Το κοτόπουλο είναι ένα φαγητό μπαλαντέρ. Είναι το «χαρτί» που κρύβεις στο τσεπάκι σου για όλες εκείνες τις μέρες που δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις… όπως σήμερα ή αύριο. Η ουδέτερη σχεδόν γεύση του αρέσει στους περισσότερους και μπορεί να συνδυαστεί με αμέτρητα υλικά, από λαχανικά μέχρι θαλασσινά (σκέψου παέγια). Βέβαια, όταν έχεις να κάνεις με ένα ολόκληρο κοτόπουλο, πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου το χρόνο μαγειρέματος. Πολύ περισσότερο όταν έχεις δυο γιους στην εφηβεία που μοιάζουν μονίμως πεινασμένοι και χρειάζεσαι ένα κοτόπουλο κατηγορίας βαρέων βαρών. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπολογίζεις τουλάχιστον 90 λεπτά ψήσιμο. Αν βάλεις και την προετοιμασία και την αναμονή μέχρι να κρυώσει, ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι το κοτόπουλο δεν είναι και η πιο συνετή επιλογή όταν βιάζεσαι.
Απ’ την άλλη το κοτόπουλο «πεταλούδα», που ουδεμία σχέση έχει με το χαριτωμένο έντομο από το παιδικό τραγουδάκι, απλοποιεί πολύ τα πράγματα. Όταν αφαιρέσεις τη σπονδυλική στήλη από το κοτόπουλο (το κάνουμε εύκολα μόνοι μας ή μπορούμε να ζητήσουμε ευγενικά από τον χασάπη να το κάνει για χάρη μας) και το ανοίξεις διάπλατα σαν πεταλούδα, τότε όχι μόνο ψήνεται πολύ πιο γρήγορα αλλά και ομοιόμορφα. Επίσης, σε γλιτώνει από το να πρέπει να αναποδογυρίσεις το καυτό κοτόπουλο, κάτι που απαιτεί επιδεξιότητα και τόλμη κασκαντέρ. Με 15 λεπτά προετοιμασία και 45 με 50 λεπτά ψήσιμο, ή και λιγότερο αν το κοτόπουλο είναι μικρότερο, έχεις φαγητό στο τραπέζι!
Το αποτέλεσμα είναι τέλεια ψημένο κοτόπουλο, με τρυφερή ζουμερή σάρκα, ακόμη και στο στήθος, και ξεροψημένη τραγανή πέτσα, να γλύφεις τα δάχτυλά σου! Πέτσα που σε αναγκάζει να ξεχάσεις τους καλούς σου τρόπους και να απλώσεις το χέρι σου για να αρπάξεις το μεγαλύτερο κομμάτι, κάτι που αποτελεί μόνιμη αιτία διαμάχης στο οικογενειακό μας τραπέζι. Σε συνδυασμό με τις μελωμένες πατάτες που έχουν ρουφήξει όλη τη γεύση και τη νοστιμιά από τους χυμούς του φαγητού και τα κρεμμύδια που έχουν καραμελώσει, είναι ένα άκρως απολαυστικό φαγητό, από αυτά που σου θυμίζουν για ακόμα μια φορά πως η νοστιμιά κρύβεται στα απλά πράγματα.
Η προσθήκη της μαγιονέζας στη συνταγή δεν είναι τυχαία αλλά είναι αποτέλεσμα γευστικών δοκιμών και πειραματισμών. Η μαγιονέζα βοηθάει το κρέας να παραμείνει ζουμερό και μαζί με τα μπαχαρικά ενισχύει γευστικά το κοτόπουλο ενώ δημιουργεί μια πεντανόστιμη, τραγανή κι αρωματική κρούστα. Αν πάλι δεν είστε φίλοι της μαγιονέζας (ή σας τελείωσε ή ξεχάσατε να αγοράσετε), μπορείτε εναλλακτικά να αλείψετε το κοτόπουλο με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο και μία κουταλιά της σούπας μουστάρδα και στη συνέχεια να το πασπαλίσετε με το μείγμα μπαχαρικών.
Σας δίνω το λόγο μου ότι το κοτόπουλο «πεταλούδα» θα σας κάνει να δείτε το ψητό κοτόπουλο με άλλο μάτι. Επιπλέον, μια καλή συνταγή για καλοψημένο κοτόπουλο φούρνου δεν πρέπει να λείπει από το ρεπερτόριό μας. Είναι μια συνταγή πασπαρτού που προσφέρεται για αμέτρητους πειραματισμούς. Αυτοσχεδιάστε, προσθέστε ή αφαιρέστε υλικά, παίξτε με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, συνοδέψτε το με τα λαχανικά που προτιμάτε και απολαύστε ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Με απλά, οικονομικά υλικά, εύκολη εκτέλεση και εγγυημένη επιτυχία, είναι ένα πιάτο που σίγουρα θα τους αφήσει όλους χορτάτους και ικανοποιημένους.
• Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο τουλάχιστον 1/2 ώρα νωρίτερα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
• Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας, ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία. (Δεν ξεχνάμε να πλύνουμε προσεκτικά τα χέρια μας, τα σκεύη και τον πάγκο της κουζίνας που ήρθαν σε επαφή με το νωπό κοτόπουλο.)
• Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του κοτόπουλου. Για ιδανικό ψήσιμο, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο κρέατος με ακίδα. Βυθίζοντας το στο πιο παχύ σημείο του στήθους πρέπει να δείξει εσωτερική θερμοκρασία 74°C. Εάν δεν έχουμε θερμόμετρο, τρυπάμε στο ίδιο σημείο με ένα πιρούνι. Αν βγαίνουν διάφανα υγρά είναι ψημένο, αν τα υγρά είναι ροζ θέλει λίγη ώρα επιπλέον ψήσιμο.
• Οι πατάτες πρέπει να είναι κομμένες λεπτές (πάχος 1.5cm περίπου) για να προλάβουν να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα και να πάρουν χρώμα, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Αν χρειαστούν επιπλέον χρόνο, καλύπτουμε το κοτόπουλο με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο (όχι περισσότερο από 15 λεπτά).
• Μόλις βγουν από το φούρνο, πασπαλίζουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες με τα φρέσκα μυρωδικά. Η θερμοκρασία θα απελευθερώσει τα αρώματα τους αλλά θα διατηρήσουν τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια τους.
- 1 μεγάλο κοτόπουλο (1800 - 2000g)
- 1½ κ.σ. πάπρικα, γλυκιά
- 2 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. σκόρδο, σε σκόνη
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- ½ κ.γλ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- ¼ κ.γλ. κύμινο
- ¼ κ.γλ. τσίλι (προαιρετικά)
- ¼ κούπας μαγιoνέζα (55g)
- 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή ή πικάντικη
- 6 μέτριες πατάτες, κομμένες μακρόστενες,
- με πάχος 1.5cm περίπου (700g)
- 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες,
- με πάχος 1cm περίπου
- 1 κ.γλ. ελαιόλαδο, για τις πατάτες
- ½ κ.γλ. αλάτι, για τις πατάτες
- 2 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά, όπως ρίγανη,
- ματζουράνα, θυμάρι, ψιλοκομμένα
- Αφαιρούμε ή καψαλίζουμε τις τριχούλες από το κοτόπουλο. Το πλένουμε και το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μια σταθερή επιφάνεια με το στήθος προς τα κάτω. Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε δεξιά και αριστερά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, από την ουρά προς το λαιμό. Αφαιρούμε τη σπονδυλική στήλη και αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο (στήθος προς τα επάνω). Ασκούμε πίεση με την παλάμη μας στο κόκκαλο του στήθους, έως ότου σπάσει (θα ακουστεί το χαρακτηριστικό «κρακ») και ανοίξει διάπλατα το κοτόπουλο σαν "πεταλούδα".
- Ετοιμάζουμε το μείγμα για το άλειμμα ανακατεύοντας σε ένα μπολ την πάπρικα, το αλάτι, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το πιπέρι, το κύμινο και το τσίλι. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
- Κρατάμε μία γεμάτη κουταλιά της σούπας από το παραπάνω μείγμα στην άκρη για τις πατάτες. Με τα δάχτυλά μας ανασηκώνουμε προσεκτικά την πέτσα του κοτόπουλου στο στήθος και τα μπούτια και αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από το μείγμα ανάμεσα στο δέρμα και στη σάρκα. Με το υπόλοιπο μείγμα πασαλείβουμε ομοιόμορφα το κοτόπουλο γύρω γύρω, κάνοντάς του μασάζ για να πάει παντού.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στον αέρα και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Κόβουμε τις πατάτες λεπτές για να προλάβουν να ψηθούν ταυτόχρονα. Σε ένα σουρωτήρι κάτω από την βρύση τις πλένουμε για να βγάλουν το άμυλο τους και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας για να μην έχουν υγρά. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες. Βάζουμε τις κομμένες πατάτες και τα κρεμμύδια σε ένα βαθύ μπολ και ραντίζουμε με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλάτι (1/2 κ.γλ.) και το μείγμα που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο στο ταψί με το δέρμα προς τα επάνω και απλώνουμε περιμετρικά τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45−50 λεπτά (λιγότερο αν είναι μικρότερο κοτόπουλο). Αν το κοτόπουλο αρχίσει να παίρνει χρώμα πολύ νωρίς, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C. Αν θέλουμε, τα τελευταία 5 λεπτά του χρόνου ψησίματος γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ, για να ροδίσουν οι πατάτες και να γίνει πιο τραγανή η πέτσα του κοτόπουλου. Αποσύρουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά και αφήνουνε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε μαζί με τις ψητές πατάτες και τα κρεμμύδια.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
kostas ka λέει
ακολουθωντας ολες τις οδηγιες πετυχα ενα κοτοπουλο με τοσο τραγανη πετσα ,θυμιζε λιγο χασαποταβερνα ,οι πατατες τελειες δεν κολλησαν στο ταψι και για ολο το φαγητο χρησιμοποιησα μονο 6 κσ λαδι …ευχαριστω
kostas ka λέει
σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση ,θα δοκιμαστει αυριο η συνταγη.
kostas ka λέει
εψαχνα να βρω μια τετοια συνταγη απλα να ρωτησω 3 πραγματα
1)αν δεν βαλω μαγιονεζα λετε αλειφω με λαδι μετα μουσταρδα και πασπαλιζω με μπαχαρικα ,σε αυτη την περιπτωση δεν αλειφω αναμεσα σε σαρκα και δερμα??
2) το λαδωμα με 1 κγλ λαδι αρκει ?
3)λιγο νερακι στο ψησιμο?
αυτο που μουαρεσε πολυ ειναι το παντρεμα των υλικων σας και βεβαια τα αρωματικα που μπαινουν στο τελος
ευχαριστω
Nana λέει
Καλώς ήρθες, Κώστα!
1. Ετοιμάζεις το μείγμα μπαχαρικών-μουστάρδας-λαδιού (ή λιωμένου βούτυρου) και αλείφεις το κοτόπουλο τόσο ανάμεσα στο δέρμα και στη σάρκα όσο και εξωτερικά.
2. Προσθέτεις αρχικά 1 κ.γλ. λάδι, ώστε να μην κολλήσουν οι πατάτες στο ταψί. Οι πατάτες θα ψηθούν στο λίπος που θα λιώσει και θα τρέξει στο ψήσιμο από το κοτόπουλο.
3. Δεν χρειάζεται. Η υγρασία είναι ο εχθρός της τραγανής πέτσας.
Καλή επιτυχία!
Asimina λέει
Τέλειο το έφτιαξε σήμερα, τους τρελενα
Nana λέει
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!
TheoDORA's Kitchen Diaries λέει
Φαίνεται υπέροχο! Πολύ χρήσιμη και η συμβουλή για το γρήγορο ψήσιμο. Ενώ το λατρεύω αυτό το φαγητό δεν το πολυφτιάχνω γιατί παίρνει πολύ ώρα. Τώρα όμως… Μπράβο!!!
vandouli λέει
Θα το δοκιμάσω σύντομα. Κάνω και εγώ μια συνταγή με κοτόπουλο πεταλούδα στο γκριλ, τέλεια!
theonewithallthetastes λέει
Πραγματικά δείχνει άψογο Νανά!
Φοβερά καλοψημένο και οι πατάτες ονειρεμένες!
Όντως συνταγή που αξίζει μια θέση στο ρεπερτόριο μας!
Φιλιά πολλά
aris λέει
Μα κάθε φορά παθαίνω πλάκα με τα χρώματα των φωτογραφιών σου 🙂 !!!!!!!!!!!!!!!
Καλό Σ/Κ !!!!!