• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Μπράουνις με καραμέλα γάλακτος

03.07.2013

Μπράουνις με καραμέλα γάλακτος / Dulce de leche browniesΗ dulce de leche ή αλλιώς καραμέλα ή μαρμελάδα γάλακτος είναι μια υπέροχη κρέμα καραμέλας με βελούδινη υφή, κεχριμπαρένιο χρώμα και ακαταμάχητη γεύση. Φτιάχνεται βράζοντας αργά και βασανιστικά ζαχαρούχο γάλα μέχρι να καραμελώσει. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αλλά το βράσιμο της σφραγισμένης κονσέρβας μέσα σε κατσαρόλα με νερό, θεωρώ ότι είναι η πιο απλή. Η dulce de leche μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γαρνίρισμα, γέμιση ή βάση για άλλα γλυκά, όπως παγωτά, κρέπες, κέικ, τούρτες, μπισκότα ή ακόμη και μέσα σε ροφήματα, όπως καφέ ή σοκολάτα.

Μπράουνις με καραμέλα γάλακτος / Dulce de leche brownies

Εγώ τη χρησιμοποίησα μέσα σε σοκολατένια μπράουνις και το αποτέλεσμα ήταν άκρως απολαυστικό. Το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα εμπλουτίζει τη γεύση τη σοκολάτας με γλυκές νότες καραμέλας. Η καραμέλα, κρυμμένη μέσα στην υγρή σοκολατένια ζύμη των μπράουνις, σου αποκαλύπτεται ξαφνικά και λιώνει απολαυστικά στο στόμα, αναδεικνύοντας την υπέροχη γεύση της. Ένας μοναδικός συνδυασμός σοκολάτας και καραμέλας που μπορεί να βάλει σε πειρασμό ακόμη και τους πιο εγκρατείς.

Υ.Γ. Ακόμη κι αν λόγω χρόνου παραλείψετε τη dulce de leche, η συγκεκριμένη συνταγή για μπράουνις είναι καταπληκτική αρκεί να προσθέσετε επιπλέον ¼ κούπας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (50g), δηλαδή συνολικά 300g. Άλλωστε η συνταγή στην οποία βασίστηκα (the baked brownie) δε χρησιμοποιεί καραμέλα.

Μπράουνις με καραμέλα γάλακτος / Dulce de leche brownies

Μπράουνις με καραμέλα γάλακτος
 
Save Print
Προετοιμασία
20 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
3 ώρες 50 λεπτά
Συνολικός χρόνος
4 ώρες 10 λεπτά
 
Κατηγορία: Μπράουνις, Blondies & Μπάρες
Ποσότητα/μερίδες: 16-20
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (Dulce de leche)
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ
  • 1¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (155g)
  • 1 κ.γλ. αλάτι (5g)
  • 2 κ.σ. κακάο, άγλυκο (12g)
  • 300g σοκολάτα κουβερτούρα (60-72% κακάο), τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κούπα βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια (225g)
  • 1¼ κούπες κρυσταλλική ζάχαρη (250g)
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη (105g)
  • 5 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 βανιλίνη
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε τη dulce de leche. Αφαιρούμε την ετικέτα από το ζαχαρούχο και τo τοποθετούμε ξαπλωτά σε μια μικρή κατσαρόλα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με όσο νερό χρειάζεται προκειμένου η κονσέρβα να είναι βυθισμένη ολόκληρη μέσα στο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε το ζαχαρούχο για τρεις ώρες. Φροντίζουμε καθ' όλη τη διάρκεια του βρασμού να συμπληρώνουμε με βραστό νερό όποτε χρειάζεται, ώστε η κονσέρβα να καλύπτεται συνεχώς με νερό, διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να «σκάσει». Μετά από τρεις ώρες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κονσέρβα μέσα στο βραστό νερό, μέχρι να κρυώσει. Δεν προσπαθούμε να την ανοίξουμε όσο είναι ακόμη ζεστή ούτε να την κρυώσουμε απότομα.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C και βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο ή ένα ανοιχτόχρωμο μεταλλικό ταψάκι με διαστάσεις 23x33cm περίπου και στρώνουμε τον πάτο του με λαδόκολλα. Βουτυρώνουμε ελαφρά και τη λαδόκολλα.
  3. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με το αλάτι, το κακάο και τη βανίλια.
  4. Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε το βούτυρο και την τεμαχισμένη κουβερτούρα και το τοποθετούμε πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο και η σοκολάτα. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και χωρίς να απομακρύνουμε το μπολ από το νερό που βράζει, προσθέτουμε τη λευκή και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Απομακρύνουμε το μπολ από την κατσαρόλα και περιμένουμε, μέχρι το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Προσθέτουμε τρία αυγά στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε με το σύρμα (όχι το μίξερ) μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε και τα άλλα δύο αυγά και ανακατεύουμε ξανά. Αποφεύγουμε το πολύ ανακάτεμα γιατί τότε η υφή των μπράουνις θα θυμίζει περισσότερο κέικ.
  6. Πασπαλίζουμε με το μείγμα των στεγνών υλικών το σοκολατένιο μείγμα και με μια σπάτουλα σιλικόνης «διπλώνουμε» με απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα.
  7. Απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί το μισό μείγμα και ρίχνουμε διάσπαρτες κουταλιές καραμέλας γάλακτος, περίπου τη μισή ποσότητα. Βυθίζοντας ελαφρά ένα πιρούνι στην καραμέλα δημιουργούμε «νερά» καραμέλας μέσα στο σοκολατένιο μείγμα. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη καραμέλα γάλακτος.
  8. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 30 λεπτά, γυρίζοντας ενδιάμεσα (στα 15 λεπτά) το ταψί 180 μοίρες. Αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο πρέπει να βγαίνει ελαφρώς υγρή. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Αν θέλουμε, το ζεσταίνουμε ελαφρά στα μικροκύματα πριν το σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Μπορούμε να βράσουμε περισσότερα από ένα κουτιά ζαχαρούχου ταυτόχρονα και να τα αποθηκεύσουμε στο ντουλάπι μέχρι να τα χρειαστούμε. Επειδή είναι σφραγισμένα διατηρούνται χωρίς να αλλοιώνονται.
3.5.3208

Βασισμένη στη συνταγή: Baking Society

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

2 Σχόλια / Filed In: Με σοκολάτα, Μπράουνις, Blondies & Μπάρες
Tagged: Dulce de leche, Καραμέλα, Σοκολάτα

Δοκιμάστε επίσης:

Μαρμπλ μπράουνις με σοκολάτα & τυρί κρέμα / Cheesecake marbled brownies
Μαρμπλ μπράουνις με σοκολάτα & τυρί κρέμα

Σουηδικό κέικ/μπράουνις σοκολάτας / Swedish chocolate cake
Σουηδικό κέικ σοκολάτας

Μπράουνις με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά, χωρίς βούτυρο ή λάδι / Skinny brownies made with Greek yogurt, no butter, no oil
Λαχταριστά μπράουνις με λίγες θερμίδες

Σοκολατένια τάρτα με γέμιση μπράουνι & nutella / Nutella brownie pie
Τάρτα σοκολάτας με γέμιση μπράουνι

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Maroulina λέει

    05.02.2014 at 21:59

    Φαίνεται θεσπέσιο. Μια επισήμανση μόνο: Κατά την διαδικασία της dulche de leche. με το ζέσταμα της κονσέρβας (του ζαχαρούχου) τόσην ώρα στο ζεστό νερό. έχει σαν αποτέλεσμα να περνάνε όλες οι καρκινογόνες ουσίες του μετάλλου μέσα στο γάλα. Γι’ αυτό καλό είναι να μην εφαρμόσουμε αυτή την μέθοδο,και να φτιάξουμε μια απλή καραμέλα γάλακτος,με κρέμα,ζάχαρη και βούτυρο.

    Απάντηση
    • Nana λέει

      05.02.2014 at 22:39

      Σε ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να φτιάξεις dulce de leche αδειάζοντας το ζαχαρούχο γάλα σε άλλο σκεύος. Aν και η παρουσία της χημικής ένωσης BPA (διφαινόλη-Α) στην εσωτερική προστατευτική επίστρωση των κονσερβών, για την οποία εκφράζεις ανησυχίες, φαίνεται να επηρεάζει το περιεχόμενο της κονσέρβας ακόμη και χωρίς αυτή να ζεσταθεί. Μάλλον η καλύτερη συμβουλή θα ήταν να αποφεύγουμε οποιοδήποτε προϊόν σε κονσέρβα. Επιφυλάσσομαι, λοιπόν, να ανεβάσω σύντομα εναλλακτική συνταγή για dulce de leche μόνο με φρέσκο γάλα και ζάχαρη. Υπάρχει και η συνταγή για γλάσο καραμέλας που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αρκεί να αφήσεις την καραμέλα να πήξει λίγο περισσότερο. Είναι το ίδιο νόστιμη και γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα!

      Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.