Για μένα τα ρολά κανέλας ήταν έρωτας με την πρώτη… μπουκιά! Η μαγική μυρωδιά της κανέλας και της καστανής ζάχαρης όταν ψήνονται, με βοηθάει να ξεχνάω τον καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό θερμίδων που περιέχουν καθώς και το χρόνο που χρειάζεται για να τα φτιάξεις, ο οποίος, επιπλέον, είναι αντιστρόφως ανάλογος αυτού που χρειάζεται για να τα φας. Γιατί όπως κάθε ζύμη που περιέχει μαγιά, τα ρολά κανέλας προϋποθέτουν χρόνο, διάθεση για ζύμωμα και υπομονή στο φούσκωμα. Μια συνταγή, λοιπόν, χωρίς μαγιά σου λύνει τα χέρια όταν δε διαθέτεις κάτι από τα παραπάνω.
Παραδέχομαι ότι τα ρολά κανέλας με μαγιά υπερτερούν σε κάποια σημεία. Βλέπεις, η μαγιά σε παιδεύει αλλά συγχρόνως σε ανταμείβει χαρίζοντας στη ζύμη πλούσια γεύση, άρωμα κι ανάλαφρη υφή. Αν, όμως, δεν θέλεις να μπλέξεις με ζυμώματα, φουσκώματα και αναμονές, τα μυστικά της μαγιάς δεν τα γνωρίζεις κι ούτε θέλεις να τα μάθεις ή αν απλώς βιάζεσαι ή τεμπελιάζεις, το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης συνταγής σε καμιά περίπτωση δε θα σε απογοητεύσει. Μόλις σε 50 με 60 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου ψησίματος, μπορείς να απολαύσεις αφράτα, μοσχομυριστά, σπιτικά ρολά κανέλας.
Η συνταγή περιέχει μαλακό λευκό τυρί τύπου cottage ή ricotta. Δεν σας συμβουλεύω να το παραλείψετε ή να το αντικαταστήσετε με κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα γιαούρτι. Πιστέψτε με το δοκίμασα. Το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, όχι απαραίτητα κακό αλλά ούτε ικανοποιητικό. Το τυρί βοηθάει στο να γίνουν τα ρολά ανάλαφρα και μαλακά και νοστιμίζει τη ζύμη. Το γιαούρτι, από την άλλη, δίνει πιο σφιχτή ζύμη κι αφήνει μια ελαφριά υπόξινη γεύση.
Όσον αφορά το γλάσο, όμως, το γιαούρτι μετριάζει και εξισορροπεί την έντονα γλυκιά του γεύση και προσθέτει, ανάλογα με την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε, μια ανεπαίσθητη οξύτητα που του ταιριάζει. Αν δεν μας αρέσει το γιαούρτι, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με τυρί κρέμα ή με λίγο επιπλέον γάλα.
Τα ρολά κανέλας είναι νοστιμότερα την ίδια μέρα, ιδιαίτερα όσο είναι ζεστά. ‘Οσα τυχόν περισσέψουν, μπορoύμε την επόμενη μέρα να τα ζεστάνουμε για λίγα δευτερόλεπτα στα μικροκύματα ή για μερικά λεπτά στο φούρνο για να ξαναγίνουν αφράτα και ζουμερά.
- 1¾ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (220g)
- 4 κ.σ. κορν φλάουρ (35g)
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ (12g)
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ¾ κούπας τυρί cottage ή ricotta (180g)
- ⅓ κούπας κεφίρ ή buttermilk ή ⅓ κούπας γάλα+1 κ.γλ. χυμό λεμονιού (80g)*
- 3 κ.σ. βούτυρο (45g)
- 3 κ.σ. ζάχαρη (35g)
- ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- +3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο για το άλειμμα (45g)**
- ½ κούπα σκούρη καστανή ζάχαρη (110g)
- ½ κούπα λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (100g)
- 2 κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο (15g)
- ⅓ κούπας στραγγιστό γιαούρτι (65g)***
- 1 κούπα άχνη ζάχαρη (115g)
- 1 κ.σ. γάλα (15g) ή και λίγο παραπάνω
- ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή λίγη βανιλίνη
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και βουτυρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψάκι με διάμετρο 26-28 cm περίπου. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα οποιοδήποτε ορθογώνιο ή στρόγγυλο ταψί που να χωράει τα ρολά χωρίς να ακουμπάνε, όμως, μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν.
- Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα δύο είδη ζάχαρης, την κανέλα και το λιωμένο βούτυρο μέχρι το μείγμα να μοιάζει με υγρή άμμο.
- Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 με 3 φορές το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Χτυπάμε στο multi το τυρί, το κεφίρ (ή ό,τι άλλο χρησιμοποιήσουμε), το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να γίνουν ένα λείο μείγμα, περίπου 10 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το προηγούμενο μείγμα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να σχηματιστεί μια ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με αλευρωμένα χέρια για 1 λεπτό (δεν χρειάζεται παραπάνω), μέχρι η ζύμη να γίνει λεία. Αν είναι πολύ υγρή και κολλάει προσθέτουμε λίγο παραπάνω αλεύρι.
- Σε αλευρωµένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις περίπου 30x38 cm. Μ' ένα πινέλο αλείφουμε τη ζύμη με 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο αφήνοντας ένα περιθώριο 1cm κατά μήκος της μίας μακριάς πλευράς χωρίς να το βουτυρώσουμε (είναι το σημείο που θα γίνει η ένωση όταν τυλίξουμε τη ζύμη σε ρολό). Σκορπάμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στη βουτυρωμένη επιφάνεια πιέζοντας απαλά για να κολλήσει πάνω στη ζύμη. Ξεκινώντας από τη βουτυρωμένη μακριά πλευρά, τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό. Με τα δάχτυλα μας τσιμπάμε τη ζύμη κατά μήκος της ένωσης για να κολλήσει καλά και να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Με κοφτερό μαχαίρι ή με ένα κομμάτι οδοντικό νήμα κόβουμε το ρολό κατά μήκος σε 8, 10 ή 12 ίσα κομμάτια.
- Τοποθετούμε τα ρολά στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει και τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο (1 κουταλιά της σούπας). Τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα, περίπου 20 με 28 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για 5 λεπτά. Μεταφέρουμε τα ρολά σε μια πιατέλα.
- Για το γλάσο γιαουρτιού: Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι. Προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε όσο γάλα χρειάζεται για να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα (θέλουμε να ρέει σαν μέλι). Περιχύνουμε τα ρολά με το γλάσο και σερβίρουμε.
** Θα χρησιμοποιήσουμε 2 κουταλιές για να αλείψουμε τη ζύμη και 1 κουταλιά για να αλείψουμε τα ρολά, πριν τα βάλουμε στο φούρνο.
*** Mπορούμε να πειραματιστούμε με την ποσότητα του γιαουρτιού, ανάλογα με τη γεύση που επιθυμούμε.
Βασισμένη στη συνταγή: Fine Cooking
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
littledeco λέει
Αυτό μάλιστα !!! Τέλεια για το απογευματινό καφέ, η κανέλλα δένει μοναδικά !!!
spoon-stories λέει
Υπέροχα για πρωινό και με τον απογευματινό μου καφέ!
Thanks