Ας υποθέσουμε ότι διαθέτετε μία κούπα, ένα φούρνο μικροκυμάτων και μερικά βασικά υλικά ζαχαροπλαστικής. Επιπλέον, έχετε μία ακατανίκητη επιθυμία για γλυκό αλλά τυχαίνει α) να βαριέστε αφόρητα, β) να νιώθετε απελπιστικά κουρασμένοι, γ) να είστε επιεικώς άσχετοι με την κουζίνα ή δ) να ισχύουν όλα τα παραπάνω. Μην απελπίζεστε, σας έχω τη λύση! Μόλις σε 10 λεπτά μπορείτε να φτιάξετε ένα λαχταριστό σοκολατένιο κέικ σε μέγεθος μόνο για έναν! Αν πάλι νιώθετε γενναιόδωροι, μοιραστείτε το ή φτιάξτε προκαταβολικά δύο.
Ίσως έχετε ήδη δοκιμάσει να φτιάξετε κέικ στα μικροκύματα και πιθανόν δεν ξετρελαθήκατε με το αποτέλεσμα. Τι σύμπτωση! Το ίδιο κι εγώ. Τις περισσότερες φορές η υφή τους είναι απογοητευτική. Κάποια είναι στεγνά, κάποια λαστιχωτά, κάποια έχουν υφή που θυμίζει σφουγγάρι. Επειδή, όμως, είμαι πεισματάρα και λιχούδα, συνέχισα την αναζήτηση και τις δοκιμές. Έφτιαξα τουλάχιστον δέκα διαφορετικά κέικ, τα δοκίμασα ένα προς ένα, πέταξα περισσότερα από τα μισά, ορκίστηκα πως δε θα ξαναφάω σοκολατένιο κέικ για ένα μήνα και κατέληξα σε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα και σε μία συνταγή.
Υπεύθυνο για τη σπογγώδη υφή είναι το αυγό. Όταν με ένα αυγό μπορείς να φτιάξεις ένα κέικ κανονικών διαστάσεων, δε μοιάζει υπερβολή να χρησιμοποιήσεις ένα ολόκληρο αυγό για να φτιάξεις ένα μικρό ατομικό κέικ; Το διέγραψα, λοιπόν, από τη λίστα των υλικών μου. Διαπίστωσα, επίσης, ότι αν προσθέσεις μόνο νερό στο μείγμα, το κέικ γίνεται πολύ υγρό αλλά όχι αφράτο. Αντίθετα, αν χρησιμοποιήσεις μόνο γάλα, γίνεται πιο αφράτο αλλά λίγο στεγνό. Ο συνδυασμός και των δύο ήταν η ιδανική λύση. Το κέικ γίνεται αφράτο, υγρό και μαλακό ενώ η προσθήκη ξυδιού και σόδας το βοηθάνε να φουσκώσει περισσότερο. Η δε σως σοκολάτας πολλαπλασιάζει τη νοστιμιά και την απόλαυση. Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι!
Το σκέφτεστε ακόμη; Μην αφήνετε τη σχετικά μακροσκελή λίστα των υλικών να σας αποθαρρύνει. Το πιο δύσκολο κομμάτι της προετοιμασίας είναι να συγκεντρώσετε τα υλικά. Η συνταγή είναι πανεύκολη και αρκούν 10 λεπτά για να βάλετε τα υλικά στην κούπα, να τα ανακατέψετε, να ψήσετε το κέικ, να ετοιμάσετε το γλάσο και να δώσετε τέλος στη λιγούρα που σας βασανίζει. Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο με το χρόνο ψησίματος, μέχρι να πετύχετε τη σωστή υφή. Ακόμη, όμως, κι αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη, ο χρόνος, ο κόπος και τα υλικά που θα έχετε σπαταλήσει, θα είναι αμελητέα.
Η ποσότητα του κέικ (μία γεμάτη κούπα!) είναι αρκετά χορταστική για ένα άτομο αλλά κι έτσι να μην είναι, μπορείτε να φτιάξετε ένα δεύτερο σε ελάχιστο χρόνο. Απολαύστε το χλιαρό, σκέτο ή περιχυμένο με σως σοκολάτας. Ταιριάζει πολύ με σαντιγί ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια!
• Αν αντικαταστήσετε το γάλα με φυτικό ή με νερό, η υφή του κέικ θα διαφοροποιηθεί λίγο, αλλά θα έχετε ένα νόστιμο νηστίσιμο κέικ στη στιγμή!
• Το κέικ θα φουσκώσει καλύτερα, αν χρησιμοποιήσετε μια κούπα με κάθετα τοιχώματα. Το μείγμα είναι καλό να τη γεμίζει ως τα 2/3 του ύψους της, όχι περισσότερο. Αν ανησυχείτε μήπως ξεχειλίσει το μείγμα, τοποθετήστε καλού κακού ένα πιατάκι κάτω από την κούπα.
• Ο χρόνος ψησίματος διαφοροποιείται ανάλογα με την ισχύ του φούρνου μικροκυμάτων. Ο δικός μου είναι 700W και το κέικ χρειάστηκε σχεδόν 3 λεπτά για να ψηθεί. Αν δεν είστε σίγουροι για την ισχύ του φούρνου σας, αρχίσετε να ελέγχετε, αν είναι έτοιμο, μετά από 90 δευτερόλεπτα ή μόλις φουσκώσει και στεγνώσει στην επιφάνεια. Ελέγξτε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα. Αν όχι, ψήστε το περισσότερο, ελέγχοντας ανά 20 δευτερόλεπτα. Την επόμενη φορά, θα ξέρετε ακριβώς πόσο χρόνο χρειάζεται!
- 3 κ.σ. γάλα, αγελαδινό ή φυτικό (15g)
- 3 κ.σ. νερό (15g)
- 1½ κ.σ. σπορέλαιο (20g)
- ½ κ.γλ. λευκό ξύδι
- ¼ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ⅛ κ.γλ. αλάτι
- 3 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (38g)
- 1 κ.σ. κακάο σκόνη, άγλυκο (7g)
- ⅓ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (42g)
- 5 κ.σ. ζάχαρη άχνη (40g)
- 1½ κ.γλ. κακάο σκόνη, άγλυκο (3.5g)
- 1 κ.σ. νερό
- ¼ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή λικέρ (προαιρετικά)
- Σε μια μεγάλη κούπα, κατάλληλη για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτουμε τα 8 πρώτα υλικά (το γάλα, το νερό, το σπορέλαιο, το ξύδι, τη βανίλια, τη σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη). Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι (ή χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ), μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας λίγο, όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθεί.
- Βάζουμε το φλιτζάνι στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 3 λεπτά, στη μέγιστη ένταση, για φούρνο ισχύος 700W (όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς του φούρνου, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθεί και το αντίστροφο). Το κέικ πρέπει να φουσκώσει, να στεγνώσει στην επιφάνεια και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ελέγχουμε το εσωτερικό του κέικ βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, αν μένουν υπολείμματα μείγματος στην επιφάνεια, ψήνουμε λίγο ακόμη. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή περιχύνουμε με τη σως σοκολάτας και σερβίρουμε.
- Όσο κρυώνει το κέικ, ετοιμάζουμε τη σως σοκολάτας. Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε την άχνη με το κακάο. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να αποκτήσει υφή σαν σιρόπι. Αν θέλουμε, αρωματίζουμε τη σως με βανίλια ή λικέρ.
• Το κέικ θα φουσκώσει καλύτερα, αν χρησιμοποιήσετε μια κούπα με κάθετα τοιχώματα. Το μείγμα είναι καλό να τη γεμίζει ως τα ⅔ του ύψους της, όχι περισσότερο. Αν ανησυχείτε μήπως ξεχειλίσει το μείγμα, τοποθετήστε καλού κακού ένα πιατάκι κάτω από την κούπα.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Βασω λέει
Δοκιμασα το κεικ και ηταν θεοπικρο , το κακαο ειναι υπερβολικο, μηπως εχει γινει καποιο λαθος στην συνταγη? Δεν το εφαγε κανεις! Ευχαριστω!
Kouzinista λέει
Βάσω, λυπάμαι πολύ! Πάντα προσπάθώ να είμαι πολύ ακριβής στις δοσολογίες των υλικών, για το λόγο αυτό δίνω τις ποσότητές τους και σε γραμμάρια. Δεν ξέρω αν διαθέτεις δοσομετρικά κουτάλια ή ζυγαριά ακριβείας, γιατί η μέτρηση των υλικών με κοινά κουτάλια κουζίνας μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη απόκλιση στις ποσότητες των υλικών.
Αναστασία λέει
Επαθα ακριβώς το ίδιο…εχω δοκιμάσει πόσες φορές να κάνω τέτοιο κέικ με άλλες συνταγές…και μου συνέβαινε το ίδιο με εσένα…επιτελους η θεϊκή συνταγη? μπράβο σου! Πολύ καλή δουλειά και υπέροχο μπλογκ …δοκιμασα το κέικ και το αποτέλεσμα απλά καταπληκτικό ??? τα λόγια είναι περιττα ότι πρέπει για τις λιγουρες. Εύκολο γρήγορο και νόστιμο ?
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ πολύ, να ‘σαι καλά!!!
Ιωάννα λέει
Να ρωτήσω κάτι; Αντί για εκχύλισμα βανίλιας που δεν έχω, μπορώ να βάλω βανιλινη; Και πόση;
Πολύ ωραίες κ οι φωτό σας!
Kouzinista λέει
Μπορείς να την αντικαταστήσεις με ελάχιστη ποσότητα βανιλίνης, διαφορετικά πικρίζει, ή κάποιο λικέρ ή ξύσμα πορτοκαλιού.
Evi M λέει
Πολλά, πολλά μπράβο για τη συνταγή σου! Κατα τύχη, είναι το πρώτο κεικ κούπας που επιχείρησα να φτιάξω και ήταν σχεδόν τέλειο! Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο το οτι χρησιμοποίησα βανιλίνη (σκόνη) και όχι εκχύλισμα βανίλιας. Πάντως η κόρη μου το καταευχαριστήθηκε με το γάλα της. Εγώ θα το πρότεινα και με μια μπάλα παγωτό βανίλια!!! Σίγουρα θα εξερευνήσω και τις υπόλοιπες συνταγές του blog. Ευχαριστώ και καλή συνέχεια!
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι να μαθαίνω ότι δοκιμάζετε κι απολαμβάνετε τις συνταγές μου!
Η χρήση βανιλίνης δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα αλλά η προσθήκη του παγωτού σίγουρα ανεβάζει το κέικ σε άλλο επίπεδο απόλαυσης!
Ελένη λέει
Και ναι είμαι και εγώ μια από αυτές που έχουν επιχειρήσει να φτιάξουν κάποια στιγμή τέτοιου είδους κέικ με μεγάλη αποτυχία.Όμως το κέικ αυτό απλά είναι ΤΕΛΕΙΟ!Εχω να σου πώ πως το έχω φτιάξει ..μμμ….καλυτερα να μην πω πόσες φορές !!Δεν κάνει χαχαχα!Από αυτο το κέικ ανακάλυψα το blog σου και απο εκεινη τη μερα όλο και ψάχνομαι να δοκιμάσω να φτιάξω τις συνταγες σου.Εχω κολλήσει!Συγχαρητήρια για το blog!
Kouzinista λέει
Ελένη, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Αυτό το κουπάτο κέικ είναι και δικό μου αγαπημένο για εκείνες τις στιγμές που ψάχνω απεγνωσμένα κάτι γλυκό και βιάζομαι ή τεμπελιάζω. Χαίρομαι που έγινε αφορμή για να ανακαλύψεις το blog μου.
Chique Tooth λέει
Σε αναζήτηση γρήγορης συνταγής που να ικανοποιεί το γλυκό μου δόντι, έπεσα σε αυτό το πολύ ωραίο blog. Το έφτιαξα και είναι κέικ με τα όλα του! Το συνιστώ άφοβα και σίγουρα θα το ξαναφτιάξω. Εύγε!!
Nana λέει
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
άρης λέει
Ωραία ιδέα, αλλά και φοβερή παρουσίαση !!!
Nana λέει
Καλώς ήρθες, Άρη και σ’ ευχαριστώ πολύ!
ΓΕΩΡΓΙΑ λέει
ENA SITE ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ…… ΤΕΛΕΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ , ΤΕΛΕΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΖΩ!!!!!!
Nana λέει
Γεωργία, καλώς ήρθες στην κουζίνα μου! Με τα καλά σου λόγια, μου ‘φτιαξες τη μέρα. Να ‘σαι καλά! Θα χαρώ πολύ να μάθω τις εντυπώσεις σου, μόλις δοκιμάσεις κάποια συνταγή.
Cook Taste Live λέει
Εμένα πάντως τόσο η σούπερ επιχειρηματολογία σου όσο και οι φωτό (βεβαίως βεβαίως) με έχουν ήδη πείσει!
Πιννάρεται.. μη σου πω εκτυπώνεται και κυριολεκτικά «πιννάρεται» στην πόρτα του ψυγείου (ή των μικροκυμάτων καλύτερα?).
Καλό Μήνα!
Nana λέει
Περιμένω εντυπώσεις, αν το δοκιμάσεις! Φιλιά!!!
Ερμιόνη λέει
Αυτά τα κέικ Νανά είναι πολύ δελεαστικά!
Όπως είπες κι εσύ, 1-2 φορές που είχα επιχειρήσει να φτιάξω, δεν είχα μείνει καθόλου ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια έχεις κάνει κανονική διατριβή και οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους!
Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!
Nana λέει
Ερμιόνη μου, όταν φτιάχνεις ένα κέικ στα μικροκύματα, σίγουρα δεν περιμένεις να είναι τόσο καλό όσο ένα κανονικό κέικ αλλά θέλεις κάτι πρόχειρο, γρήγορο, μα πάνω απ’ όλα νόστιμο για τη λιγούρα. Αυτό προσπάθησα να πετύχω.
Φιλάκια και σ’ ευχαριστώ πολύ!