Ένα πλούσιο κέικ φρούτων που μοσχομυρίζει καλοκαίρι. Ζουμερά φρούτα φωλιάζουν μέσα στην αφράτη ζύμη του κάνοντας κάθε μπουκιά ξεχωριστή. Γλυκά μούρα, αρωματικές φράουλες, λαχταριστά κεράσια, υπόξινα βερίκοκα, γευστικά ροδάκινα… μια πανδαισία φρούτων που εμπλουτίζουν τη γεύση και την υφή του κέικ ενώ η τραγανή του κρούστα το απογειώνει!
Το συγκεκριμένο κέικ φέρει την ιδιόμορφη ονομασία «fruit buckle» που αναφέρεται σε κέικ που συνδυάζουν φρέσκα φρούτα εποχής, μέσα ή πάνω στη ζύμη, με μια επικάλυψη (streusel) από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη. Φτιάχνεται με διάφορους συνδυασμούς φρούτων ενώ η πιο κλασική εκδοχή της συνταγής είναι το «Blueberry buckle» φτιαγμένο με μύρτιλλα. Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα φρούτα και να δημιουργήσουμε ένα απολαυστικό επιδόρπιο, αν και τρώγεται ευχάριστα και για πρωινό. Σερβίρεται χλιαρό, ζεστό ή κρύο, σκέτο, με παγωτό βανίλια ή κρέμα ζαχαροπλαστικής.
- ⅓ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (40g)
- ¼ κούπας ζάχαρη (50g)
- 1 κ.γλ. κανέλα
- μια πρέζα αλάτι
- ¼ κούπας παγωμένο βούτυρο (όχι soft), σε μικρά κομμάτια (55g)
- 1⅓ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (170g)
- +3 κ.σ. αλεύρι για το πασπάλισμα των φρούτων
- 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ¾ κούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (170g)
- 1 κούπα ζάχαρη (200g)
- 1½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 3 μεγάλα αυγά
- 250g ώριμα αλλά σφιχτά βερίκοκα και ροδάκινα, κομμένα σε κομμάτια των 2cm
- (περίπου 3 μεγάλα βερίκοκα και 2 μικρά ροδάκινα)
- 250g ανάμικτα κόκκινα φρούτα (κεράσια, φράουλες, μούρα, βατόμουρα),
- τα μεγάλα κομμένα σε κομμάτια (περίπου 2 κούπες)
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Βουτυρώνουμε μια τετράγωνη φόρμα 23cm ή ένα στρόγγυλο ταψάκι με διάμετρο 24 ή 26cm.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε τρίβοντας με τα δάχτυλά μας το μείγμα μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Βάζουμε το μπολ στο ψυγεί, μέχρι να μας χρειαστεί.
- Κοσκινίζουμε σ' ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ ή σ' ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε ¼ της κούπας ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα ¾ της ζάχαρης συνεχίζοντας το ανακάτεμα στη μεσαία ταχύτητα. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα, τον πάτο του κάδου και το φτερό του μίξερ με μια σπάτουλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε στη μεσαία προς υψηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα ν' ασπρίσει και ν' αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά (η ζάχαρη δε θα έχει διαλυθεί τελείως). Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα, προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά να ομογενοποιηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε για δεύτερη φορά με τη σπάτουλα. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε ελάχιστα, όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί στη ζύμη. Η ζύμη θα είναι πιο πυκνή από μια κλασική ζύμη κέικ.
- Πασπαλίζουμε τα κομμένα φρούτα με το αλεύρι (3 κ.σ.) και προσθέτουμε τα μισά στη ζύμη ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα στη βουτυρωμένη φόρμα και σκορπάμε τα υπόλοιπα φρούτα στην επιφάνεια. Πασπαλίζουμε τα φρούτα με το μείγμα του streusel.
- Ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά. Αν βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμο. Μεταφέρουμε την φόρμα σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Πηγή συνταγής: fine cooking
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Αφήστε μια απάντηση