• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & σταγόνες σοκολάτας + GIVEAWAY!

24.03.2016

http://terzopoulosbooks.com/index.php/cooking/megeiriki-kai-zaxaroplastiki-detail

Το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής το «κληρονόμησα» από τη μαμά μου. Ένα βιβλίο γραμμένο από τη Χρύσα Παραδείση, κιτρινισμένο, πολυκαιρισμένο, με το εξώφυλλο να έχει ξεκολλήσει, εμφανώς φθαρμένο από τόσα ξεφυλλίσματα και λεκιασμένο από την πολύ χρήση, με τσαλακωμένες σελίδες και διάσπαρτες χειρόγραφες σημειώσεις. Παλιομοδίτικο, με ελάχιστες μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες, γραμμένο σε πολυτονικό, αποπνέει για μένα μια μοναδική γοητεία, μου ξυπνά μνήμες από όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι και καθόμουν δίπλα στη μαμά μου και την έβλεπα να μαγειρεύει. Με οδηγό της αυτό το βιβλίο έμαθε να μαγειρεύει, όπως και τόσες άλλες νοικοκυρές σε μια εποχή χωρίς internet και εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση.

Nηστίσιμο κέικ με ταχίνι (ταχινόπιτα) & σταγόνες σοκολάτας / Sesame butter chocolate chip cake (vegan)

Με αυτό το βιβλίο ξεκίνησα να μαγειρεύω κι εγώ. Κάποιες από τις συνταγές του τις θεωρώ αξεπέραστες και συνεχίζω να τις φτιάχνω ακόμη και σήμερα, όπως τη συνταγή για κλασικό κέικ βανίλιας ή μαρμπρέ που δεν την αλλάζω με τίποτα. Αν και έχει γραφτεί πριν 40 και βάλε χρόνια, περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ποικιλία συνταγών, από φασολάδα μέχρι σουηδικά ρολά κανέλας (!). Περιλαμβάνει ακόμη και μια μικρή ενότητα στο τέλος του βιβλίου με συνταγές για μίξερ/κουζινομηχανή, η οποία μάλιστα ξεκινάει με ένα επεξηγηματικό κείμενο σχετικά με το τι είναι και σε τι χρησιμεύει το μίξερ. Χαρακτηριστικά αναφέρει «Χάρις στο μίξερ και μία δωδεκάχρονη μικρούλα μπορεί να κάνει θαύματα»!

Nηστίσιμο κέικ με ταχίνι (ταχινόπιτα) & σταγόνες σοκολάτας / Sesame butter chocolate chip cake (vegan)

Αδιαμφισβήτητα, το όνομα της Χρύσας Παραδείση υπήρξε συνώνυμο του κλασικού οδηγού μαγειρικής. Υπήρξε η Ελληνίδα Τζούλια Τσάιλντ που με τις συνταγές της, πάντα απλές και κατανοητές, μύησε στα μυστικά της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής μια μεγάλη γκάμα γυναικών για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Φανταστείτε, λοιπόν τη χαρά μου και την έκπληξή μου όταν έφτασε στα χέρια μου η ανανεωμένη έκδοση του ιστορικού αυτού βιβλίου μαγειρικής που φυσικά σε τίποτα δε θυμίζει το δικό μου βιβλίο-κειμήλιο. Πρόκειται για ένα πλήρη οδηγό μαγειρικής με 92 πολύχρωμες σελίδες με 747 συνταγές, εικονογραφημένες με 211 έγχρωμες φωτογραφίες και 110 σκίτσα και εμπλουτισμένες με μικρές συμβουλές,  που απευθύνεται σε όλους, τόσο στον έμπειρο μάγειρα ή μαγείρισσα όσο και σε εκείνους που τώρα αρχίζει να τους απασχολεί το θέμα της μαγειρικής. 

Nηστίσιμο κέικ με ταχίνι (ταχινόπιτα) & σταγόνες σοκολάτας / Sesame butter chocolate chip cake (vegan)

Το βιβλίο «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της μητέρας της ελληνικής κουζίνας, Χρύσας Παραδείση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος και είναι υποψήφιο στα Βραβεία Βιβλίου Public 2016, στην κατηγορία Ευ Ζην. Είναι ένα βιβλίο που σίγουρα αξίζει να έχει μια θέση στη γαστρονομική σας βιβλιοθήκη και είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι τώρα έχετε την ευκαιρία να διεκδικήσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση. Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό, αρκεί να χρησιμοποιήσετε έναν ή περισσότερους από τους διαθέσιμους τρόπους (με κάθε επιπλέον τρόπο συμμετοχής, αυξάνετε τις πιθανότητές σας!) μέσα από την φόρμα του διαγωνισμού στο παρακάτω link:

→ Συμμετοχή στο διαγωνισμό ← 

Ο διαγωνισμός διαρκεί μέχρι και την Πέμπτη 7 Απριλίου. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί μέσω του rafflecopter.com και ο νικητής θα ειδοποιηθεί με email για την παραλαβή του δώρου του. Τα αποτελέσματα της κλήρωσης θα ανακοινωθούν τη Παρασκευή 8 Απριλίου στην παρούσα σελίδα. Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στην κλήρωση έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και έχουν πραγματοποιήσει έστω μία από τις απαιτούμενες παρακάτω ενέργειες:
1. Αφήστε ένα σχόλιο σε αυτήν την ανάρτηση, απαντώντας στην ερώτηση: Πόσες συνταγές περιλαμβάνει το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική»; α)110  β)211  γ)392  δ)747, και στη συνέχεια πατήστε «I COMMENTED» στη φόρμα του διαγωνισμού.
2. Εγγραφείτε στο newsletter του Kouzinista.
3. Επισκεφθείτε τη σελίδα του Kouzinista στο Facebook κι αν επιθυμείτε κάντε like, ώστε να ενημερώνεστε για όλες τις νέες συνταγές/αναρτήσεις.
Τα προσωπικά σας στοιχεία θα τηρηθούν εμπιστευτικά και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για επικοινωνία μαζί σας σχετικά με τον παρόντα διαγωνισμό. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον διαγωνισμό, επικοινωνήστε με το kouzinista@gmail.com.

Nηστίσιμο κέικ με ταχίνι (ταχινόπιτα) & σταγόνες σοκολάτας / Sesame butter chocolate chip cake (vegan)

Δεν μπορούσα, όμως, να σας αφήσω χωρίς συνταγή. Διάλεξα, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας μια νηστίσιμη συνταγή της Χρύσας Παραδείση για ταχινόπιτα. Την πείραξα μόνο λιγουλάκι (πείτε το διαστροφή του food blogger). Αντικατέστησα το απλό ταχίνι με ταχίνι με κακάο και πρόσθεσα επιπλέον σταγόνες σοκολάτας, γιατί ως γνωστόν όλα είναι καλύτερα με σοκολάτα. Με τη σουσαμένια νοστιμιά που χαρίζει το ταχίνι, εύθρυπτο και μετρημένα γλυκό, είναι ένα ιδιαίτερο κέικ σε γεύση και σε υφή που θα γλυκάνει τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο. Τα καρύδια και οι σταγόνες σοκολάτας σπάνε τη μονοτονία και ταιριάζουν απίθανα με τις σταφίδες. Περιχύστε το με γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού για να το απογειώσετε γευστικά ή αρκεστείτε σε ένα απλό πασπάλισμα ζάχαρης άχνης. Να θυμάστε μόνο ότι η ταχινόπιτα γίνεται ακόμη καλύτερη αν μείνει μία ή δυο μέρες.

fiberbanner• Αν το ταχίνι στο βάζο έχει βγάλει λάδι στην επιφάνεια, το ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
• Το κέικ είναι σχετικά άγλυκο και μπορείτε, αν θέλετε, να αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης.

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & σταγόνες σοκολάτας + GIVEAWAY!
 
Save Print
Προετοιμασία
10 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
30 λεπτά
Συνολικός χρόνος
40 λεπτά
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 16-20
Υλικά
  • 1 κούπα ταχίνι, απλό ή με κακάο (240g)
  • ½ κούπα νερό, χλιαρό (120m)
  • ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού (120m)
  • 1 κούπα+2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (225g)
  • 2¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (345g)
  • 5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (20g)
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • ½ κούπα καρύδια, ψιλοκομμένα (60g)
  • 100g σταγόνες κουβερτούρας
  • 75g ξανθή σταφίδα
  • 60g μαύρη σταφίδα
  • 60g κόντιτα (προαιρετικά)
  • 1 κ.γλ. κανέλα (προαιρετικά)
  • ζάχαρη άχνη ή γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού, για το γαρνίρισμα
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΤΑΧΙΝΙΟΥ ΜΕ ΚΑΚΑΟ
  • ¼ κούπας ταχίνι με κακάο (60g)
  • λίγο χλιαρό νερό
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
  • 2¾ κούπας ζάχαρη άχνη (340g)
  • 3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, και λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25x35 εκατοστά (προτείνω να χρησιμοποιήστε λίγο μικρότερο). Το αλευρώνουμε, το αναποδογυρίζουμε και το χτυπάμε, για να πέσει το περίσσιο αλεύρι.
  2. Χτυπάμε το ταχίνι και προσθέτουμε σταδιακά το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταγόνες σοκολάτας, τις σταφίδες και, αν θέλουμε, τα κόντιτα και την κανέλα.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού στο μείγμα από ταχίνι, ενώ το ανακατεύουμε ελαφρά.
  5. Βάζουμε το μείγμα της ταχινόπιτας στο ταψί (το μείγμα είναι πολύ παχύρευστο και χρειάζεται να το απλώσουμε με μια λαδωμένη σπάτουλα) και το ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει (στο δικό μου φούρνο ήταν έτοιμο στα 30 λεπτά).
  6. Αφήνουμε την ταχινόπιτα να κρυώσει στο ταψί. Κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη από πάνω ή γαρνίρουμε με γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΤΑΧΙΝΙΟΥ ΜΕ ΚΑΚΑΟ
  1. Αραιώνουμε το ταχίνι με κακάο με λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Γαρνίρουμε αμέσως.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, ώστε να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο γλάσο. Γαρνίρουμε αμέσως.
Σημειώσεις
• Το κέικ είναι σχετικά άγλυκο και μπορείτε, αν θέλετε, να αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης.
3.5.3208

Βασισμένη στη συνταγή από το βιβλίο της: Χρύσας Παραδείση

Nηστίσιμο κέικ με ταχίνι (ταχινόπιτα) & σταγόνες σοκολάτας / Sesame butter chocolate chip cake (vegan)

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

189 Σχόλια / Filed In: Διαγωνισμοί, Κέικ, Cupcakes & Muffins, Με σοκολάτα, Νηστίσιμα, Χωρίς μίξερ
Tagged: Κακάο, Καρύδια, Σοκολάτα, Σταφίδες, Ταχίνι

Δοκιμάστε επίσης:

Muffins μπανάνας με σοκολατένια γέμιση & σταγόνες σοκολάτας σε δύο γεύσεις / Chocolate filled chocolate chip banana muffins
Muffins μπανάνας με σοκολατένια γέμιση σε 2 γεύσεις

Nηστίσιμα κέικ με καρύδα και σοκολάτα (lamingtons ή χιονάτες) / Vegan lamingtons
Η νηστίσιμη πλευρά των lamingtons

Σοκολατένιο κέικ στιγμής σε κούπα / Instant chocolate mug cake
Σοκολατένιο κέικ στιγμής μόνο για έναν!

Ονειρεμένο κέικ σοκολάτας που λιώνει στο στόμα / Dreamy chocolate fudge bundt cake
Ονειρεμένο κέικ σοκολάτας με γιαούρτι

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. David Summerbell λέει

    23.06.2016 at 21:34

    Wow! The ingredients look so fresh. I’ve never made anything like this before but I love how the recipe is quick and easy to prepare and the ingredient list is not overly complicated. Thanks for sharing this wonderful recipe!

    Απάντηση
  2. ns λέει

    11.04.2016 at 21:41

    747

    Απάντηση
  3. Μάρα Παπαδάκου λέει

    07.04.2016 at 23:54

    747 συνταγές

    Απάντηση
  4. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ λέει

    07.04.2016 at 23:16

    747

    Απάντηση
  5. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ λέει

    07.04.2016 at 23:14

    EINAI 747.

    Απάντηση
  6. Nikitas λέει

    07.04.2016 at 22:06

    747, καλη επιτυχια!!

    Απάντηση
  7. Ιωάννα λέει

    07.04.2016 at 19:48

    747! ♡

    Απάντηση
  8. ΠΟΛΥΞΕΝΗ λέει

    07.04.2016 at 16:37

    747….αμα κρινουμε απο αυτη που εχετε δημοσιευσει θα ειναι ολες πεντανοστιμες…..

    Απάντηση
  9. Ευθυμία Σκαπ. λέει

    07.04.2016 at 14:07

    747

    Απάντηση
  10. ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ λέει

    07.04.2016 at 12:32

    747 ΣΥΝΤΑΓΕΣ

    Απάντηση
  11. ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ λέει

    07.04.2016 at 10:25

    747 ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

    Απάντηση
  12. Κρυστάλω Σταμάτη λέει

    07.04.2016 at 09:22

    δ)747!!!Ευχαριστούμε!!!

    Απάντηση
  13. Donna Konstantinidou λέει

    07.04.2016 at 08:56

    747 συνταγες

    Απάντηση
  14. kyr λέει

    06.04.2016 at 22:25

    747 συνταγες

    Απάντηση
  15. KYRIAKH ANTONOPOULOU λέει

    06.04.2016 at 22:24

    747 συνταγές!!!

    Απάντηση
  16. ΜΑΡΙΑ λέει

    06.04.2016 at 20:36

    747 συνταγες για να μαθουμε και εμεις οι φοιτητριες να μην εχουμε αναγκη τη μαμα και τη γιαγια!!

    Απάντηση
  17. ΕΦΗ λέει

    06.04.2016 at 19:39

    747 συνταγές!!

    Απάντηση
  18. ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΣΣΗ λέει

    06.04.2016 at 18:58

    Περιλαμβάνει 747 συνταγές!

    Απάντηση
  19. thomais fountoulaki λέει

    06.04.2016 at 16:46

    747

    Απάντηση
  20. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΩΫΣΙΔΟΥ λέει

    06.04.2016 at 15:24

    747 συνταγές

    Απάντηση
  21. ΕΦΗ λέει

    06.04.2016 at 12:17

    747 ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!!

    Απάντηση
  22. Xrisa Vasiliou λέει

    06.04.2016 at 11:52

    747 συνταγές

    Απάντηση
  23. Anna Tsiami λέει

    06.04.2016 at 11:38

    747 syntages

    Απάντηση
  24. Elen Karida λέει

    06.04.2016 at 11:14

    747 συνταγές

    Απάντηση
  25. Πάπαρης Παναγιώτης λέει

    06.04.2016 at 08:43

    δ)747

    Απάντηση
  26. Ευάγγελος λέει

    05.04.2016 at 13:57

    747 συνταγές….. γιαμι!!!!!

    Απάντηση
  27. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ λέει

    05.04.2016 at 11:45

    747 συνταγές

    Απάντηση
  28. ειρήνη λέει

    05.04.2016 at 09:32

    747 συνταγές!

    Απάντηση
  29. Foteini Santou λέει

    04.04.2016 at 22:33

    Ευκολάκι…747 συνταγές!

    Απάντηση
  30. Lena Zafiri λέει

    04.04.2016 at 17:36

    747 συνταγές!

    Απάντηση
  31. Georgios Papadimitriou λέει

    04.04.2016 at 17:33

    747 συνταγές

    Απάντηση
  32. ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ λέει

    03.04.2016 at 17:46

    747 συνταγές

    Απάντηση
  33. ΕΛΕΝΗ ΜΑΤΙΑΤΟΥ λέει

    03.04.2016 at 17:42

    747 συνταγές

    Απάντηση
  34. TaniaM λέει

    03.04.2016 at 17:39

    747 συνταγές!

    Απάντηση
  35. ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ λέει

    03.04.2016 at 11:46

    747 συνταγές!!!!!!

    Απάντηση
  36. Giota Kravarioti λέει

    02.04.2016 at 23:37

    747 συνταγές

    Απάντηση
  37. Εφη Μιχαηλίδου λέει

    02.04.2016 at 17:44

    747 συνταγές

    Απάντηση
« Παλιότερα σχόλια

Γράψτε απάντηση στο Μάρα Παπαδάκου Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.