Ανάλαφρα, τραγανά, φρεσκοψημένα κράκερ, φτιαγμένα με αγνά υλικά από τα χεράκια μας, εύκολα και γρήγορα. Χωρίς περιττά πρόσθετα, συντηρητικά ή ύποπτα Ε, για να τα απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις. Η παρασκευή τους είναι πολύ απλή και απαιτεί υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας. Είναι νόστιμα, ελαφριά και θα τα αγαπήσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι!
Σκέτα ή με αλάτι, αρωματισμένα με τα αγαπημένα μας μπαχαρικά, μυρωδικά ή βότανα, με τυριά, σκόρδο ή σπόρους, μπορούμε να δημιουργήσουμε αναρίθμητους γευστικούς συνδυασμούς. Σουσάμι με παπαρουνόσπορο, σκόρδο με ρίγανη, παρμεζάνα με θυμάρι, δεντρολίβανο με μαύρο πιπέρι… ή ό,τι τραβάει η όρεξη μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσθέτουμε τα υλικά της επιλογής μας μέσα στη ζύμη ή πάνω στα κράκερ και να τα μεταμορφώσουμε.
- 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
- ⅔ κούπας νερό (160ml)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο (55g)
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα ή εναλλακτικά λίγο ελαιόλαδο
- χοντρό αλάτι
- υλικά της επιλογής μας (σπόρους, μπαχαρικά, βότανα, τυριά)
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν. Σχηματίζουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το λάδι και το νερό. Ανακατεύουμε αρχικά μ' ένα πιρούνι και στη συνέχεια ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να «δέσει» η ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο, αλευρώνοντας για να μην κολλάει. Κόβουμε κάθε φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια χρησιμοποιώντας έναν κόφτη ζύμης ή στο σχήμα που θέλουμε με κουπ πατ.
- Μεταφέρουμε τα κράκερ σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια τους. Αλείφουμε την επιφάνεια τους με το χτυπημένο αυγό ή με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ελάχιστο χοντρό αλάτι και τα υλικά της επιλογής μας.
- Ψήνουμε τα κράκερ για 12 με 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα διατηρούμε σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί μπισκότων που κλείνει αεροστεγώς.
Βασισμένη στη συνταγή: catch my party
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Αnnq λέει
Έφτιαξα τα κράκερ και έγιναν φανταστικά! Έκανα κάποια με αλάτι,σκόρδο, θυμάρι και κάποια με αλάτι και καπνιστή πάπρικα! Έγιναν σα τα γνωστά bake rolls σε γεύση…υπέροχη συνταγή, ευχαριστούμε πολύ ❤️
Vicky λέει
Γεια σας
Τι διάμετρο έχουν περίπου τα κρακερακια? είναι μικρά σαν αυτά του εμπορίου?
Kouzinista λέει
Μπορείς να τα κάνεις ό,τι μέγεθος θέλεις!
Ειρήνη λέει
Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο ενθουσιασμένη είμαι με αυτή τη συνταγή! Τα εφτιαξα χθες κι εχουν ήδη τελειώσει σχεδόν.. Ο φίλος μου ήθελε να φάει για βραδινό κρακερς με τυρακι. Εν τω μεταξύ η εκτέλεση είναι τόσο απλή που νομίζω δε θα ξαναγορασουμε έτοιμα. Επιπλέον τα υλικά δεν είναι τίποτα ουσιαστικά, εγω έβαλα βιολογικό αλεύρι ολικής άλεσης και πέρα απο το ωραίο χρώμα που έχουν, νομίζω μπορούμε να τρώμε άφοβα.. Εχω δεί άπειρες συνταγές από διάφορα σαιτ κ μπλογκς, τις περισσότερες είτε δεν τις κάνω είτε τις απλοποιώ. Πρώτη φορά μπαινω στη διαδικασία να αφήσω σχόλιο γιατί νομίζω είναι η πιο απλή κ χρήσιμη για το δικό μου σπίτι συνταγή!! Μπράβο κ ευχαριστώ πολύ☺
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ, Ειρήνη, για τα καλά σου λόγια! Το εκτιμώ πολύ που έκανες τον κόπο να αφήσεις το σχόλιό σου. Είναι χαρά μου να μαθαίνω ότι δοκιμάζετε τις συνταγές μου! Να ‘σαι καλά!
Christos λέει
Καλησπέρα,
Μπορούμε να παραλείψουμε την ζάχαρη και το αλάτι ή να τα αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο για να γίνουν ακόμη περισσότερο baby friendly?
Nana λέει
Αν και η ποσότητα τόσο της ζάχαρης όσο και του αλατιού είναι πολύ μικρή στο σύνολο της συνταγής, μπορούμε να την παραλείψουμε ή να την μειώσουμε περισσότερο. Για να νοστιμίσουν μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά και σουσάμι. Καλή επιτυχία!
Ariadne Pil λέει
Φαίνονται πολύ νόστιμα και ιδιαίτερα! Μπράβο!!
Nana λέει
Αριάδνη, καλώς ήρθες στην κουζίνα μου! Αν κάνεις τον κόπο να τα φτιάξεις, θα χαρώ πολύ να μάθω αν σου άρεσαν.
Ariadne Pil λέει
Φυσικά και θα τα φτιάξω… και θα σου πω εντυπώσεις!!! 😀
Alex Vog λέει
Είναι εύκολα, γρήγορα και εξίσου νόστιμα με τα συσκευασμένα και με λιγότερο αλάτι. Ξετρελαθήκαμε μικροί μεγάλοι. Ευχαριστούμε.
Nana λέει
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν! Είναι σίγουρα πιο υγιεινά από τα συσκευασμένα και επιπλέον επιδέχονται αμέτρητες γευστικές παραλλαγές.
spoonstories λέει
Δείχνουν υπέροχα! Αν τα πετύχω τότε σίγουρα δεν θα χρειαστεί να αγοράσω ποτέ ξανά στη ζωή μου.
Nana Leontidou λέει
Ελπίζω να σου φανούν εξίσου νόστιμα. Επιπλέον το σχόλιο σου μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω ένα καινούριο blog. Σ’ ευχαριστώ!