• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Mηλόπιτα «ακορντεόν» με επικάλυψη κρέμας τυριού

16.10.2015

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού / Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze

Το μήλο είναι ίσως το λιγότερο αγαπημένο μου φρούτο. Τέτοια εποχή τα χαζεύω στη φρουτιέρα με το προκλητικό τους χρώμα και το δελεαστικό τους σχήμα αλλά σπάνια μπαίνω σε πειρασμό να φάω ένα. Μπορεί η Εύα και η Χιονάτη να λύγισαν μπροστά στη θέα του απαγορευμένου καρπού αλλά εγώ μένω ασυγκίνητη. Δεν μπορώ, όμως, να πω το ίδιο και για τα γλυκίσματα με μήλο. Θα μπορούσα να φτιάχνω μία διαφορετική συνταγή με μήλα κάθε μέρα και να μην βαρεθώ ποτέ.

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού / Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze

Τα μήλα όταν ψήνονται μεταμορφώνονται. Mαλακώνουν, γίνονται βουτυράτα, λιώνουν κυριολεκτικά στο στόμα. Απελευθερώνουν τους χυμούς τους που εμπλουτίζουν με γεύση και άρωμα, κάνοντας ξεχωριστό και το πιο απλό κέικ. Και δεν μπορώ να σκεφτώ πιο μαγικό συνταίριασμα από αυτό του μήλου με την κανέλα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες συνταγές τα συναντάμε μαζί, κάτι σαν το αλάτι και το πιπέρι. Και ακολουθούν οι ζύμες. Αφράτες, αέρινες, τριφτές, βουτυρένιες, τραγανές… Τα μήλα ταιριάζουν σε όλες. 

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού / Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze

Μήλα, κανελοζάχαρη και αφράτη ζύμη συνθέτουν μία από τις πιο αγαπημένες μου μηλόπιτες μαζί με αυτήν, τουλάχιστον μέχρι να ανακαλύψω κάποια άλλη που θα μου κλέψει την καρδιά. Είναι χουχουλιάρικη, αρωματική και πεντανόστιμη. Με φετούλες ζουμερών μήλων, λουσμένες με τη γλύκα της λιωμένης ζάχαρης και το ζεστό άρωμα της κανέλας, να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στις αλλεπάλληλες στρώσεις της ζύμης της. Είναι τέλεια για πρωινό ή για να συνοδεύσει στιγμές χαλάρωσης μαζί με μια κούπα καφέ ή τσάι.

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού / Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze

Η συνταγή δεν θα σας δυσκολέψει. Η ζύμη δεν χρειάζεται μίξερ, θέλει ελάχιστο ζύμωμα και δουλεύεται εύκολα. Ανοίγεται αρχικά σε μεγάλο ορθογώνιο φύλλο, μετά κόβεται σε λωρίδες, αλείφεται με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζεται με κανελοζάχαρη. Οι λωρίδες στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη ενώ τα κομμένα μήλα απλώνονται ανάμεσα στις στρώσεις. Οι στοιβαγμένες λωρίδες κόβονται κι αυτές σε μικρότερα κομμάτια που τοποθετούνται σε σειρές μέσα στη φόρμα. Η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει και τελικά η μηλόπιτα μπαίνει στο φούρνο. Σας μπέρδεψα; Υπομονή, θα καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ παρακάτω.

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού / Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze

Ο φούρνος θα την ψήσει, το σπίτι θα μοσχομυρίσει κι εσείς θα αδημονείτε να την δοκιμάσετε. Κι άπαξ και δοκιμάσετε, δεν υπάρχει γυρισμός. Είναι η στιγμή που θα ανταμειφθείτε για τον κόπο και την υπομονή σας. Οι καραμελωμένες τραγανές κορυφές της, η ζουμερή γέμιση με την πλούσια γεύση μήλου και κανέλας, η ανάλαφρη ζύμη, το κρεμώδες γλάσο που γλιστράει μέσα στις πτυχές της, όλα συνωμοτούν στο να χάσετε την αυτοσυγκράτησή σας. Η μηλόπιτα «ακορντεόν» έχει τον τρόπο να σας παρασύρει στους γευστικούς ρυθμούς της.

Mηλόπιτα «ακορντεόν» με επικάλυψη κρέμας τυριού
 
Save Print
Προετοιμασία
40 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
50 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 30 λεπτά
 
(+αναμονή: 60 λεπτά)
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 12
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 1 κούπα γάλα, χλιαρό (240ml)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9g)
  • 4 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
  • 3½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (440g)
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (7g)
  • ¾ κ.γλ. αλάτι
  • ¼ κούπας σπορέλαιο (60ml)
  • 1 αυγό, χτυπημένο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 2 μεγάλα μήλα, καθαρισμένα & κομμένα σε λεπτές φέτες
    (Granny Smith ή άλλη ποικιλία με τραγανή σάρκα)
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • ¼ κούπας φρέσκο βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (55g)
  • 1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ή καστανή (200g)
  • 3 κ.γλ. κανέλα (8g)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
  • 5 κ.σ. τυρί κρέμα, με χαμηλά λιπαρά (100g)
  • ¾ κούπας ζάχαρη άχνη (95g)
  • 3 κ.σ. χυμό μήλου ή γάλα
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε ¼ της κούπας χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη (3 κ.σ.). Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα (3/4 κούπας), το μείγμα της μαγιάς, το σπορέλαιο και το χτυπημένο αυγό. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με το υγρό μείγμα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και εύπλαστη ζύμη, 2−3 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Βάζουμε τη ζύμη πίσω στο μπολ, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10−20 λεπτά.
  3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι (ή σε ένα μπολάκι στα μικροκύματα) λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα ραντίζουμε με λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και τη ζύμη. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο, με διαστάσεις 35x50cm περίπου. Με κοφτερό μαχαίρι ή με τη ροδέλα της πίτσας κόβουμε παράλληλα προς τη μεγάλη πλευρά του φύλλου σε 5 λωρίδες ίσου πλάτους. Κόβουμε ξανά κάθετα στο μέσο της μεγάλης πλευράς, σχηματίζοντας 10 λωρίδες συνολικά.

  5. Με ένα πινέλο αλείφουμε τις λωρίδες της ζύμης με το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το μείγμα της κανελοζάχαρης και πατάμε με τα δάχτυλα μας για να κολλήσει στη ζύμη. Στοιβάζουμε προσεκτικά τις λωρίδες ανά πέντε τη μία πάνω στην άλλη, απλώνοντας ενδιάμεσα τα μήλα (σχηματίζονται 2 στοίβες με 5 στρώσεις η καθεμία). Όση ζάχαρη πέφτει όπως δουλεύουμε, την προσθέτουμε ανάμεσα στις στρώσεις ή αργότερα στο ταψί. Κόβουμε τις στοιβαγμένες λωρίδες σε 3 ίσα κομμάτια την καθεμία, σχηματίζοντας 6 στοίβες με 5 στρώσεις η καθεμία.

  6. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, με διαστάσεις 10x30cm, και πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο. Τοποθετούμε σε σειρά τις στοίβες της ζύμης μέσα στη φόρμα επιμελώς ατημέλητα (όσο πιο «άτσαλα» τοποθετημένα είναι τα φύλλα της ζύμης, τόσο πιο ενδιαφέρον θα είναι το τελικό σχήμα της μηλόπιτας). Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, δεν είναι απαραίτητο να διπλασιαστεί.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις. Ψήνουμε τη μηλόπιτα στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 45−50 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα (καλό θα είναι να βάλουμε ένα ταψί κάτω από τη φόρμα, γιατί μπορεί να τρέξει σιρόπι καθώς ψήνεται). Αν αρχίσει να ροδίζει νωρίς η επιφάνεια, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  8. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει επάνω σε σχάρα για 15 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για το γλάσο και αναμειγνύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε, αν χρειάζεται λίγο ακόμη χυμό ή γάλα για να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα.
  9. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε προσεκτικά τη μηλόπιτα από τα τοιχώματα της φόρμας και την ξεφορμάρουμε με προσοχή πάνω στη σχάρα, στην οποία έχουμε στρώσει προηγουμένως ένα κομμάτι λαδόκολλα. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε τη μηλόπιτα με το γλάσο. Ιδανικά σερβίρεται χλιαρή.
Σημειώσεις
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια ποικιλία μήλων προτιμάτε, αρκεί να είναι τραγανά, ή να συνδυάσετε δύο ή περισσότερες ποικιλίες μήλων.
• Καλό θα είναι να βάλετε ένα ταψί κάτω από τη φόρμα, γιατί μπορεί να τρέξει σιρόπι καθώς ψήνεται.
3.5.3208

 Πηγή συνταγής: Kouzinista

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

10 Σχόλια / Filed In: Ζύμες με μαγιά, Πρωινό
Tagged: Γλάσο, Μήλα, Τυρί κρέμα

Δοκιμάστε επίσης:

Μαλακό & αφράτο σπιτικό ψωμί του τοστ / Eggless milk bread (tangzhong method)
Σπιτικό ψωμί του τοστ μαλακό σαν… πούπουλο!

Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα / Cream-filled baked bomboloni
Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα (bomboloni)

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού / Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella
Γλυκά ή αλμυρά κρουασανάκια στο πι και φι

Αφράτα φουρνιστά ντόνατς / Baked donuts
Αφράτα φουρνιστά ντόνατς

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Eύα λέει

    10.11.2015 at 13:39

    Την έφτιαξα χθες αλλά χωρίς γλάσο. Πραγματικά η ζύμη πόσο νόστιμη; Συγχαρητήρια.Η πιο νόστιμη μηλόπιτα που έχω δοκιμάσει. Πιστεύω με το γλάσο θα απογειωθεί. 🙂

    Απάντηση
    • Nana λέει

      10.11.2015 at 13:47

      Σε ευχαριστώ πολύ, Εύα! Να ‘σαι καλά!

      Απάντηση
  2. neanikon λέει

    20.10.2015 at 23:12

    Τι να πω Νανά !! Πραγματικά νομίζω πως ζωντανεύουν οι φωτογραφίες και γίνονται 3D. Τι μαγικά κάνεις 🙂 Και τόσο πρωτότυπο το γλυκό σου !!!!!!

    Απάντηση
  3. Χρύσα λέει

    19.10.2015 at 23:12

    Μου έχει πέσει το σαγόνι…
    Δεν υπάρχει αυτό το γλυκό, πώς σταματάς σε ένα κομμάτι, δε γίνεται!
    Και η παρουσίαση, όπως πάντα, άψογη Νανά!

    Απάντηση
  4. dolmadaki λέει

    19.10.2015 at 17:50

    το χω δει σκετο με ζαχαρη κανελα αλλα εσυ το απογειωσες!!!! και μηλο κ γλασσο απιστευτο!!!

    Απάντηση
  5. Beauty Follower λέει

    19.10.2015 at 17:00

    Πω πω!
    Το θελω και αυτο το γλυκό σου!
    Νομιζω οτι στις παραπάνω φωτογραφίες δεν μπορει να αντισταθεί ακόμη και αυτός που δεν αρέσκεται τοσο στα μηλα 😉

    Απάντηση
  6. evi@thehealthycook λέει

    17.10.2015 at 17:26

    πανέμορφη, λαχταριστή και σίγουρα πεντανόστιμη! 😉

    Απάντηση
  7. Penelopeκ λέει

    16.10.2015 at 20:02

    Είμαι σίγουρα ικανή, να φάω μόνη μου, όλη την «σαγηνευτική» φορμαρισμένη μηλόπιτα σου!

    Προσωπικά τα φρέσκα ακόμη μήλα, τα αγαπώ όλως ιδιαιτέρως και ωμά αλλά και σε γλυκά. Μόλις αρχίσουν να μπαίνουν στα ψυγεία, χάνουν πολύ την μοναδική τραγανή γεύση που έχουν και εκεί τα προορίζω πια περισσότερο για γλυκά…
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    Απάντηση
  8. Αγγελική λέει

    16.10.2015 at 13:48

    Εγώ πάλι τα λατρεύω τα μήλα!! Πράσινο, κόκκινα, κίτρινα, μόνο μαλακά να μην είναι..
    Έργο τέχνης το ακορντεόν και η μελωδία του θα σε παρασύρει μέχρι να τελειώσει το τραγούδι του…
    Σε φιλώ, καλό σαββατοκύριακο!

    Απάντηση
  9. TheoDORA's Kitchen Diaries λέει

    16.10.2015 at 13:32

    Απλά υπέροχο! Τα μήλα, η εμφάνιση, όλα. Μπράβο!

    Απάντηση

Γράψτε απάντηση στο dolmadaki Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.