• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Αγγλικά «ψωμάκια» με γραβιέρα (scones)

08.06.2013

Αγγλικά «ψωμάκια» με γραβιέρα / Cheese scones with Greek gravieraΤα scones, διάσημα αγγλικά «ψωμάκια» που συνοδεύουν το τσάι, γίνονται σε ελάχιστο χρόνο και είναι πεντανόστιμα. Είναι περισσότερο γνωστά στις διάφορες γλυκές εκδοχές τους, όμως γίνονται εξίσου νόστιμα ελαφρώς αλμυρά με προσθήκη τυριών. Οι Άγγλοι προτιμούν το cheddar αλλά εγώ διάλεξα να προσθέσω μια πικάντικη και βουτυράτη γραβιέρα Νάξου. Τα έχω δοκιμάσει, επίσης, με φέτα και έγιναν υπέροχα, σαν αφράτα τυροψωμάκια, τέλεια για πρωινό!

Τα πετυχημένα scones πρέπει να είναι ελαφρώς τραγανά εξωτερικά και αφράτα στο εσωτερικό τους. Το μυστικό για την επιτυχία τους είναι να χρησιμοποιήσουμε παγωμένο βούτυρο και να μη παιδέψουμε πολύ τη ζύμη γιατί θα γίνουν σκληρά. Τα απολαμβάνουμε καλύτερα φρέσκα ή τα διατηρούμε για μία έως δύο μέρες σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα που κλείνει αεροστεγώς.

Αγγλικά «ψωμάκια» με γραβιέρα / Cheese scones with Greek graviera

Αγγλικά «ψωμάκια» με γραβιέρα (scones)
 
Save Print
Προετοιμασία
20 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
18 λεπτά
Συνολικός χρόνος
38 λεπτά
 
Κατηγορία: Ορεκτικά & Σνακ
Ποσότητα/μερίδες: 12
Υλικά
  • 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (250g)
  • ή 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις+2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. σόδα
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • ¾ κ.γλ. αλάτι
  • ¼ κούπας βούτυρο παγωμένο, σε κομματάκια (55g)
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • ½ κούπα γάλα (120ml)
  • 100g τριμμένη γραβιέρα Νάξου (ή άλλο είδος τυριού, όπως cheddar ή φέτα)
  • 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη (ή άλλο φρέσκο μυρωδικό)
  • 1 κ.γλ. παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
  • ½ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο γάλα για το άλειμμα
  • σουσάμι & χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τα κομματάκια του βουτύρου και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα, μέχρι να θυμίζει ψίχουλα ψωμιού. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μερικές φορές τα ψίχουλα που σχηματίστηκαν για να παγιδευτεί αέρας στο μείγμα. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, τη ρίγανη, τον παπαρουνόσπορο, το πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.
  3. Αναμειγνύουμε το γάλα με το χτυπημένο αυγό. Σχηματίζουμε μια λακούβα στο κέντρο του μείγματος με το αλεύρι και προσθέτουμε το μείγμα γάλα/αυγό. Με μια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε με φορά από έξω προς το κέντρο, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.
  4. Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και της δίνουμε στρογγυλό σχήμα με τα χέρια. Την πατάμε με την παλάμη μας να πλατύνει ομοιόμορφα και να σχηματιστεί ένα χοντρό φύλλο με διάμετρο 20cm περίπου. Αλευρώνουμε ένα στρόγγυλο κουπ πατ ή ένα ποτήρι και κόβουμε τη ζύμη χωρίς να το περιστρέφουμε. Πλάθουμε τα υπολείμματα της ζύμης και κόβουμε όσα scones επιπλέον μπορούμε. Θα σχηματιστούν συνολικά 12 scones.
  5. Μεταφέρουμε τα scones σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Αλείφουμε την επιφάνεια τους με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με ελάχιστο χοντρό αλάτι και σουσάμι.
  6. Τα ψήνουμε για 12 με 18 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα, αν τα προτιμάμε τραγανά, ή τα τυλίγουμε σε μια καθαρή πετσέτα, αν μας αρέσουν πιο μαλακά.
Σημειώσεις
Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα, αν τα προτιμάμε τραγανά, ή τα τυλίγουμε σε μια καθαρή πετσέτα, αν μας αρέσουν πιο μαλακά.
3.5.3208

Πηγή συνταγής: thinly spread

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

Αφήστε το σχόλιό σας. / Filed In: Ορεκτικά & Σνακ
Tagged: Cheddar, Γραβιέρα, Σουσάμι, Τυρί

Δοκιμάστε επίσης:

Σπιτικά κρακεράκια τυριού / Homemade cheese crackers
Σπιτικά κρακεράκια τυριού

Ψωμί με γεύση πίτσας χωρίς ζύμωμα / No knead pizza bread
Ψωμί∼πίτσα στη φόρμα… χωρίς ζύμωμα!

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού / Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella
Γλυκά ή αλμυρά κρουασανάκια στο πι και φι

Ζουμερά κεφτεδάκια με γλυκόξινη σάλτσα / Sweet & sour meatballs
Ζουμερά κεφτεδάκια με γλυκόξινη σάλτσα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.