• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Στριφτάρια με ταχίνι

14.04.2013

Στριφτάρια με ταχίνι / Cinnamon swirlsΤο ταχίνι μπορεί να μας φέρνει στο μυαλό περιόδους νηστείας αλλά χάριν της υψηλής διατροφικής του αξίας, αξίζει να το δούμε με άλλο μάτι. Περιέχει φυτικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και συγκριτικά με άλλα γλυκά, ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση και ενισχύει τον οργανισμό. Αυτά όσον αφορά τη θεωρία…

Στριφτάρια με ταχίνι / Cinnamon swirls

Ας έρθουμε στην πράξη. Αυτά τα στριφογυριστά ψωμάκια, μοσχομυρίζουν κανέλα και σουσάμι και κρύβουν μέσα στις σπείρες τους μια λαχταριστή γέμιση από ταχίνι και καστανή ζάχαρη. Ίσως την επόμενη φορά δοκιμάσω να προσθέσω και ξηρούς καρπούς ή κομματάκια αποξηραμένων φρούτων. Είναι υγιεινά και θρεπτικά, κατάλληλα για νηστεία, ιδανικά για πρωινό ή σνακ, χαρίζουν ενέργεια και δύναμη. Ακόμη κι αν αντιπαθείτε το ταχίνι, σας απωθεί το χρώμα του ή η υφή του, τολμήστε να τα δοκιμάσετε.

Στριφτάρια με ταχίνι / Cinnamon swirls

Στριφτάρια με ταχίνι
 
Save Print
Προετοιμασία
1 ώρα 30 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
30 λεπτά
Συνολικός χρόνος
2 ώρες
 
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 12
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 220ml χλιαρό νερό (λίγο λίγοτερο από 1 κούπα)
  • 25g νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
  • 2¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης (125g)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 200g ταχίνι (1 κ.σ. για κάθε στριφτάρι)
  • 100g καστανή ζάχαρη (2 κ.γλ. για κάθε στριφτάρι)
  • κανέλα
  • καστανή ζάχαρη, κανέλα & σουσάμι (για το πασπάλισμα)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
  • Tαχίνι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι, μέχρι να δημιουργηθεί ένας πηκτός χυλός. Καλύπτουμε με μια νωπή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος, μέχρι να σχηματιστούν στην επιφάνεια φουσκάλες.
  2. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι, με το αλάτι και την κανέλα. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το λάδι και το μείγμα της μαγιάς.
  3. Ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική κι εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι. Σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια και πλάθουμε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης σε μπαστουνάκια. Στη συνέχεια, τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε μακρόστενες λωρίδες με πλάτος 4cm.
  5. Στο κέντρο κάθε λωρίδας απλώνουμε 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι, δύο κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
  6. Τυλίγουμε τη λωρίδα σε ρολό, ώστε να σχηματιστεί ένα μακρύ κορδόνι, και το στριφογυρίζουμε χαλαρά σε σχήμα σπιράλ (σαλιγκάρι) και το πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας για να πλατύνει.
  7. Πασπαλίζουμε τα σαλιγκάρια με καστανή ζάχαρη, κανέλα και σουσάμι και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 25 με 30 λεπτά, έως ότου αρχίσουν να ροδίζουν.
  8. Αν θέλουμε, μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα περιχύνουμε με ταχίνι.
3.5.3208

 

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

1 Σχόλιο / Filed In: Ζύμες με μαγιά, Νηστίσιμα
Tagged: Κανέλα, Σουσάμι, Ταχίνι

Δοκιμάστε επίσης:

Λαγάνα χωρίς ζύμωμα / No knead lagana bread
Τεμπέλικη λαγάνα χωρίς ζύμωμα

Ψωμί με σοκολάτα και ταχίνι / Chocolate tahini swirl bread
Ψωμί με σοκολάτα και ταχίνι

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka
Απίθανο γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα

http://terzopoulosbooks.com/index.php/cooking/megeiriki-kai-zaxaroplastiki-detail
Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & σταγόνες σοκολάτας + GIVEAWAY!

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. anastasia th λέει

    04.03.2014 at 11:41

    τελεια!! αν και δν ειμαι φαν του ταχινιου θα τα δοκιμασω απο περιεργεια!

    Απάντηση

Γράψτε απάντηση στο anastasia th Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.