Είναι καιρός που τα αιματόσαρκα σαγκουίνια με το κατακόκκινο ζουμί και την πορτοκαλί με κόκκινα στίγματα φλούδα, έχουν κάνει την εμφάνιση τους στους πάγκους της λαϊκής. Τα αγαπώ ιδιαίτερα για το χρώμα τους και τη γλυκιά, μοναδική τους γεύση. Είναι μικρά και ζουμερά και όταν τα ξεφλουδίζεις, τρέχει ο χυμός τους σαν αίμα στα χέρια σου που ποτίζουν από το δροσερό άρωμα τους. Για να αποχαιρετήσω αυτά τα αγαπημένα πορτοκάλια του χειμώνα, στην τελευταία εξόρμηση μου στη λαϊκή, γέμισα μια σακούλα από δαύτα με σκοπό να τα μεταμορφώσω σε μια υπέροχη αρωματική μαρμελάδα. Μια μαρμελάδα με ακαταμάχητο χρώμα, ισορροπημένα γλυκιά, με μια ευχάριστη πικρή επίγευση και φρέσκο άρωμα εσπεριδοειδών που συμπληρώνουν τα ζεστά αρώματα της φρέσκιας βανίλιας.
Τρώγεται με το κουτάλι (σαν γλυκό του κουταλιού εννοώ!) ή απλωμένη πάνω σε μια βουτυρωμένη φέτα φρέσκο ψωμί ή μια ζεστή φρυγανιά. Ακόμη καλύτερα μέσα σε φρεσκοψημένα κρουασάν σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ κρεμώδες τυρί! Αλλά και πάνω σε παγωτό βανίλια, γιαούρτι ή σοκολάτα, σαν επικάλυψη σε cheesecake ή σαν γέμιση σε κέικ ή σε μια μπισκοτένια πάστα φλόρα… σίγουρα υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να απολαύσεις μια σπιτική μαρμελάδα που μοσχομυρίζει φρέσκο φρούτο. Επιπλέον, στοιχίζει λίγο, γίνεται πολύ εύκολα και η αυθεντική της γεύση δε συγκρίνεται με τις έτοιμες μαρμελάδες.
- 1kg σαγκουίνια (σάρκα & φλούδες, χωρίς το λευκό υπόστρωμα)
- 1 λεμόνι (σάρκα & φλούδα, χωρίς το λευκό υπόστρωμα)
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 1 λοβός βανίλιας
- νερό
- ζάχαρη, όση σηκώσει
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Πλένουμε πολύ καλά και σκουπίζουμε τα σαγκουίνια και το λεμόνι. Με τον αποφλοιωτή αφαιρούμε μόνο το χρωματιστό μέρος της φλούδας τους (χωρίς το λευκό υπόστρωμα, γιατί πικρίζει) και το ψιλοκόβουμε σε μπαστουνάκια. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το λευκό υπόστρωμα που έχει απομείνει μέχρι να φανεί η σάρκα τους. Κόβουμε κάθε σαγκουίνι κάθετα στη μέση και αφαιρούμε τις κεντρικές ίνες και τυχόν κουκούτσια. Κόβουμε κάθε μισό πρώτα σε φετάκια των 2mm και κατόπιν σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέτουμε την κομμένη σάρκα μαζί με το χυμό στο μπολ με τις ψιλοκομμένες φλούδες. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το λεμόνι.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι σκίζουμε κατά μήκος το λοβό της βανίλιας και αφαιρούμε τα σποράκια. Ρίχνουμε τα σποράκια και το λοβό της βανίλιας στο μπολ με τα σαγκουίνια. Προσθέτουμε το αλάτι και κρύο νερό, ίσα που να τα σκεπάζει. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε για μια νύχτα στο ψυγείο.
- Την επομένη ζυγίζουμε το περιεχόμενο του μπολ και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης απ' όσο ήταν το ζύγισμα (π.χ. εάν ζυγίσαμε 1000g το περιεχόμενο του μπολ, τότε προσθέτουμε 500g ζάχαρη). Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (θερμοκρασία βρασμού 105°C), ανακατεύοντας κατά διαστήματα και ξαφρίζοντας την επιφάνεια όποτε χρειάζεται. Μόλις διαπιστώσουμε πως έχει δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Για να ελέγξουμε αν έδεσε η μαρμελάδα, βάζουμε 1 κ.γλ. καυτή μαρμελάδα σε ένα πιατάκι που έχουμε φροντίσει να βάλουμε νωρίτερα στην κατάψυξη. Βάζουμε το πιατάκι ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό, το βγάζουμε και κάνουμε μια γραμμή στη μαρμελάδα με το δάχτυλό μας. Αν η γραμμή παραμείνει χωρίς η μαρμελάδα να προσπαθεί να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη!
- Στο μεταξύ, πλένουμε με καυτό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα βάζουμε, όπως είναι υγρά, ανάποδα πάνω σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα που έχουμε στρώσει μέσα σε ένα ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο στους 105°C για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να τα χρειαστούμε. Μόλις είναι έτοιμη η μαρμελάδα, αφαιρούμε προσεκτικά το λοβό της βανίλιας και γεμίζουμε τα ζεστά βάζα με την καυτή μαρμελάδα μέχρι πάνω και σφραγίζουμε με τα καπάκια. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα διατηρούμε εκτός ψυγείου, σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος, μέχρι να τα ανοίξουμε.
• Να θυμάστε ότι η μαρμελάδα θα πήξει κι άλλο όσο κρυώνει. Μην τη βράσετε υπερβολικά γιατί θα καραμελώσει η ζάχαρη και θα αλλοιώσει τη γεύση της μαρμελάδας.
Βασισμένη στη συνταγή: sbs.com.au
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Beauty follower λέει
Εχει πολύ ομορφο χρώμα!
Lia Papadopoulou λέει
Τέλεια μαρμελάδα για πρωινό!!! Ετσι όπως τη βλέπω θα ήθελα να απλώσω το χέρι και να πάρω δυο κουταλάκι για το ψωμάκι μου…Νανά μου,καλή σου μέρα!!!Φιλάκια πολλά!!!
Ερμιόνη λέει
Η μαρμελάδα σου καταρχήν μου αρέσει πολύ εμφανισιακά, με το ωραίο ζωηρό της χρώμα! Μου αρέσει πολύ επίσης το πόσο επιμελημένα είναι τα μπαστουνάκια σου, χαρά στο κουράγιο σου που τα ψιλόκοψες έτσι!
Φιλιά πολλά καλό βράδυ!
Nana λέει
Μπορώ να σου πω ένα μυστικό; Χρησιμοποίησα έναν αποφλοιωτή λαχανικών που αφαιρεί τις φλούδες και τις κόβει συγχρόνως σε λεπτές ψιλοκοµµένες λωρίδες, 2 σε 1. Τον αγόρασα 1€ από την λαϊκή!
Ξανθή λέει
Εκπληκτική μαρμελάδα την έχω κάνει με καραμελωμένο τζίτζερ, ωραία και η πρόταση με βανίλια.