• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Κουραμπιέδες σοκολάτας με αμύγδαλα

04.12.2015

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες με σταγόνες σοκολάτας & αμύγδαλα / Double chocolate almond snowball cookies

Κάθε Χριστούγεννα προσπαθώ να αποφασίσω αν είμαι τύπος του μελομακάρονου ή του κουραμπιέ. Για να μην μπαίνω σε δίλημμα, φτιάχνω και τα δύο και τρώω εναλλάξ μια το ένα, μια το άλλο, μήπως και καταλήξω τι μου αρέσει περισσότερο. Όχι, ότι έχει κάποια σημασία. Και τα δύο τελειώνουν πριν καλά καλά το καταλάβω και μέχρι την Πρωτοχρονιά δε έχει μείνει ούτε ψίχουλο. Ευτυχώς, που τα Χριστούγεννα είναι μόνο μια φορά το χρόνο! Γιατί δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά για μένα τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες πάνε ασορτί με το χριστουγεννιάτικο δέντρο και οφείλεις να περιμένεις έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναφάς.

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες με σταγόνες σοκολάτας & αμύγδαλα / Double chocolate almond snowball cookies

Προσωπικά, τα μελομακάρονα μου φαίνονται πιο μπελαλίδικα. Θέλουν τη μαστοριά τους στο ψήσιμο και στο μέλωμα. Δεν πρέπει να είναι σκληρά αλλά ούτε νιανιά. Ο κουραμπιές, απ’ την άλλη, θέλει καλό βούτυρο και καλό μίξερ. Αν έχεις αυτά τα δύο, είσαι σε καλό δρόμο. Ένα τριφτό και σωστά μελωμένο μελομακάρονο κι ένας αφράτος κουραμπιές που λιώνει στο στόμα είναι, κατά την ταπεινή πάντα γνώμη, το ίδιο νόστιμα. Τώρα, αν προτιμάς το σιρόπι που κολλάει στα δάχτυλα ή την άχνη που σου μπαίνει στα ρουθούνια, αυτό είναι κάτι εντελώς προσωπικό και κανείς δε σου βάζει το μαχαίρι στο λαιμό να διαλέξεις.

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες με σταγόνες σοκολάτας & αμύγδαλα / Double chocolate almond snowball cookies

Φέτος είπα να δώσω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στους κουραμπιέδες και τους πρόσθεσα κακάο και σταγόνες σοκολάτας. Εννοείται ότι τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και η άχνη είναι αδιαπραγμάτευτα. Γιατί θέλω απ’ έξω ο κουραμπιές να μοιάζει με κουραμπιέ κι όχι με σοκολατάκι. Θέλω να είναι βουτηγμένος στην άχνη, να τον τρως και να πασαλείβεσαι από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Έτσι έχει μόνο αξία. Και μετά να τον δαγκώνεις και να σου αποκαλύπτεται το σοκολατένιο εσωτερικό του κάτω από το λευκό, ζαχαρένιο πέπλο. Μια απρόσμενη γευστική έκπληξη εκεί που δεν την περιμένεις. 

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες με σταγόνες σοκολάτας & αμύγδαλα / Double chocolate almond snowball cookies

Με τα τραγανά αμύγδαλα να σκάνε στο δόντι και το κακάο και τη σκούρα σοκολάτα να κοντράρουν με τη γλύκα της άχνης. Τόσο γλυκός, ώστε να μην χρειάζεται να σταματήσεις στον έναν, ούτε καν στους δύο. Βουτυρένιος, ελαφρώς τραγανός κι εύθρυπτος, να διαλύεται απολαυστικά στο στόμα μόλις τον δαγκώσεις. Με το κακάο και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα να επικρατούν στην γεύση, ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή γεύση του κλασικού κουραμπιέ. Ακόμη κι αν δεν είσαι φαν του χιονισμένου χριστουγεννιάτικου μπισκότου, πιστεύω ότι αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία.  

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες με σταγόνες σοκολάτας & αμύγδαλα / Double chocolate almond snowball cookies

Τώρα μένει να δούμε πια πιατέλα θα αδειάσει νωρίτερα, αυτή με τα μελομακάρονα ή αυτή με τους κουραμπιέδες; Πάντως σε περίπτωση «επαναληπτικού γύρου», θα προηγηθεί οικογενειακή ψηφοφορία −δίκαια πράγματα− και θα φτιάξω μόνο ένα από τα δύο. Εγώ νομίζω πως αυτή τη φορά ξέρω τι θα διαλέξω. Εσάς ποιο είναι το αγαπημένο σας χριστουγεννιάτικο γλυκό;

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες με σταγόνες σοκολάτας & αμύγδαλα / Double chocolate almond snowball cookies

Κουραμπιέδες σοκολάτας με αμύγδαλα
 
Save Print
Προετοιμασία
50 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
30 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 20 λεπτά
 
Κατηγορία: Cookies, Μπισκότα & Κουλουράκια
Ποσότητα/μερίδες: 35-45 κουραμπιέδες
Υλικά
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
  • 5 κ.σ. κακάο σκόνη, άγλυκο (37g)
  • ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 250g βούτυρο γάλακτος, κομμένο σε κύβους,
    μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη (125g) + επιπλέον
    για το πασπάλισμα
  • 1 βανιλίνη
  • 100g αμύγδαλα, με φλούδα, ψημένα & χοντροσπασμένα
  • 100g σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
  1. Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, για 8−10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα σπάμε στο γουδί σε χοντρά κομμάτια ή τα χοντροκόβουμε με το μαχαίρι.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) χτυπάμε με το φτερό (ή το μίξερ χειρός), αρχικά στη χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά σε υψηλή, το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη για 15−20 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε να ενσωματωθεί στο μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο, ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάμε για 5 λεπτά ακόμη (αν χρησιμοποιούμε μίξερ χειρός, αλλάζουμε εξάρτημα και βάζουμε το γάντζο). Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τις σταγόνες σοκολάτας και χτυπάμε (ή ζυμώνουμε με τα χέρια), ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις. Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες (ή σε ό,τι σχήμα θέλουμε), με διάμετρο 3 εκατοστά περίπου, και κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας στο κέντρο τους για να κρατάνε περισσότερη άχνη. Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε, στη μεσαία σχάρα, για 20−30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που έχουν. Προσέχουμε να μην τους παραψήσουμε, γιατί όσο κρυώνουν σφίγγουν.
  4. Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα. Στη συνέχεια τους βουτάμε λίγους λίγους σε ένα μπολ γεμάτο άχνη και τους γυρνάμε να καλυφθούν καλά. Τους μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και τους στοιβάζουμε σε πυραμίδα, πασπαλίζοντας κάθε σειρά με επιπλέον άχνη. Τους διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο, για να μην τραβήξουν υγρασία.
Σημειώσεις
• Φροντίζουμε να βγάλουμε το βούτυρο δύο−τρεις ώρες νωρίτερα από το ψυγείο, για να προλάβει να μαλακώσει.
• Όσο περισσότερο χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες.
• Δεν βάζουμε τους κουραμπιέδες στην άχνη όσο είναι ζεστοί, γιατί θα τραβήξει υγρασία η άχνη και θα λασπώσει.
3.5.3208

Πηγή συνταγής: Kouzinista

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες με σταγόνες σοκολάτας & αμύγδαλα / Double chocolate almond snowball cookies

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

8 Σχόλια / Filed In: Cookies, Μπισκότα & Κουλουράκια, ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, Διαγωνισμοί, Με σοκολάτα
Tagged: Αμύγδαλα, Κακάο, Παρουσίαση προϊόντος, Σοκολάτα, Χριστούγεννα

Δοκιμάστε επίσης:

Muffins μπανάνας με σοκολατένια γέμιση & σταγόνες σοκολάτας σε δύο γεύσεις / Chocolate filled chocolate chip banana muffins
Muffins μπανάνας με σοκολατένια γέμιση σε 2 γεύσεις

http://terzopoulosbooks.com/index.php/cooking/megeiriki-kai-zaxaroplastiki-detail
Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & σταγόνες σοκολάτας + GIVEAWAY!

Μοσχαρίσια ρολάκια με λαχανικά & γλάσο βαλσάμικου / Balsamic glazed steak rolls
Μοσχαρίσια ρολάκια με λαχανικά & γλάσο βαλσάμικου

Zoυμερό κέικ με βατόμουρα / Blackberry bundt cake
Ζουμερό κέικ με βατόμουρα

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. nansu λέει

    17.10.2016 at 21:37

    Καλησπέρα,αν θέλουμε να τους κάνουμε παραδοσιακούς παραλείποντας κακάο-σοκολάτα αλλάζει κάτι στην δοσολογία ή μενει όπως είναι;
    Επίσης, υπάρχει περίπτωση να ανεβάσεις συνταγή για μελομακάρονο;

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      18.10.2016 at 23:19

      Είναι προτιμότερο να επιλέξεις μία διαφορετική συνταγή για παραδοσιακούς κουραμπιέδες. Όσο για τα μελομακάρονα, μάλλον θα πρέπει να περιμένεις.

      Απάντηση
  2. ANASTASIA λέει

    30.12.2015 at 17:51

    KALISPERA XRONIA POLLA KAI KALI XRONIA NA EXOYME!!!EKANA TOYS KOYRAMPIEDES KAI EGINAN TELOIOI……SE EYXARISTOYME GIA AYTES TIS OREES SUNTAGES

    Απάντηση
    • Nana λέει

      30.12.2015 at 17:56

      Χρόνια πολλά και καλή χρονιά εύχομαι και σε σας! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν!

      Απάντηση
  3. theonewithallthetastes λέει

    05.12.2015 at 18:25

    Άστα Νανά, το ίδιο δίλημμα έχω κι εγώ!
    Μέχρι πριν από μερικά χρόνια θα σου έλεγα ότι προτιμώ τα μελομακάρονα, αλλά μεγαλώνοντας εκτίμησα και τη νοστιμιά ενός καλού κουραμπιέ.
    Τους κουραμπιέδες τους φτιάχνω αυστηρά σοκολατένιους εδώ και μερικά χρόνια, οπότε παρόλο που ξέρω ότι δεν είναι και πολύ σωστό αυτό που θα πω, οι κουραμπιέδες πρέπει να είναι σοκολατένιοι 🙂
    Με τις σταγόνες σοκολάτας τους απογείωσες. Βουτυράτοι, σοκολατένιοι και λιώνουν στο στόμα… η αλήθεια είναι ότι ναι, με τη συνταγή σου μάλλον το δίλημμα δεν υφίσταται πλέον!
    Φιλιά
    ΥΓ Ελπίζω να έσκισες σήμερα 🙂

    Απάντηση
  4. Χρύσα λέει

    04.12.2015 at 22:37

    Εγώ πάλι, ενώ είμαι συνήθως του μελομακάρονου, με αυτό που βλέπω εδώ με βλέπω να αλλάζω γνώμη φέτος!
    Πώπω Νανά, τι καταπληκτικοί κουραμπιέδες είναι αυτοί!

    Απάντηση
  5. Φωτεινή Τόλη λέει

    04.12.2015 at 13:38

    Το εισαγωγικό κείμενο πείθει πολύ εύκολα για την απόφαση πραγματοποίησης της πρότασης!
    Οι φωτογραφίες είναι απίστευτες!Η επιμελώς ατημέλητη ακαταστασία ,με βάζει σε εορταστικό κλίμα και στην απαραίτητη φούρια των ημερών αυτών!
    Η πρόταση πολυ δελεαστική,αφου ξεφεύγει ελαφρά απο την παράδοση,χωρίς όμως να την απαρνείται!
    Συγχαρητήρια!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      04.12.2015 at 13:49

      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Απάντηση

Γράψτε απάντηση στο ANASTASIA Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.