• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Muffins με μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού

21.03.2014

Muffins με μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού / Nutella stuffed banana muffinsΜερικά πρωινά είναι ωραία να κακομαθαίνεις τον εαυτό σου ή αυτούς που αγαπάς με κάτι γλυκό και λαχταριστό, όπως φρεσκοψημένα σοκολατένια muffins. Μικρά, αφράτα κεκάκια φτιαγμένα με μπανάνες και γιαούρτι, φαινομενικά αθώα με την πρώτη ματιά. Μια μπουκιά, όμως, αρκεί για να σου αποκαλύψει την απολαυστική γέμιση πραλίνας φουντουκιού που κρύβουν στο εσωτερικό τους σαν ένοχο μυστικό. Άλλωστε η ρήση «το πρωί πρέπει να τρως σαν βασιλιάς», δικαιολογεί μια μικρή υπερβολή και μερικές παραπανίσιες θερμίδες στο πρωινό μας, αφού θα μας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για ένα δυνατό ξεκίνημα της ημέρας μας.

Muffins με μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού / Nutella stuffed banana muffins

Για να φτιάξουμε muffins εφαρμόζουμε τη «μέθοδο των δύο μπολ» ή «μέθοδο muffin» («Two-Bowl Method» aka Muffin Method). Είναι η τυπική μέθοδος ανάμειξης της ζύμης των muffins που περιλαμβάνει τρία απλά βήματα και απαιτεί ελάχιστο χρόνο κι ελάχιστο ανακάτεμα. Χρειαζόμαστε μόνο δύο μπολ για να ετοιμάσουμε τη ζύμη. Ένα για τα στεγνά υλικά κι ένα για τα υγρά και τη ζάχαρη (η ζάχαρη προστίθεται στα υγρά γιατί σε συνδυασμό με τη λιπαρή ουσία συμβάλλει στον καλύτερο αερισμό της ζύμης). Στη συνέχεια ενσωματώνουμε τα υγρά στα στεγνά υλικά με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις. Εχθρός των αφράτων muffins είναι το έντονο ανακάτεμα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της γλουτένης του αλευριού. Η ζύμη δεν θα είναι ομοιογενής και θα έχει κόμπους αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί.

Muffins με μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού / Nutella stuffed banana muffinsΔεν χρειάζεται να αφιερώσουμε περισσότερο από 10 λεπτά για να τα ετοιμάσουμε και 20 λεπτά για να τα ψήσουμε. Συνολικός απολογισμός μισή ώρα, δύο μπολ, ένα σύρμα χειρός και μία σπάτουλα για πλύσιμο. Τα συγκεκριμένα muffins παραμένουν μαλακά και την επόμενη μέρα γιατί περιέχουν μπανάνες και γιαούρτι, υλικά τα οποία συγκρατούν την υγρασία στο εσωτερικό της ζύμης. Μπορούμε, λοιπόν, να τα ετοιμάσουμε την προηγούμενη μέρα, χωρίς άγχος, και να τα απολαύσουμε  στο πρωινό μας την επομένη για ένα γλυκό και νόστιμο ξεκίνημα! Για μια πιο «αθώα» απόλαυση μπορούμε να παραλείψουμε τη γέμιση και να γλιτώσουμε περίπου 100 θερμίδες και 5g λιπαρά ανά muffin! Δείτε τη διατροφική ανάλυση στο τέλος της συνταγής.

Muffins με μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού / Nutella stuffed banana muffins

fiberbanner• Μετά από δοκιμές, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να βάλουμε την πραλίνα φουντουκιού στην κατάψυξη για να παγώσει, πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Έτσι, η γέμιση παραμένει ρευστή και μετά το ψήσιμο! 

Muffins με μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού
 
Save Print
Προετοιμασία
15 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
20 λεπτά
Συνολικός χρόνος
35 λεπτά
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 12
Υλικά
  • 1¼ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (155g)
  • ⅓ κούπας άγλυκο κακάο καλής ποιότητας (28g)
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (5g)
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα (5g)
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • ¼ κ.γλ. κανέλα (προαιρετικά)
  • 1 κούπα πολτοποιημένες ώριμες μπανάνες
    (3 μέτριες μπανάνες ή 230g)
  • ½ κούπα στραγγιστό γιαούρτι 10% ή 2% (100g)
  • 1 αυγό
  • ½ κούπα ζάχαρη (100g)
  • 2 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (30ml)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 200g πραλίνα φουντουκιού
Εκτέλεση
  1. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα πιάτο και τοποθετούμε 12 γεμάτες κουταλιές του γλυκού πραλίνα φουντουκιού σε απόσταση μεταξύ τους. Βάζουμε το πιάτο στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει η πραλίνα φουντουκιού.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για muffins ή τοποθετούμε στις υποδοχές χάρτινες θήκες ή θήκες σιλικόνης.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα και ανακατεύουμε με το σύρμα, ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
  4. Σε διαφορετικό μπολ ανακατεύουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες με το γιαούρτι, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρίσει το μείγμα.
  5. Κάνουμε μια λακκούβα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και προσθέτουμε το μείγμα των υγρών. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μόνο όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι, προσέχοντας να μη μείνει αδιάλυτο αλεύρι στον πάτο του μπολ. Το τελικό μείγμα δεν θα είναι λείο αλλά θα έχει κόμπους.

  6. Γεμίζουμε με το μείγμα τις υποδοχές των muffins μέχρι τη μέση και προσθέτουμε μία παγωμένη κουταλιά πραλίνα φουντουκιού σε καθεμία. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
  7. Ψήνουμε τα muffins για 5 λεπτά στους 220°C και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για 12-15 λεπτά ακόμη. Ελέγχουμε αν ψήθηκαν πιέζοντας με το δάχτυλο ελαφρά την κορυφή τους, αν έχει επαναφορά είναι έτοιμα. Βγάζουμε τα muffins από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν μερικά λεπτά, πριν τα βγάλουμε από τις υποδοχές. Τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Σημειώσεις
• Για να φτιάξουμε μεγαλύτερα muffins γεμίζουμε 10 ή 11 από τις 12 υποδοχές, έτσι ώστε οι υπόλοιπες να γεμίσουν σχεδόν μέχρι το χείλος (περίπου μισό εκατοστό πιο κάτω). Γεμίζουμε τις άδειες υποδοχές με νερό.
3.5.3208

Βασισμένη στη συνταγή: Scientifically Sweet by Christina Marsigliese

Muffins με μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού / Nutella stuffed banana muffins

Μέση διατροφική αξία (ανά μερίδα 75g)*

nutrition-banana-muffins2

*Υπολογισμένη με γιαούρτι πλήρες με 10% λιπαρά και Nutella.
Αν παραλείψουμε την πραλίνα φουντουκιού, μειώνονται οι θερμίδες σε 138 ανά μερίδα.

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

5 Σχόλια / Filed In: Κέικ, Cupcakes & Muffins, Λίγες θερμίδες, Με σοκολάτα, Χωρίς μίξερ
Tagged: Γιαούρτι, Κακάο, Μπανάνες, Πραλίνα φουντουκιού

Δοκιμάστε επίσης:

Ονειρεμένο κέικ σοκολάτας που λιώνει στο στόμα / Dreamy chocolate fudge bundt cake
Ονειρεμένο κέικ σοκολάτας με γιαούρτι

http://terzopoulosbooks.com/index.php/cooking/megeiriki-kai-zaxaroplastiki-detail
Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & σταγόνες σοκολάτας + GIVEAWAY!

Muffins μπανάνας με σοκολατένια γέμιση & σταγόνες σοκολάτας σε δύο γεύσεις / Chocolate filled chocolate chip banana muffins
Muffins μπανάνας με σοκολατένια γέμιση σε 2 γεύσεις

Κέικ πραλίνας φουντουκιού με τρία υλικά (χωρίς μίξερ) / Three ingredient nutella loaf cake (no mixer)
Έχεις αυγά, αλεύρι & nutella; Φτιάξε ένα κέικ!

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Beauty follower λέει

    27.03.2014 at 20:09

    Πω πω κολαση!

    Απάντηση
  2. Evi λέει

    23.03.2014 at 12:14

    ναι ναι, we support «the two bowl method»!
    Και το είχα απορία αν αλλάζει η σύσταση της πραλίνας όταν ψήνεται. Απ’ ότι βλέπω μάλλον μέσα στην ζύμη του cupcake παραμένει αναλλοίωτη και προκλητικά κολάσιμη. Τέλεια!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      23.03.2014 at 18:23

      Αν παρατείνεις το χρόνο ψησίματος, η σύσταση της πράγματι θα αρχίσει να αλλάζει.

      Απάντηση
  3. Lia λέει

    23.03.2014 at 10:24

    Κορίτσια, κι εγώ βλέποντας τα μάφινς, μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού είδα και τα θέλω τώρααα!!!

    Απάντηση
  4. Ερμιόνη λέει

    21.03.2014 at 20:09

    Είδα τις λέξεις μάφινς, μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού και έτρεξα εννοείται!
    Άνετα τα έτρωγα κάθε μέρα για πρωινό… και με τη γέμιση και χαλάλι οι θερμίδες!
    Φιλιά!

    Απάντηση

Γράψτε απάντηση στο Ερμιόνη Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.