Έχω μέρες να γράψω, όχι όμως και να μαγειρέψω. Αυτό το κάνω κάθε μέρα, θέλοντας και μη. Είναι που οι γιορτές και οι απανωτές αργίες με αποσυντονίζουν. Τρέξιμο, ψώνια, ατελείωτες εργατοώρες στην κουζίνα… οι «μέρες ξεκούρασης» περνούν χωρίς καλά-καλά να το καταλάβεις και κάθε κατεργάρης πρέπει να επιστρέψει στον πάγκο του. Να ‘μαι, λοιπόν, ξανά μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή να παλεύω με τις λέξεις. Μοιάζει αδύνατο να συγκεντρωθώ και η τροφοδοσία του εγκεφάλου μου με τα απαραίτητα «καύσιμα», δηλαδή γλυκόζη (πάντα βρίσκω μια καλή δικαιολογία για να φάω γλυκό), δε φαίνεται να βοηθάει.
Μακάρι να είχα λίγο παγωτό αλλά το συγκεκριμένο εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού. Το λατρέψαμε οικογενειακώς. Είναι κρεμώδες και μαλακό, με άλλα λόγια όπως ακριβώς οφείλει να είναι ένα υπέροχο παγωτό. Όταν παγώσει, δεν κρυσταλλώνει και δεν σκληραίνει πολύ. Μπορείς να το φας κατευθείαν από την κατάψυξη χωρίς να σου πέσουν τα δόντια. Όσο για τη γεύση του, δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Αν έχετε δοκιμάσει dulce de leche, ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ! Αν όχι, φανταστείτε την γαλακτερή και βουτυράτη γεύση που έχουν οι καραμέλες γάλακτος σε απολαυστική έκδοση παγωτού.
Το συνοδεύουμε με σοκολατένια σως με πραλίνα φουντουκιού. Υπερβολή; Ίσως. Ίσως πάλι και όχι. Είναι φορές που μου αρέσει να το απολαμβάνω σκέτο. Να νιώθω ανόθευτη τη γεύση της dulce de leche να συνεπαίρνει τον ουρανίσκο μου. Άλλες φορές θέλω σιρόπια, μπισκοτάκια, ξηρούς καρπούς, ακόμη και ομπρελίτσες (κι ας μη τρώγονται). Σαν τα παγωτά που τρώγαμε μικροί στο ζαχαροπλαστείο. Όπως και να ‘χει, είναι καλό να έχεις επιλογές. Τη σως μπορούμε να την ετοιμάσουμε ακόμη και την τελευταία στιγμή. Γίνεται μέσα σε λίγα μόνο λεπτά και ταιριάζει σε παγωτά, κρέπες, βάφλες, λουκουμάδες, pancakes ή τηγανίτες.
• Μπορείτε να δείτε εδώ ή εδώ πώς να φτιάξετε dulce de leche με δύο διαφορετικούς τρόπους.
- 500ml γάλα
- 200ml κρέμα γάλακτος
- 400g dulce de leche
- ½ κούπα νερό (120ml)
- 2½ κ.σ. κακάο (15g)
- 1 κ.σ. μέλι (20g)*
- 1½ κ.γλ. κορν φλάουρ (5g)
- 3 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού (55g)
- ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- Σε μία κατσαρόλα 3 λίτρων ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη dulce de leche και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να διαλυθεί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο, έως ότου κρυώσει. Εναλλακτικά, γεμίζουμε ένα μεγαλύτερο μπολ με παγάκια και λίγο κρύο νερό, και ακουμπάμε μέσα το μπολ με το ζεστό μείγμα του παγωτού. Ανακατεύουμε το μείγμα τακτικά, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Αφού κρυώσει καλά το μείγμα, το αδειάζουμε στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης της για την παρασκευή παγωτού. Μόλις το παγωτό είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε κατάλληλο δοχείο, κατά προτίμηση μεταλλικό, το βάζουμε στην κατάψυξη και το αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον, πριν το σερβίρουμε. Στην περίπτωση που δεν έχουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα του παγωτού σε κατάλληλο δοχείο και το βάζουμε σκεπασμένο στην κατάψυξη. Όταν αρχίσει να παγώνει, το βγάζουμε, το ανακατεύουμε με το σύρμα ή με το μίξερ για να αφρατέψει και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τουλάχιστον μία φορά ακόμη, έτσι ώστε να παγώσει ομοιόμορφα. Το διατηρούμε στην κατάψυξη.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, τα 4 πρώτα υλικά για τη σως (το νερό, το κακάο, το μέλι και το κορν φλάουρ). Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει και να πήζει, για 2-3 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε τη σως σε ένα μικρό βαζάκι και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Το παγωτό βασίζεται στη συνταγή: Gourmet, May 2007
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Ερμιόνη λέει
Αριστούργημα!
Μόνο έτσι μπορώ να χαρακτηρίσω τη σημερινή σου πρόταση Νανά μου!
Και εννοείται ότι η σος πραλίνας φουντουκιού όχι μόνο δεν θα τη χαρακτήριζα υπερβολή, αλλά θα έλεγα ότι είναι και ιδανικό συμπλήρωμα του παγωτού!
Να έχεις μια όμορφη πρωτομαγιά!
Beauty follower λέει
Πω πω τι ομορφο πραμα ειναι αυτό που εφτιαξες!
http://beautyfollower.blogspot.gr
littledeco λέει
Αργησες αλλα τα κατάφερες!!! Μας αρεσουν αυτες οι καλοκαιρινες, γευστικές προτάσεις σου!!!