• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Αρωματική μαρμελάδα σαγκουίνι

17.03.2014

Αρωματική μαρμελάδα σαγκουίνι / Blood orange & vanilla marmaladeΕίναι καιρός που τα αιματόσαρκα σαγκουίνια με το κατακόκκινο ζουμί και την πορτοκαλί με κόκκινα στίγματα φλούδα, έχουν κάνει την εμφάνιση τους στους πάγκους της λαϊκής. Τα αγαπώ ιδιαίτερα για το χρώμα τους και τη γλυκιά, μοναδική τους γεύση. Είναι μικρά και ζουμερά και όταν τα ξεφλουδίζεις, τρέχει ο χυμός τους σαν αίμα στα χέρια σου που ποτίζουν από το δροσερό άρωμα τους. Για να αποχαιρετήσω αυτά τα αγαπημένα πορτοκάλια του χειμώνα, στην τελευταία εξόρμηση μου στη λαϊκή, γέμισα μια σακούλα από δαύτα με σκοπό να τα μεταμορφώσω σε μια υπέροχη αρωματική μαρμελάδα. Μια μαρμελάδα με ακαταμάχητο χρώμα, ισορροπημένα γλυκιά, με μια ευχάριστη πικρή επίγευση και φρέσκο άρωμα εσπεριδοειδών που συμπληρώνουν τα ζεστά αρώματα της φρέσκιας βανίλιας.

Αρωματική μαρμελάδα σαγκουίνι / Blood orange & vanilla marmalade

Τρώγεται με το κουτάλι (σαν γλυκό του κουταλιού εννοώ!) ή απλωμένη πάνω σε μια βουτυρωμένη φέτα φρέσκο ψωμί ή μια ζεστή φρυγανιά. Ακόμη καλύτερα μέσα σε φρεσκοψημένα κρουασάν σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ κρεμώδες τυρί! Αλλά και πάνω σε παγωτό βανίλια, γιαούρτι ή σοκολάτα, σαν επικάλυψη σε cheesecake ή σαν γέμιση σε κέικ ή σε μια μπισκοτένια πάστα φλόρα… σίγουρα υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να απολαύσεις μια σπιτική μαρμελάδα που μοσχομυρίζει φρέσκο φρούτο. Επιπλέον, στοιχίζει λίγο, γίνεται πολύ εύκολα και η αυθεντική της γεύση δε συγκρίνεται με τις έτοιμες μαρμελάδες.Αρωματική μαρμελάδα σαγκουίνι / Blood orange & vanilla marmalade

Αρωματική μαρμελάδα σαγκουίνι
 
Save Print
Προετοιμασία
20 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
35 λεπτά
Συνολικός χρόνος
55 λεπτά
 
Κατηγορία: Μαρμελάδες & Κρέμες
Ποσότητα/μερίδες: 1 λίτρο
Υλικά
  • 1kg σαγκουίνια (σάρκα & φλούδες, χωρίς το λευκό υπόστρωμα)
  • 1 λεμόνι (σάρκα & φλούδα, χωρίς το λευκό υπόστρωμα)
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 1 λοβός βανίλιας
  • νερό
  • ζάχαρη, όση σηκώσει
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε πολύ καλά και σκουπίζουμε τα σαγκουίνια και το λεμόνι. Με τον αποφλοιωτή αφαιρούμε μόνο το χρωματιστό μέρος της φλούδας τους (χωρίς το λευκό υπόστρωμα, γιατί πικρίζει) και το ψιλοκόβουμε σε μπαστουνάκια. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το λευκό υπόστρωμα που έχει απομείνει μέχρι να φανεί η σάρκα τους. Κόβουμε κάθε σαγκουίνι κάθετα στη μέση και αφαιρούμε τις κεντρικές ίνες και τυχόν κουκούτσια. Κόβουμε κάθε μισό πρώτα σε φετάκια των 2mm και κατόπιν σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέτουμε την κομμένη σάρκα μαζί με το χυμό στο μπολ με τις ψιλοκομμένες φλούδες. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το λεμόνι.

  2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι σκίζουμε κατά μήκος το λοβό της βανίλιας και αφαιρούμε τα σποράκια. Ρίχνουμε τα σποράκια και το λοβό της βανίλιας στο μπολ με τα σαγκουίνια. Προσθέτουμε το αλάτι και κρύο νερό, ίσα που να τα σκεπάζει. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε για μια νύχτα στο ψυγείο.

  3. Την επομένη ζυγίζουμε το περιεχόμενο του μπολ και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης απ' όσο ήταν το ζύγισμα (π.χ. εάν ζυγίσαμε 1000g το περιεχόμενο του μπολ, τότε προσθέτουμε 500g ζάχαρη). Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (θερμοκρασία βρασμού 105°C), ανακατεύοντας κατά διαστήματα και ξαφρίζοντας την επιφάνεια όποτε χρειάζεται. Μόλις διαπιστώσουμε πως έχει δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Για να ελέγξουμε αν έδεσε η μαρμελάδα, βάζουμε 1 κ.γλ. καυτή μαρμελάδα σε ένα πιατάκι που έχουμε φροντίσει να βάλουμε νωρίτερα στην κατάψυξη. Βάζουμε το πιατάκι ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό, το βγάζουμε και κάνουμε μια γραμμή στη μαρμελάδα με το δάχτυλό μας. Αν η γραμμή παραμείνει χωρίς η μαρμελάδα να προσπαθεί να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη!
  4. Στο μεταξύ, πλένουμε με καυτό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα βάζουμε, όπως είναι υγρά, ανάποδα πάνω σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα που έχουμε στρώσει μέσα σε ένα ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο στους 105°C για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να τα χρειαστούμε. Μόλις είναι έτοιμη η μαρμελάδα, αφαιρούμε προσεκτικά το λοβό της βανίλιας και γεμίζουμε τα ζεστά βάζα με την καυτή μαρμελάδα μέχρι πάνω και σφραγίζουμε με τα καπάκια. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα διατηρούμε εκτός ψυγείου, σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος, μέχρι να τα ανοίξουμε.
Σημειώσεις
• Για το ανακάτεμα της μαρμελάδας δεν χρησιμοποιούμε την ίδια ξύλινη κουτάλα που χρησιμοποιούμε στα φαγητά γιατί μπορεί να αφήσει δυσάρεστη μυρωδιά στη μαρμελάδα. Φροντίζουμε να έχουμε μια ξύλινη κουτάλα που να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά στις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού.
• Να θυμάστε ότι η μαρμελάδα θα πήξει κι άλλο όσο κρυώνει. Μην τη βράσετε υπερβολικά γιατί θα καραμελώσει η ζάχαρη και θα αλλοιώσει τη γεύση της μαρμελάδας.
3.5.3208

Βασισμένη στη συνταγή: sbs.com.au

Αρωματική μαρμελάδα σαγκουίνι / Blood orange & vanilla marmalade

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

5 Σχόλια / Filed In: Μαρμελάδες & Κρέμες, Φτιάχνω μόνος μου!
Tagged: Πορτοκάλια, Φρούτα

Δοκιμάστε επίσης:

Φτιάχνω μόνος μου βούτυρο soft για επάλειψη / How to make your own spreadable butter
Φτιάχνω μόνος μου βούτυρο soft

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού / Homemade nutella
Παγωμένο smoothie με σπιτική πραλίνα φουντουκιού

Αυθεντική dulce de leche χωρίς ζαχαρούχο!

Μαλακό & αφράτο σπιτικό ψωμί του τοστ / Eggless milk bread (tangzhong method)
Σπιτικό ψωμί του τοστ μαλακό σαν… πούπουλο!

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Beauty follower λέει

    27.03.2014 at 20:06

    Εχει πολύ ομορφο χρώμα!

    Απάντηση
  2. Lia Papadopoulou λέει

    20.03.2014 at 08:01

    Τέλεια μαρμελάδα για πρωινό!!! Ετσι όπως τη βλέπω θα ήθελα να απλώσω το χέρι και να πάρω δυο κουταλάκι για το ψωμάκι μου…Νανά μου,καλή σου μέρα!!!Φιλάκια πολλά!!!

    Απάντηση
  3. Ερμιόνη λέει

    17.03.2014 at 21:09

    Η μαρμελάδα σου καταρχήν μου αρέσει πολύ εμφανισιακά, με το ωραίο ζωηρό της χρώμα! Μου αρέσει πολύ επίσης το πόσο επιμελημένα είναι τα μπαστουνάκια σου, χαρά στο κουράγιο σου που τα ψιλόκοψες έτσι!
    Φιλιά πολλά καλό βράδυ!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      17.03.2014 at 21:19

      Μπορώ να σου πω ένα μυστικό; Χρησιμοποίησα έναν αποφλοιωτή λαχανικών που αφαιρεί τις φλούδες και τις κόβει συγχρόνως σε λεπτές ψιλοκοµµένες λωρίδες, 2 σε 1. Τον αγόρασα 1€ από την λαϊκή!

      Απάντηση
  4. Ξανθή λέει

    17.03.2014 at 19:52

    Εκπληκτική μαρμελάδα την έχω κάνει με καραμελωμένο τζίτζερ, ωραία και η πρόταση με βανίλια.

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.