Ξέρετε αυτό που λένε πως ό,τι κάνεις την πρώτη μέρα του χρόνου, αυτό θα κάνεις και όλη την υπόλοιπη χρονιά; Επειδή δε θέλω να με στοιχειώνει αυτή η σκέψη όλο το χρόνο, αποφάσισα ότι η πρώτη μου ανάρτηση για το 2014, αν και με αρκετές μέρες καθυστέρηση, δεν πρέπει να είναι μία ακόμη συνταγή για γλυκό αλλά ένα θρεπτικό πιάτο με λαχανικά. Έτσι για να κάνω ένα βήμα καλής θέλησης προς περιορισμό των γλυκών (εκτός κι αν περιέχουν λαχανικά, φρούτα ή σοκολάτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά!) και να προσπαθήσω συνειδητά να μαγειρεύω πιο υγιεινά από δω και στο εξής.
Είναι που η αλλαγή της χρονιάς σε προδιαθέτει να κάνεις έναν προσωπικό απολογισμό (η αλήθεια είναι ότι το έχω παρακάνει με τα γλυκά), να πάρεις αποφάσεις (θα ανεβώ επιτέλους στη ζυγαριά), να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα (θα τρώω πιο υγιεινά), να υποσχεθείς ότι θα αλλάξεις προς το καλύτερο (θα κάνω θετικές σκέψεις), να θέσεις στόχους με όσα θέλεις να κάνεις μέσα στη νέα χρονιά (θα γελάω περισσότερο γιατί είναι το καλύτερο αντίδοτο στη μιζέρια και τη γκρίνια που μας κατακλύζουν). Λίστες με αποφάσεις και υποσχέσεις για τη νέα χρονιά που σε εμπνέουν να συνεχίσεις να προσπαθείς και να ονειρεύεσαι, ακόμη κι αν τις περισσότερες φορές δεν τις τηρείς! Καλή χρονιά, λοιπόν, γεμάτη υγεία, αγάπη, χαμόγελα, αισιοδοξία και όνειρα!
Κι ερχόμαστε στη συνταγή, μια αλμυρή τάρτα με μπρόκολο και μανιτάρια. Αν οι ζύμες για τάρτες σας τρομάζουν, σας υπόσχομαι ότι αυτή γίνεται εύκολα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Νόστιμη και τριφτή, συνδυάζει το αλεύρι ολικής αλέσεως με θρεπτικές νιφάδες βρώμης, καρύδια κι ευεργετικό ελαιόλαδο. Αρωματισμένη με αποξηραμένα μυρωδικά της αρεσκείας μας είναι πολύ εύγευστη κι επιπλέον υγιεινή κι ελαφριά. Όποιο συνδυασμό λαχανικών ή τυριών κι αν επιλέξουμε για να τη γεμίσουμε, δε θα μας απογοητεύσει. Αν περισσέψει, παραμένει τραγανή ακόμη και την επόμενη μέρα και είναι εξίσου νόστιμη ζεστή, χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Στην συγκεκριμένη τάρτα πρωταγωνιστούν η ξεχωριστή γεύση του μπρόκολου και τα μανιτάρια πλευρώτους με τη γήινη νοστιμιά και την ιδιαίτερη υφή που θυμίζει κρέας. Για να δέσουν αρμονικά τα υλικά, προτίμησα να προσθέσω φρέσκια μοτσαρέλα που η ήπια γεύση της δεν επικαλύπτει τις υπόλοιπες κι όταν λιώνει αποκτά ένα υπέροχο χρυσαφί χρώμα. Για μεγαλύτερη ένταση στη γεύση, όμως, μπορούμε να πειραματιστούμε με ένα μπλε τυρί (Δανίας, ροκφόρ, γκοργκοντζόλα ή στίλτον) ή να δοκιμάσουμε γραβιέρα ή ρεγκάτο για πιο πικάντικο και πλούσιο αποτέλεσμα. Άλλωστε οι τάρτες σου αφήνουν το περιθώριο να παίξεις με τα υλικά ή να αυτοσχεδιάσεις αξιοποιώντας αυτά που έχεις ήδη στο ψυγείο. Τις απολαμβάνουμε ως ορεκτικό ή ως ελαφρύ γεύμα συνοδεία σαλάτας.
- 1½ κούπα αλεύρι αλεύρι ολικής αλέσεως (200g)
- ⅔ κούπας λεπτές νιφάδες βρώμης ή quick oats (60g)
- 50g καρύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ξερό θυμάρι ή ρίγανη
- ¼ κούπας ελαιόλαδο (60ml)
- περίπου ½ κούπα νερό, κρύο (100-120ml)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο (15ml)
- 250g μανιτάρια πλευρώτους
- 250g μπρόκολο, χωρισμένο σε μικρές φουντίτσες
- 1 σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα
- 2 αυγά, χτυπημένα
- 1 μικρό κουτί εβαπορέ, αδιάλυτο (170g)
- 100g τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια), μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 μπάλα μοτσαρέλα ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας (125g)*
- αλάτι
- μαύρο & άσπρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένα
- μοσχοκάρυδο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, τα καρύδια, το αλάτι και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το πιρούνι, μέχρι να απορροφηθεί και να σχηματιστούν χοντρά τρίμματα. Προσθέτουμε το νερό σε δόσεις (μπορεί να μην χρειαστούμε όλη την ποσότητα) και δουλεύουμε τη ζύμη με το πιρούνι, μέχρι να υγρανθεί καλά το μείγμα και να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Συνεχίζουμε ζυμώνοντας ελάχιστα τη ζύμη με το χέρι.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο στο μέγεθος της ταρτιέρας. Μεταφέρουμε τη ζύμη προσεκτικά στην ταρτιέρα και τη στρώνουμε με τα χέρια ώστε να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά. Τρυπάμε τη βάση της ζύμης με το πιρούνι, καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλας και σκορπίζουμε ξερά όσπρια στην επιφάνεια. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Τη βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε και πετάµε τη λαδόκολλα με τα όσπρια. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Όσο ψήνεται η βάση της τάρτας, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ζεματάμε τις φουντίτσες του μπρόκολου για 3-4 λεπτά και τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε σε φετάκια. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα μανιτάρια, μέχρι να πάρουν χρώμα και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε το μπρόκολο, αλάτι, άσπρο και μαύρο πιπέρι και το σκόρδο περασμένο από την πρέσα και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα και το τυρί κρέμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στη βάση της μισοψημένης τάρτας και σκορπάμε στην επιφάνεια τη μοτσαρέλα κομμένη με το χέρι σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C μέχρι να πήξει και να ροδίσει η γέμιση, για 40 με 45 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Η ζύμη της τάρτας είναι βασισμένη στη συνταγή: food blog and the dog
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Αφήστε μια απάντηση