανά τι απίστευτες φωτογραφίες!
Φανταστικό το χρώμα από τα μπουτάκια, άκρως ξεσηκωτικό!
Και η γεύση τους κάπως τολμηρή για τα γούστα μου, αλλά πολύ δελεαστική!
Σε φιλώ
Θεοδώρα λέει
Πολύ πρωτότυπη η ιδέα Νανά. Η αλήθεια είναι ότι κάποτε ήμουν πολύ αρνητική στην ιδέα φρούτο σε φαγητό αλλά τώρα πια έχω τελείως αλλάξει γνώμη. Όσες φορές το έχω δοκιμάσει το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Καλά, για την παρουσίαση και τις φωτογραφίες τι να πω. Συγχαρητήρια!
Pandora's Kitchen λέει
Θα δοκιμάσω την συνταγή!
Ευγενία λέει
Υπέροχο και πολύ γευστικό Νανά, πραγματικά αξίζει να κάνεις αυτό το κάτι σπεσιαλ και να κακομαθαίνεις τους αγαπημένους σου που και που 😉