Ρωτάω τι να μαγειρέψω αύριο, περιμένοντας κάποια απάντηση αλλά τίποτα. Σιγή ιχθύος. Δεν το βάζω κάτω κι επαναλαμβάνω την ερώτηση πιο δυνατά αυτή τη φορά. «Δεν ξέρω», «ό,τι θέλεις» κι ένα γενικό κι αόριστο «κρέας» μου απαντάνε τελικά για να τους αφήσω ήσυχους. Αν και είμαι υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών, όταν το οικογενειακό «εκλογικό σώμα» ψηφίζει λευκό, είμαι υποχρεωμένη να αποφασίσω ερήμην τους για να μην μείνουμε στο τέλος νηστικοί. Έτσι, αποδέχτηκα τη μοίρα μου, το σκέφτηκα τόσο ώστε να προλάβω να ψωνίσω πριν κλείσει το σούπερ μάρκετ κι αποφάσισα να μαγειρέψω ψάρι.
«Ψααάρι;» αναφώνησε ο μικρός μου γιος που σημαίνει, με άλλα λόγια, «συμφορά που με βρήκε!». Αντιπαθεί τα ψάρια από μωρό ακόμα, τότε που για να φάει το καμουφλαρισμένο σε άχαρο πουρέ ψάρι χρειαζόταν να επιστρατεύσουμε όλα τα παιχνίδια και τα παιδικά σουξέ της εποχής μαζί. Μεγαλώνοντας έμαθε να τα τρώει, ποτέ αδιαμαρτύρητα, αλλά όχι να τα αγαπάει. Εγώ πάντως είχα τη συνείδηση μου καθαρή. Του είχα δώσει την ευκαιρία να διαλέξει. Ας πρόσεχε!
Είπα ψάρι, χωρίς να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Το συνηθίζω αυτό για να γλιτώσω τη γκρίνια και τις πολλές ερωτήσεις. Στο μυαλό μου, όμως, είχα μεξικάνικα tacos με τραγανή λαχανοσαλάτα, φιλέτο ψαριού σε αρωματική κρούστα μπαχαρικών, πικάντικη salsa και δροσερή σως με γιαούρτι. Αν κι έχω μαγειρέψει επανειλημμένα tacos με κιμά, enchiladas με κοτόπουλο ή με μοσχάρι αλλά και fajitas και ξέρω ότι τρελαίνονται για nachos και guacamole, είχα τις αμφιβολίες μου για τα tacos ψαριού αλλά αποφάσισα να το ρισκάρω.
Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμεναν και ξαφνιάστηκαν διπλά. Μία όταν συνειδητοποίησαν τι είχα μαγειρέψει και μία όταν τα δοκίμασαν. Ο μικρός μου γιος δήλωσε ότι αν πρέπει να φάει οπωσδήποτε ψάρι, προτιμάει να το φάει έτσι κι αυτό για μένα ήταν μεγάλο κομπλιμέντο. Το ψάρι ήταν γευστικό, αρωματικό και τρυφερό. Η κρούστα μπαχαρικών είχε μεταμορφώσει το αδιάφορο σε γεύση φιλέτο. Η δροσιά της λαχανοσαλάτας και η οξύτητα της σως γλύκαιναν την πικάντικη ένταση των μπαχαρικών και της salsa. Ήταν απολαυστικά, διαφορετικά και πολύ πολύ νόστιμα! Ήθελα να χτυπήσω παλαμάκια από τον ενθουσιασμό μου.
Η γενναία ποσότητα των μπαχαρικών, η γλύκα της ντομάτας, η ήπια κάψα του jalapeño, η σπιρτάδα του σκόρδου, η φρεσκάδα του lime και του μαϊντανού −οφείλω να ομολογήσω ότι σιχαίνομαι τον κόλιανδρο− συνθέτουν ένα πιάτο με γεύσεις τολμηρές και ζωηρές που αναστατώνουν τον ουρανίσκο. Ένα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσεις, ακόμη κι αν αντιπαθείς τα ψάρια. Το ψάρι είναι εκεί παρόν, απλά δεν πρωταγωνιστεί. Τα υλικά μπαίνουν σε στρώσεις μέσα στα tacos, παίζοντας καθένα το ρόλο του. Όλα μαζί συνθέτουν μια τέλεια μπουκιά. Ζουμερή, τραγανή και πικάντικη. Μήπως ήρθε η ώρα να δείτε τα ψάρια με άλλο μάτι;
- ½ κ.γλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. χυμό lime
- ½ κ.σ. ζάχαρη (5g)
- ¼ κ.γλ. σκόρδο, σκόνη
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- 2 κούπες λάχανο, ψιλοκομμένο (200g)
- 1 μεσαία πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
- ½ μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 πιπερίτσα jalapeño ή 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 2 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
- ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πιπερίτσα jalapeño ή 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- ½ σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα
- 1 κ.σ. χυμό lime
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι, στραγγιστό (200g)
- ¼ κούπας μαγιονέζα (60g)
- 2 κ.σ. χυμό lime
- ½ κ.γλ. αλάτι (2g)
- ¼ κ.γλ. ζάχαρη (1g)
- 2 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- ½ σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα
- ξύσμα από ½ lime
- 850g φιλέτο ψαριού (γλώσσας, τιλάπιας,
- πέρκας, παγκάσιους ή μπακαλιάρου)
- 1 κ.σ. πάπρικα, γλυκιά (7g)
- 1 κ.σ. ζάχαρη (10g)
- 2 κ.γλ. θυμάρι (3g)
- 1½ κ.γλ. σκόρδο, σκόνη (4g)
- 1½ κ.γλ. πιπέρι (3g)
- 1 κ.γλ. ρίγανη (2g)
- 1 κ.γλ. αλάτι (5g)
- ¾ κ.γλ. κύμινο (2g)
- ½ κ.γλ. πιπέρι καγιέν (1g)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ (το ελαιόλαδο, το χυμό lime, τη ζάχαρη, το σκόρδο και το αλάτι). Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά (το λάχανο, την πιπεριά Φλωρίνης, το κρεμμύδι και την πιπερίτσα), τον μαϊντανό (ή τον κόλιανδρο) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη. Λίγα λεπτά πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε τα λαχανικά με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε στη μέση τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κυβάκια. Κόβουμε την πιπερίτσα στα τέσσερα, αφαιρούμε τους σπόρους και τα νεύρα και την ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό (ή τον κόλιανδρο). Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, προσθέτουμε το σκόρδο περασμένο από την πρέσα, το χυμό lime, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις και να νοστιμίσει.
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη σως και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, επιπλέον αλάτι ή χυμό lime.
- Σε ένα βαζάκι βάζουμε την πάπρικα, τη ζάχαρη, το θυμάρι, το σκόρδο, το πιπέρι, τη ρίγανη, το αλάτι, το κύμινο και το πιπέρι καγιέν. Κλείνουμε το καπάκι και ανακατεύουμε.
- Στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα του ψαριού με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα πασπαλίζουμε γενναιόδωρα και στις δύο πλευρές με το μείγμα μπαχαρικών που φτιάξαμε, πατώντας καλά με το χέρι μας ώστε να κολλήσει και να πάει παντού.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το μισό λάδι και προσθέτουμε όσα φιλέτα χωράνε άνετα στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2−5 λεπτά από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος τους), γυρίζοντας τα μόνο μία φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα, να καραμελώσει η κρούστα και να χωρίζει εύκολα η σάρκα τους με ένα πιρούνι. Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε μια πιατέλα, προσθέτουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φιλέτα.
- Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, τις τορτίγιας, ψήνοντας τες 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά ή περισσότερο αν θέλουμε να γίνουν τραγανές.
- Συναρμολογούμε τα tacos, προσθέτοντας σε κάθε τορτίγια λίγη λαχανοσαλάτα, ένα κομμάτι φιλέτο ψαριού, μία γεμάτη κουταλιά salsa και μια κουταλιά σως γιαουρτιού. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες lime και σερβίρουμε.
• Η ποσότητα του μείγματος μπαχαρικών, μπορεί να μοιάζει υπερβολική αλλά −πιστέψτε με− δεν είναι.
Προσαρμογή συνταγής: gluten free blondie & little spice jar
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Penelope λέει
Μου άρεσε η ιδέα Νανά.
Νομίζω πως έτσι θα καταφέρω και τον πιο μικρό της παρέας να φάει ψαράκι, ειδικά να μιλάμε για φιλέτο χωρίς κόκκαλα.
Την κρατώ για χρήση το συντομότερο.
Καλό βράδυ να έχεις.
theonewithallthetastes λέει
Νανά μου εσύ το καθήκον σου το έκανες! Ρώτησες!
Και εφόσον δεν πήρες σαφή απάντηση έπραξες κατά βούληση. Και πολύ έκανες και εννοείται ότι με τον ίδιο τρόπο αντιδρώ κι εγώ!
Έφτιαξες βέβαια πιάτο υπερπαραγωγή και υπερπλούσιο σε γεύση.
Νομίζω ότι εάν κάποιος που δεν πολυσυμπαθεί τα ψάρια, δεν τα δει με άλλο μάτι μετά από ένα τέτοιο πιάτο, δεν πρόκειται να τα συμπαθήσει ποτέ 🙂
Και συμφωνώ με τον μικρό κύριο… κι εγώ έτσι θα προτιμούσα το ψάρι μου, πάντα!
Φιλιά πολλά!
Χρύσα λέει
Εγώ πάλι έχω σταματήσει από καιρό να ρωτάω, γιατί πάντα το μετανιώνω… Οι απαντήσεις που παίρνω είναι είτε τόσο αόριστες, όπως περιγράφεις, είτε εξωπραγματικές!
Πίστεψέ με, δε με τρομαζουν καθόλου τα πολλα μπαχαρικά, ίσα ίσα! Φαίνεται τέλειο! Όταν θα το κανω βέβαια θα βάλω κολιανδρο που μου αρέσει πολύ!
Nana λέει
Μερικές φορές φτάνω σε τέτοιο αδιέξοδο που ρωτάω ελπίζοντας σε μία απάντηση που θα με βγάλει από τη δύσκολη θέση.