Τα scones, διάσημα αγγλικά «ψωμάκια» που συνοδεύουν το τσάι, γίνονται σε ελάχιστο χρόνο και είναι πεντανόστιμα. Είναι περισσότερο γνωστά στις διάφορες γλυκές εκδοχές τους, όμως γίνονται εξίσου νόστιμα ελαφρώς αλμυρά με προσθήκη τυριών. Οι Άγγλοι προτιμούν το cheddar αλλά εγώ διάλεξα να προσθέσω μια πικάντικη και βουτυράτη γραβιέρα Νάξου. Τα έχω δοκιμάσει, επίσης, με φέτα και έγιναν υπέροχα, σαν αφράτα τυροψωμάκια, τέλεια για πρωινό!
Τα πετυχημένα scones πρέπει να είναι ελαφρώς τραγανά εξωτερικά και αφράτα στο εσωτερικό τους. Το μυστικό για την επιτυχία τους είναι να χρησιμοποιήσουμε παγωμένο βούτυρο και να μη παιδέψουμε πολύ τη ζύμη γιατί θα γίνουν σκληρά. Τα απολαμβάνουμε καλύτερα φρέσκα ή τα διατηρούμε για μία έως δύο μέρες σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα που κλείνει αεροστεγώς.
- 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (250g)
- ή 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις+2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. σόδα
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- ¾ κ.γλ. αλάτι
- ¼ κούπας βούτυρο παγωμένο, σε κομματάκια (55g)
- 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- ½ κούπα γάλα (120ml)
- 100g τριμμένη γραβιέρα Νάξου (ή άλλο είδος τυριού, όπως cheddar ή φέτα)
- 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη (ή άλλο φρέσκο μυρωδικό)
- 1 κ.γλ. παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
- ½ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο γάλα για το άλειμμα
- σουσάμι & χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τα κομματάκια του βουτύρου και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα, μέχρι να θυμίζει ψίχουλα ψωμιού. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μερικές φορές τα ψίχουλα που σχηματίστηκαν για να παγιδευτεί αέρας στο μείγμα. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, τη ρίγανη, τον παπαρουνόσπορο, το πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.
- Αναμειγνύουμε το γάλα με το χτυπημένο αυγό. Σχηματίζουμε μια λακούβα στο κέντρο του μείγματος με το αλεύρι και προσθέτουμε το μείγμα γάλα/αυγό. Με μια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε με φορά από έξω προς το κέντρο, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.
- Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και της δίνουμε στρογγυλό σχήμα με τα χέρια. Την πατάμε με την παλάμη μας να πλατύνει ομοιόμορφα και να σχηματιστεί ένα χοντρό φύλλο με διάμετρο 20cm περίπου. Αλευρώνουμε ένα στρόγγυλο κουπ πατ ή ένα ποτήρι και κόβουμε τη ζύμη χωρίς να το περιστρέφουμε. Πλάθουμε τα υπολείμματα της ζύμης και κόβουμε όσα scones επιπλέον μπορούμε. Θα σχηματιστούν συνολικά 12 scones.
- Μεταφέρουμε τα scones σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Αλείφουμε την επιφάνεια τους με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με ελάχιστο χοντρό αλάτι και σουσάμι.
- Τα ψήνουμε για 12 με 18 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα, αν τα προτιμάμε τραγανά, ή τα τυλίγουμε σε μια καθαρή πετσέτα, αν μας αρέσουν πιο μαλακά.
Πηγή συνταγής: thinly spread
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Αφήστε μια απάντηση