ΟΔΗΓΙΕΣ για ένα υπέροχο πρωινό: Ξυπνάς πριν απ’ όλους (ακόμη κι αν είσαι χουζούρης). Σσσς… ησυχία! Περπατάς στις μύτες των ποδιών σου για να μην τους ξυπνήσεις. Ετοιμάζεις αθόρυβα μια κούπα καφέ. Αραδιάζεις όλα τα υλικά πάνω στον πάγκο. Αργά, νωχελικά και κάπως απρόθυμα. Νυστάζεις ακόμη… χασμουριέσαι αλλά απολαμβάνεις την πρωινή ησυχία. Ρίχνεις μια ματιά στη συνταγή και τα προσθέτεις στο μπολ. Ευτυχώς που δε θα χρειαστείς μίξερ. Αυτό θα χαλούσε την έκπληξη. Ανακατεύεις ζωηρά αλλά μόνο για λίγο. Ξέρεις ότι αυτό είναι το μυστικό για να γίνουν αφράτα.
Βάζεις το τηγάνι στη φωτιά για να κάψει. Προσθέτεις το βούτυρο και το ακούς να τσιτσιρίζει. Παίρνεις την κουτάλα ανά χείρας και σχηματίζεις ολοστρόγγυλα pancakes. Τα παρατηρείς καθώς φουσκώνουν και η επιφάνεια τους γεμίζει μικροσκοπικές τρυπούλες θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο. Τα αναποδογυρίζεις προσεκτικά κι αφήνεις να ροδίσουν κι απ’ την άλλη. Δεν χρειάζονται πάνω από μερικά λεπτά. Τα στοιβάζεις σε ένα πιάτο. Μπράβο! Μια χαρά τα κατάφερες! Καμαρώνεις και χαμογελάς. Τελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Τώρα είναι ώρα να τους ξυπνήσεις. Είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστούν!
Όμως, μην βιάζεσαι! Αρχικά χρειάζεσαι μια συνταγή. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές. Πρέπει να πειραματιστείς μέχρι να βρεις αυτήν που προτιμάς. Κλασικά pancakes ή σοκολατένια, φουσκωτά ή λεπτά, με γάλα, κεφίρ ή γιαούρτι (σαν τη συνταγή που σου προτείνω σήμερα), με κομματάκια σοκολάτας ή φρούτων, με βρώμη ή αλεύρι ολικής αλέσεως… Αμέτρητες οι παραλλαγές αλλά κι αναρίθμητοι οι τρόποι για να τα συνοδεύσεις, να τα εμπλουτίσεις και να τα απολαύσεις.
Δοκίμασε τα με σιρόπι σφένδαμου (maple syrup), σιρόπι κανέλας, μέλι, πετιμέζι, βούτυρο, πραλίνα φουντουκιού, μαρμελάδα, γλυκά του κουταλιού, σιρόπι σοκολάτας, σαντιγύ, φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα… αλλά και με τυρί, μπέικον, μανιτάρια, καλαμπόκι… για να μην πήξεις στα γλυκά. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, σε κάθε εκδοχή τους, αλμυρή ή γλυκιά, είναι πεντανόστιμα, θρεπτικά και πολύ χορταστικά. Παίξε με τα υλικά, αυτοσχεδίασε και απόλαυσε ένα βασιλικό πρωινό γιατί όπως θα έλεγε και η μαμά σου «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»!
• Τα pancakes για να γίνουν αφράτα, δεν θέλουν παίδεμα. Ενσωματώνουμε τα υγρά στα στεγνά υλικά με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις.
• Όσο πιο αραιό είναι το μείγμα, τόσο πιο λεπτά θα γίνουν τα pancakes. Για να γίνουν φουσκωτά, το μείγμα πρέπει να είναι παχύρρευστο, σχεδόν σαν ζύμη κέικ.
• Για να διατηρηθούν ζεστά, τα αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με πετσέτα, τα σκεπάζουμε με μια δεύτερη πετσέτα και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100ºC, μέχρι να τα σερβίρουμε.
• Αν έχουμε κρεπιέρα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να τα ψήσουμε. Δε χρειάζεται, όμως, να τη βουτυρώσουμε. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε ένα απλό αντικολλητικό τηγάνι ή ειδικό σκεύος για pancakes.
- 1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (190g)
- 2 κ.σ. ζάχαρη (15g)
- 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ¾ κούπας στραγγιστό γιαούρτι (150g)
- 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 2 κ.σ. σπορέλαιο ή λιωμένο βούτυρο (30ml)
- ½ - ¾ κούπας γάλα ή κεφίρ (120 - 180ml)
- + 1 κ.γλ. βούτυρο ή λάδι για το τηγάνι
- 1¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (160g)
- ¼ κούπας κακάο (20g)
- ¼ κούπας ζάχαρη (50g)
- 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ¾ κούπας στραγγιστό γιαούρτι (150g)
- 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 2 κ.σ. σπορέλαιο ή λιωμένο βούτυρο (30ml)
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- ½ - ¾ κούπας γάλα ή κεφίρ (120 - 180ml)
- + 1 κ.γλ. βούτυρο ή λάδι για το τηγάνι
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αυγά και το σπορέλαιο. Σταδιακά προσθέτουμε στο μπολ με τα στεγνά υλικά το μείγμα των υγρών εναλλάξ με ½ κούπα γάλα. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ίσα-ίσα για να ενωθούν τα υλικά μας. Το μείγμα δεν θα είναι λείο και θα έχει ακόμη μικρούς σβώλους αλλά δεν το ανακατεύουμε περισσότερο. Αφού προσθέσουμε τη ½ κούπα γάλα, αν δούμε ότι το μείγμα μας είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο γάλα ή κεφίρ επιπλέον. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Με χαρτί κουζίνας ή ένα πινέλο αλείφουμε το τηγάνι με λίγο λιωμένο βούτυρο. Γεμίζουμε μια κουτάλα μέχρι τα ⅔ με χυλό (60ml) και τον ρίχνουμε στο τηγάνι σχηματίζοντας μικρούς κύκλους, χωρίς να κουνάμε το τηγάνι. Η πυκνότητα του χυλού πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να απλώνει σιγά-σιγά από μόνος του. Αν ο χυλός είναι πολύ πυκνός και απλώνεται με δυσκολία, προσθέτουμε μερικές κουταλιές γάλα ή κεφίρ. Αφήνουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά για 2-3 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια και να ροδίσει από κάτω. Αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Αν χρειαστεί βουτυρώνουμε ενδιάμεσα το τηγάνι. Σερβίρουμε αμέσως.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με το κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το σπορέλαιο και τη βανίλια. Σταδιακά προσθέτουμε στο μπολ με τα στεγνά υλικά το μείγμα των υγρών εναλλάξ με ½ κούπα γάλα. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ίσα-ίσα για να ενωθούν τα υλικά μας. Το μείγμα δεν θα είναι λείο και θα έχει ακόμη μικρούς σβώλους αλλά δεν το ανακατεύουμε περισσότερο. Αφού προσθέσουμε τη ½ κούπα γάλα, αν δούμε ότι το μείγμα μας είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο γάλα ή κεφίρ επιπλέον. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Με χαρτί κουζίνας ή ένα πινέλο αλείφουμε το τηγάνι με λίγο λιωμένο βούτυρο. Γεμίζουμε μια κουτάλα μέχρι τα ⅔ με χυλό (60ml) και τον ρίχνουμε στο τηγάνι σχηματίζοντας μικρούς κύκλους, χωρίς να κουνάμε το τηγάνι. Η πυκνότητα του χυλού πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να απλώνει σιγά-σιγά από μόνος του. Αν ο χυλός είναι πολύ πυκνός και απλώνεται με δυσκολία, προσθέτουμε μερικές κουταλιές γάλα ή κεφίρ. Αφήνουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά για 2-3 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια και να ροδίσει από κάτω. Αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Αν χρειαστεί βουτυρώνουμε ενδιάμεσα το τηγάνι. Σερβίρουμε αμέσως.
• Όσο πιο αραιό είναι το μείγμα, τόσο πιο λεπτά θα γίνουν τα pancakes. Για να γίνουν φουσκωτά, το μείγμα πρέπει να είναι παχύρρευστο, σχεδόν σαν ζύμη κέικ.
Προσαρμογή συνταγής: Eating Made Easy
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Σένια λέει
καλησπερα!!! θα ηθελα να ρωτησω εαν μπορω να αντικαταστησω το αλευρι με αλευρι βρωμης κ αν ναι σε ποια αναλογια?
ευχαριστω!!!!
Kouzinista λέει
Γενικά, όταν θέλουμε να αντικαταστήσουµε σε µια συνταγή το κανονικό αλεύρι µε ένα διαφορετικό αλεύρι είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε κατάλληλα τη συνταγή μας. Για να σε βοηθήσω θα σου προτείνω μια ελαφρώς διαφορετική συνταγή κι ελπίζω το αποτέλεσμα να σε ικανοποιήσει. Θα χρειαστείς 2 κούπες αλεύρι βρώμης, 1 κ.σ. ζάχαρη, 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 1/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα, 1/4 κ.γλ. αλάτι, 3/4 κούπας στραγγιστό γιαούρτι, 1 κούπα γάλα, 1 μεγάλο αυγό, 1 κ.σ. σπορέλαιο ή λιωμένο βούτυρο. Καλή επιτυχία!
ειρηνη λέει
Καλημερα θα ηθελα να ρωτησω αν τη συνταγη μπορω να τη φτιαξω στο φουρνο σαν μια μεγαλη τηγανιτα σε ενα ταψακι και αν ναι, πρεπει να αλλαξω κατι στη συνταγη?? Ευχαριστω!! Πολυ ωραιες οι συνταγες σου!!
Kouzinista λέει
Καλημέρα! Δυστυχώς, δεν μπορώ να σου απαντήσω σε αυτό γιατί δεν το έχω δοκιμάσει. Αν θέλεις ρίξε μια ματιά σε αυτήν τη συνταγή: http://bit.ly/2fKs4bX της Martha Stewart, νομίζω ότι είναι αυτό που ψάχνεις. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς, είμαι στη διάθεσή σου.
Μάρθα λέει
Ειναι υπεροχα και πραγματικα αερινα. Μονο που πρεπει να κανω διπλη ισως και τριπλη δοση γιατι ….δεν φτανουν με τιποτα!!!!
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν!!!
Athina Dioleti λέει
Καλησπερα και καλη χρονια!Ηθελα να ρωτησω αν μπορω να ετοιμασω το μειγμα απο το βραδυ,να το αφησω στο ψυγειο και το πρωι να φτιαξω τα pancakes?Αν το μειγμα δεν επηρρεαζεται,θα ηταν πολυ βολικο για εκεινα τα πρωινα που δεν εχω πολυ χρονο!
Nana λέει
Καλή χρονιά!
Αν ετοιμάσεις το μείγμα από το βράδυ, τα pancakes δεν θα φουσκώσουν όσο πρέπει στο ψήσιμο. Η μαγειρική σόδα που περιέχει το μείγμα αρχίζει να αντιδρά και να απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα από τη στιγμή που προστίθεται στο μείγμα.
Για ευκολία μπορείς να αναμείξεις μόνο τα στεγνά υλικά (το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι). Το πρωί αρκεί να αναμείξεις το γιαούρτι με τα αυγά και το σπορέλαιο και να τα προσθέσεις στο μπολ με τα στεγνά υλικά εναλλάξ με ½ κούπα γάλα. Δε θα σου πάρει περισσότερο από 5 λεπτά.
Ελπίζω να βοήθησα.
Athina Dioleti λέει
Θα το δοκιμασω αυριο κιολας!σ ευχαριστω πολυ!
vickylefas λέει
Τα δοκίμασα αλλα επειδή μου είχε σχεδον τελειώσει το γάλα τη μισή ποσότητα την αντικατέστησα με χυμό πορτοκαλί… Ήταν φαντάστηκα. Κ πολύ αφράτα..?
Nana λέει
Ωραία ιδέα! Χαίρομαι πολύ που σου πέτυχαν και σε ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή μου!
AnPapasid λέει
Έχω δοκιμάσει πολλάκις και τις δύο παραλλαγές και είναι τέλειες, γευστικές και φουσκωτές – φουσκωτές!! Βάζω και λίγο ξύσμα πορτοκάλι ή αντικαθιστώ μέρος του γάλακτος με λίγο κονιάκ και γίνονται ανάρπαστες!!! Μπράβο, Νανά μου!!
Nana λέει
Σ’ ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο ν’ αφήσεις το σχόλιό σου! Είναι πολύ σημαντικό για μένα, όταν δοκιμάζει κάποιος μία συνταγή μου να μοιράζεται τις εντυπώσεις του, καλές ή κακές!
Zambia λέει
Πολλά εύγε!
Ενθουσιάστηκα με αυτό που βλέπω.
Εκτός που τα λατρεύω δημιούργησες μια τέλεια οπτική απόλαυση με τις φωτογραφίες σου!
Z.
Lia λέει
Μπράβο, Νανά μου!!! Μόλις μου πρόσφερες το καλύτερο πρωϊνό…Θα το κάνω κιόλας αυτή την Κυριακή (και όχι μόνο)!!! Είναι απλά τέλεια!!! Φιλάκια!!!
Cook Taste Live λέει
Φαίνονται όντως απίστευτα αφράτα!
Πως να μην είναι καλή η μέρα.. αν ξεκινήσει με τέτοιο πρωινό?
🙂
Ερμιόνη λέει
Εντάξει Νανά ηγήθηκες!
Οι φωτογραφίες απλά άπαιχτες, οι παραλλαγές τόσο λαχταριστές που πραγματικά δεν ξέρω ποια να επιλέξω (και τις δύο;)!
Και ταυτίστηκα τόσο πολύ με τον πρόλογό σου!
Φιλιά