Σούπες! Ο μικρός μου γιος τις λατρεύει ενώ ο μεγάλος τις αντιπαθεί. Αν και μεταξύ τους δε συμφωνούν ποτέ και σε τίποτα, νομίζω ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν συμφώνησαν να διαφωνούν, απλά για να μου σπάνε τα νεύρα. Άσπρο ο ένας, μαύρο ο άλλος. Κάποτε συνήθιζα να τους ρωτάω, για παράδειγμα, αν προτιμάνε να μαγειρέψω το φαγητό Νο1 ή το φαγητό Νο2; 99 φορές στις 100 διαφωνούσαν. Μετά έβαλα μυαλό και εγκατέλειψα τις δημοκρατικές διαδικασίες στην κουζίνα. Όταν υπάρχουν σθεναρές αντιρρήσεις, χρησιμοποιώ την κλασική ατάκα «είναι για το blog» και η συζήτηση τελειώνει εκεί.
Γνωρίζοντας την αδυναμία του μικρού για τις σούπες, στα τέλη του καλοκαιριού με έπιασε η προκοπή κι αποφάσισα να «απλώσω» τραχανά. Η συνονόματη γιαγιά μου, από την πλευρά του μπαμπά μου, έφτιαχνε ένα πεντανόστιμο, πικάντικο τραχανά που παρόμοιο του δεν έχω δοκιμάσει. Πρόσθετε κάποιου είδους χορταρικό στη ζύμη, το λεγόμενο σιταρόχορτο, που έδινε μια πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά και νοστιμιά στον τραχανά. Τη συνταγή, δυστυχώς, δεν την έχω, έτσι αφού διάβασα καμιά δεκαριά συνταγές στο διαδίκτυο, έφτιαξα παραδοσιακό γλυκό τραχανά με αλεύρι, υγρό προζύμι (άγρια μαγιά) και γάλα και τραχανά δικής μου έμπνευσης, με πλιγούρι, γάλα και αποξηραμένα μανιτάρια.
Τον τραχανά μανιταριών τον μαγειρεύω όπως τον κλασικό τραχανά αλλά είναι πολύ πιο νόστιμος και αρωματικός. Δεν χρειάζεται πολλά πολλά. Με τον γλυκό τραχανά, όμως, μ΄ αρέσει να πειραματίζομαι. Η ήπια γεύση του, τον κάνει ιδανικό καμβά για να προσθέσεις διάφορα υλικά, όπως λαχανικά ή κρέας. Η αλήθεια είναι ότι τον τραχανά, με εξαίρεση αυτόν της γιαγιάς μου, δεν τον είχα σε ιδιαίτερη υπόληψη. Τον θεωρούσα περισσότερο φαγητό για μικρά παιδιά ή για άρρωστους. Τα τελευταία χρόνια ανακάλυψα τις πιο γκουρμέ χρήσεις αυτού του παραδοσιακού ζυμαρικού, όπως είναι το τραχανότο ή η συγκεκριμένη σούπα.
Μια χουχουλιάρικη σούπα, με τα καραμελωμένα μανιτάρια και τον τραχανά να της χαρίζουν μια ήπια γλύκα και τα μανιτάρια να της προσδίδουν γήινη νοστιμιά. Με τη συμμετοχή του θυμαριού, τη διακριτική παρουσία του σκόρδου και μια νότα οξύτητας από το βαλσαμικό ξύδι και το γιαούρτι να την ολοκληρώνουν γευστικά, είναι μια ανεπιτήδευτη σούπα με απλά υλικά αλλά πλούσια γεμάτη γεύση. Η υφή της είναι ευχάριστα πηχτή, με τα μπιρμπιλάκια του τραχανά να την κάνουν πιο παιχνιδιάρικη και τα σαρκώδη μανιτάρια να δίνουν ένταση σε κάθε κουταλιά. Τη συνοδεύσαμε με φρυγανισμένο σπιτικό προζυμένιο ψωμί. Αντίθετα με ό,τι περίμενα, ο μεγάλος μου γιος τη λάτρεψε. Ο μικρός, ως φυσικό επακόλουθο, δεν ενθουσιάστηκε.
Η σούπα είναι πολύ απλή στην προετοιμασία της. Το πιο χρονοβόρο κομμάτι είναι να καραμελώσετε τα κρεμμύδια. Για ένα ήπιο καραμέλωμα θα χρειαστείτε περίπου 30 με 40 λεπτά. Για τη συγκεκριμένη συνταγή προτιμήστε κίτρινα ή λευκά κρεμμύδια. Μανιτάρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γνωστά μικρά λευκά μανιτάρια ή, αν βρείτε, μικρά καφέ μανιτάρια portobello (γνωστά και ως cremini ή brown) που έχουν πιο έντονη γήινη γεύση και είναι πιο αρωματικά. Φροντίστε να σερβίρεται τη σούπα όσο είναι ζεστή γιατί όσο μένει πήζει. Είναι ευπρόσδεκτη ως πρώτο πιάτο αλλά και αρκετά χορταστική, ώστε να αποτελέσει ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο.
• Για να καθαρίσουμε τα μανιτάρια, τα σκουπίζουμε με νωπό πανί ή χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα χώματα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κάτω μέρος από το «ποδαράκι» τους. Αποφεύγουμε να τα πλύνουμε γιατί απορροφούν νερό, το οποίο θα βγάλουν στο μαγείρεμα.
• Η σούπα όσο μένει, πήζει περισσότερο. Αν χρειαστεί να την ξαναζεστάνουμε, την αραιώνουμε προσθέτοντας λίγο νερό ή γάλα.
- 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (60ml)
- • ½ κιλό κίτρινα κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα στη μέση και κατόπιν σε λεπτές φέτες
- ½ κιλό καφέ (cremini/μικρά portobello) ή λευκά μανιτάρια,
καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες - 1 κούπα τραχανά, γλυκό
- 6−7 κούπες νερό, ανάλογα με τον τραχανά
- 1 κούπα γάλα (240ml)
- 1 σκελίδα σκόρδο, περασμένη στην πρέσα
- 2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό (30ml)
- 1 κ.γλ. θυμάρι, ξερό
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
- 6 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
- 6 κλωναράκια φρέσκο θυµάρι
- Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σοτάρουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τα κρεμμύδια με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 8 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν, περίπου 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 5 λεπτά. Σβήνουμε με 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό και ανακατεύουμε, μέχρι να απορροφηθεί εντελώς. Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Αφήνουμε στην άκρη.
- Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια / Trahana soup with caramelized onions & mushrooms
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Μόλις κάψει, προσθέτουμε τα μισά μανιτάρια και σοτάρουμε, μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα, περίπου 5 λεπτά. Αφαιρούμε τα μανιτάρια από την κατσαρόλα και τα μεταφέρουμε, μαζί με τα υγρά τους, στο ίδιο πιάτο με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε άλλη 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια. Τα μεταφέρουμε κι αυτά στο πιάτο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το σκόρδο περασμένο στην πρέσα, το θυμάρι και τον τραχανά. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, 6 κούπες νερό, το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει και να χυλώσει, περίπου 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει στον πάτο. Ανάλογα με τον τραχανά μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό, ώστε να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε, διορθώνοντας τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι σε κάθε πιάτο και στολίζουμε, αν θέλουμε, µε 1 κλωναράκι θυµάρι.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Αγγελική | CooKika λέει
Κι εγώ είμαι μεγάλη φαν του τραχανά, είναι το comfort food μου για τον χειμώνα! Αυτή η σούπα είναι ονειρεμένη, όπως και οι φωτογραφίες σου! Ακόμη και το ψωμί είναι τέλεια φρυγανισμένο, μου έρχεται να μπω στην οθόνη και το αρπάξω…
Φιλάκια!
Χρύσα λέει
Είμαι κι εγώ παιδί του τραχανά, έχω βέβαια ιδιαίτερη αδυναμία στον ξινό.
Θα τον απαρνηθώ όμως στο λεπτό για ένα πιάτο τέτοιας σούπας!
Οτιδήποτε περιέχει μέσα καραμελωμένα κρεμμύδια με τραβάει σαν μαγνήτης!
Εκπληκτική παρουσίαση, όπως πάντα Νανά!
evi@thehealthycook λέει
την αγάπησα αυτήν την συνταγή σου Νανά!
τραχανά έφτιαξα και εγώ για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι και μου αρέσει τόσο πολύ που λέω να το κάνω κάθε χρόνο. η προσθήκη αποξηραμένων μανιταριών μου αρέσει πολύ σαν ιδέα!
όσο για την σημερινή σου σούπα θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε!
καλό βράδυ
the other food interpreter λέει
Ωραίος συνδυασμός! Καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια και τραχανάς! Θα το δοκιμάσω σύντομα!
Beauty Follower λέει
Ωραιος τροπος να εμπλουτισεις τον τραχανα 😉
theonewithallthetastes λέει
Τον τραχανά τον αγαπώ από τότε που ήμουν μικρή.
Πάντα ενθουσιαζόμουν όταν τον μαγείρευε η μητέρα μου, σε μια πολύ απλή εκδοχή με τυρί φέτα.
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια επίσης τα αγάπησα από την πρώτη στιγμή που τα δοκίμασα.
Τα μανιτάρια άργησα να τα συμπαθήσω αλλά τώρα η γήινη γεύση τους με ενθουσιάζει!
Και στις σούπες δε λέω ποτέ όχι, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Οπότε η πρόταση σου είναι και πάλι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μου 🙂
Σε φιλώ πολύ!
aris λέει
Πάνω που κοιτούσα τις δικές μου φωτογραφίες για το σημερινό θέμα και αναρωτιόμουν αν είναι καλές, έρχεται Νανά mail με την ανάρτησή σου και πραγματικά με ισοπεδώνει! Δεν ξέρω πια τι να κάνω! 🙂 🙂 Είμαι στο τσακ να σε κάνω unfollow 🙂 🙂
Αστειεύομαι βέβαια! Είναι εντυπωσιακό και υπέροχο που βλέπω Ελληνικά blogs με αψεγάδιαστη φωτογραφία. Και μπορώ να φανταστώ πόση προσπάθεια απαιτεί αυτό. Άπειρα μπράβο, μας εμπνέεις και μας κάνεις να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι!
Η σούπα σου έχει πολύ ενδιαφέρον και τα υλικά της πολύ αξιόλογα!