• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Αφράτα pancakes με γιαούρτι σε δύο παραλλαγές

14.05.2014

Φουσκωτά pancakes με γιαούρτι / Fluffy yogurt pancakes

ΟΔΗΓΙΕΣ για ένα υπέροχο πρωινό: Ξυπνάς πριν απ’ όλους (ακόμη κι αν είσαι χουζούρης). Σσσς… ησυχία! Περπατάς στις μύτες των ποδιών σου για να μην τους ξυπνήσεις. Ετοιμάζεις αθόρυβα μια κούπα καφέ. Αραδιάζεις όλα τα υλικά πάνω στον πάγκο. Αργά, νωχελικά και κάπως απρόθυμα. Νυστάζεις ακόμη… χασμουριέσαι αλλά απολαμβάνεις την πρωινή ησυχία. Ρίχνεις μια ματιά στη συνταγή και τα προσθέτεις στο μπολ. Ευτυχώς που δε θα χρειαστείς μίξερ. Αυτό θα χαλούσε την έκπληξη. Ανακατεύεις ζωηρά αλλά μόνο για λίγο. Ξέρεις ότι αυτό είναι το μυστικό για να γίνουν αφράτα.

Φουσκωτά pancakes με γιαούρτι / Fluffy yogurt pancakes

Βάζεις το τηγάνι στη φωτιά για να κάψει. Προσθέτεις το βούτυρο και το ακούς να τσιτσιρίζει. Παίρνεις την κουτάλα ανά χείρας και σχηματίζεις ολοστρόγγυλα pancakes. Τα παρατηρείς καθώς φουσκώνουν και η επιφάνεια τους γεμίζει μικροσκοπικές τρυπούλες θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο. Τα αναποδογυρίζεις προσεκτικά κι αφήνεις να ροδίσουν κι απ’ την άλλη. Δεν χρειάζονται πάνω από μερικά λεπτά. Τα στοιβάζεις σε ένα πιάτο. Μπράβο! Μια χαρά τα κατάφερες! Καμαρώνεις και χαμογελάς. Τελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Τώρα είναι ώρα να τους ξυπνήσεις. Είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστούν!

Φουσκωτά pancakes με γιαούρτι / Fluffy yogurt pancakes

Όμως, μην βιάζεσαι! Αρχικά χρειάζεσαι μια συνταγή. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές. Πρέπει να πειραματιστείς μέχρι να βρεις αυτήν που προτιμάς. Κλασικά pancakes ή σοκολατένια, φουσκωτά ή λεπτά, με γάλα, κεφίρ ή γιαούρτι (σαν τη συνταγή που σου προτείνω σήμερα), με κομματάκια σοκολάτας ή φρούτων, με βρώμη ή αλεύρι ολικής αλέσεως… Αμέτρητες οι παραλλαγές αλλά κι αναρίθμητοι οι τρόποι για να τα συνοδεύσεις, να τα εμπλουτίσεις και να τα απολαύσεις.

Φουσκωτά pancakes με γιαούρτι / Fluffy yogurt pancakes
Δοκίμασε τα με σιρόπι σφένδαμου (maple syrup), σιρόπι κανέλας, μέλι, πετιμέζι, βούτυρο, πραλίνα φουντουκιού, μαρμελάδα, γλυκά του κουταλιού, σιρόπι σοκολάτας, σαντιγύ, φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα… αλλά και με τυρί, μπέικον, μανιτάρια, καλαμπόκι… για να μην πήξεις στα γλυκά. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, σε κάθε εκδοχή τους, αλμυρή ή γλυκιά, είναι πεντανόστιμα, θρεπτικά και πολύ χορταστικά. Παίξε με τα υλικά, αυτοσχεδίασε και απόλαυσε ένα βασιλικό πρωινό γιατί όπως θα έλεγε και η μαμά σου «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»!

Φουσκωτά pancakes με γιαούρτι / Fluffy yogurt pancakes

fiberbanner• Τα pancakes για να γίνουν αφράτα, δεν θέλουν παίδεμα. Ενσωματώνουμε τα υγρά στα στεγνά υλικά με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις.
• Όσο πιο αραιό είναι το μείγμα, τόσο πιο λεπτά θα γίνουν τα pancakes. Για να γίνουν φουσκωτά, το μείγμα πρέπει να είναι παχύρρευστο, σχεδόν σαν ζύμη κέικ.
• Για να διατηρηθούν ζεστά, τα αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με πετσέτα, τα σκεπάζουμε με μια δεύτερη πετσέτα και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100ºC, μέχρι να τα σερβίρουμε.
• Αν έχουμε κρεπιέρα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να τα ψήσουμε. Δε χρειάζεται, όμως, να τη βουτυρώσουμε. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε ένα απλό αντικολλητικό τηγάνι ή ειδικό σκεύος για pancakes.

Αφράτα pancakes με γιαούρτι σε δύο παραλλαγές
 
Save Print
Προετοιμασία
10 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
20 λεπτά
Συνολικός χρόνος
30 λεπτά
 
Κατηγορία: Ζύμες χωρίς μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 8-12 pancakes
Υλικά
ΚΛΑΣΙΚΑ PANCAKES ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
  • 1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (190g)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη (15g)
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ¾ κούπας στραγγιστό γιαούρτι (150g)
  • 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 2 κ.σ. σπορέλαιο ή λιωμένο βούτυρο (30ml)
  • ½ - ¾ κούπας γάλα ή κεφίρ (120 - 180ml)
  • + 1 κ.γλ. βούτυρο ή λάδι για το τηγάνι
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ PANCAKES ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
  • 1¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (160g)
  • ¼ κούπας κακάο (20g)
  • ¼ κούπας ζάχαρη (50g)
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ¾ κούπας στραγγιστό γιαούρτι (150g)
  • 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 2 κ.σ. σπορέλαιο ή λιωμένο βούτυρο (30ml)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ - ¾ κούπας γάλα ή κεφίρ (120 - 180ml)
  • + 1 κ.γλ. βούτυρο ή λάδι για το τηγάνι
Εκτέλεση
ΚΛΑΣΙΚΑ PANCAKES ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αυγά και το σπορέλαιο. Σταδιακά προσθέτουμε στο μπολ με τα στεγνά υλικά το μείγμα των υγρών εναλλάξ με ½ κούπα γάλα. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ίσα-ίσα για να ενωθούν τα υλικά μας. Το μείγμα δεν θα είναι λείο και θα έχει ακόμη μικρούς σβώλους αλλά δεν το ανακατεύουμε περισσότερο. Αφού προσθέσουμε τη ½ κούπα γάλα, αν δούμε ότι το μείγμα μας είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο γάλα ή κεφίρ επιπλέον. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Με χαρτί κουζίνας ή ένα πινέλο αλείφουμε το τηγάνι με λίγο λιωμένο βούτυρο. Γεμίζουμε μια κουτάλα μέχρι τα ⅔ με χυλό (60ml) και τον ρίχνουμε στο τηγάνι σχηματίζοντας μικρούς κύκλους, χωρίς να κουνάμε το τηγάνι. Η πυκνότητα του χυλού πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να απλώνει σιγά-σιγά από μόνος του. Αν ο χυλός είναι πολύ πυκνός και απλώνεται με δυσκολία, προσθέτουμε μερικές κουταλιές γάλα ή κεφίρ. Αφήνουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά για 2-3 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια και να ροδίσει από κάτω. Αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Αν χρειαστεί βουτυρώνουμε ενδιάμεσα το τηγάνι. Σερβίρουμε αμέσως.
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ PANCAKES ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με το κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το σπορέλαιο και τη βανίλια. Σταδιακά προσθέτουμε στο μπολ με τα στεγνά υλικά το μείγμα των υγρών εναλλάξ με ½ κούπα γάλα. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ίσα-ίσα για να ενωθούν τα υλικά μας. Το μείγμα δεν θα είναι λείο και θα έχει ακόμη μικρούς σβώλους αλλά δεν το ανακατεύουμε περισσότερο. Αφού προσθέσουμε τη ½ κούπα γάλα, αν δούμε ότι το μείγμα μας είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο γάλα ή κεφίρ επιπλέον. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Με χαρτί κουζίνας ή ένα πινέλο αλείφουμε το τηγάνι με λίγο λιωμένο βούτυρο. Γεμίζουμε μια κουτάλα μέχρι τα ⅔ με χυλό (60ml) και τον ρίχνουμε στο τηγάνι σχηματίζοντας μικρούς κύκλους, χωρίς να κουνάμε το τηγάνι. Η πυκνότητα του χυλού πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να απλώνει σιγά-σιγά από μόνος του. Αν ο χυλός είναι πολύ πυκνός και απλώνεται με δυσκολία, προσθέτουμε μερικές κουταλιές γάλα ή κεφίρ. Αφήνουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά για 2-3 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια και να ροδίσει από κάτω. Αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Αν χρειαστεί βουτυρώνουμε ενδιάμεσα το τηγάνι. Σερβίρουμε αμέσως.
Σημειώσεις
• Τα pancakes για να γίνουν αφράτα, δεν θέλουν παίδεμα. Ενσωματώνουμε τα υγρά στα στεγνά υλικά με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις.
• Όσο πιο αραιό είναι το μείγμα, τόσο πιο λεπτά θα γίνουν τα pancakes. Για να γίνουν φουσκωτά, το μείγμα πρέπει να είναι παχύρρευστο, σχεδόν σαν ζύμη κέικ.
3.5.3208

 Προσαρμογή συνταγής: Eating Made Easy

Φουσκωτά pancakes με γιαούρτι / Fluffy yogurt pancakes

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

17 Σχόλια / Filed In: Ζύμες χωρίς μαγιά, Πρωινό
Tagged: Γιαούρτι, Κακάο, Κεφίρ, Σοκολάτα

Δοκιμάστε επίσης:

Pancakes με κρυφή γέμιση πραλίνας φουντουκιού / Nutella stuffed pancakes
Κολασμένα pancakes με γέμιση πραλίνας φουντουκιού

Pancakes με κεφίρ και σιρόπι κανέλας / Kefir pancakes with cinnamon syrup
Pancakes με κεφίρ και σιρόπι κανέλας

Μηλόπιτα σκεπαστή με μήλα κομμένα στη μέση / Apple pie with apple halves
Μηλόπιτα σκεπαστή με λευκό γλάσο

Μαλακό & αφράτο σπιτικό ψωμί του τοστ / Eggless milk bread (tangzhong method)
Σπιτικό ψωμί του τοστ μαλακό σαν… πούπουλο!

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Σένια λέει

    01.02.2018 at 13:05

    καλησπερα!!! θα ηθελα να ρωτησω εαν μπορω να αντικαταστησω το αλευρι με αλευρι βρωμης κ αν ναι σε ποια αναλογια?
    ευχαριστω!!!!

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      01.02.2018 at 22:00

      Γενικά, όταν θέλουμε να αντικαταστήσουµε σε µια συνταγή το κανονικό αλεύρι µε ένα διαφορετικό αλεύρι είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε κατάλληλα τη συνταγή μας. Για να σε βοηθήσω θα σου προτείνω μια ελαφρώς διαφορετική συνταγή κι ελπίζω το αποτέλεσμα να σε ικανοποιήσει. Θα χρειαστείς 2 κούπες αλεύρι βρώμης, 1 κ.σ. ζάχαρη, 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 1/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα, 1/4 κ.γλ. αλάτι, 3/4 κούπας στραγγιστό γιαούρτι, 1 κούπα γάλα, 1 μεγάλο αυγό, 1 κ.σ. σπορέλαιο ή λιωμένο βούτυρο. Καλή επιτυχία!

      Απάντηση
  2. ειρηνη λέει

    07.11.2016 at 10:13

    Καλημερα θα ηθελα να ρωτησω αν τη συνταγη μπορω να τη φτιαξω στο φουρνο σαν μια μεγαλη τηγανιτα σε ενα ταψακι και αν ναι, πρεπει να αλλαξω κατι στη συνταγη?? Ευχαριστω!! Πολυ ωραιες οι συνταγες σου!!

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      07.11.2016 at 11:54

      Καλημέρα! Δυστυχώς, δεν μπορώ να σου απαντήσω σε αυτό γιατί δεν το έχω δοκιμάσει. Αν θέλεις ρίξε μια ματιά σε αυτήν τη συνταγή: http://bit.ly/2fKs4bX της Martha Stewart, νομίζω ότι είναι αυτό που ψάχνεις. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς, είμαι στη διάθεσή σου.

      Απάντηση
  3. Μάρθα λέει

    18.10.2016 at 19:29

    Ειναι υπεροχα και πραγματικα αερινα. Μονο που πρεπει να κανω διπλη ισως και τριπλη δοση γιατι ….δεν φτανουν με τιποτα!!!!

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      18.10.2016 at 23:08

      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν!!!

      Απάντηση
  4. Athina Dioleti λέει

    02.01.2016 at 17:56

    Καλησπερα και καλη χρονια!Ηθελα να ρωτησω αν μπορω να ετοιμασω το μειγμα απο το βραδυ,να το αφησω στο ψυγειο και το πρωι να φτιαξω τα pancakes?Αν το μειγμα δεν επηρρεαζεται,θα ηταν πολυ βολικο για εκεινα τα πρωινα που δεν εχω πολυ χρονο!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      02.01.2016 at 19:38

      Καλή χρονιά!
      Αν ετοιμάσεις το μείγμα από το βράδυ, τα pancakes δεν θα φουσκώσουν όσο πρέπει στο ψήσιμο. Η μαγειρική σόδα που περιέχει το μείγμα αρχίζει να αντιδρά και να απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα από τη στιγμή που προστίθεται στο μείγμα.
      Για ευκολία μπορείς να αναμείξεις μόνο τα στεγνά υλικά (το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι). Το πρωί αρκεί να αναμείξεις το γιαούρτι με τα αυγά και το σπορέλαιο και να τα προσθέσεις στο μπολ με τα στεγνά υλικά εναλλάξ με ½ κούπα γάλα. Δε θα σου πάρει περισσότερο από 5 λεπτά.
      Ελπίζω να βοήθησα.

      Απάντηση
      • Athina Dioleti λέει

        02.01.2016 at 20:25

        Θα το δοκιμασω αυριο κιολας!σ ευχαριστω πολυ!

        Απάντηση
  5. vickylefas λέει

    15.06.2015 at 23:25

    Τα δοκίμασα αλλα επειδή μου είχε σχεδον τελειώσει το γάλα τη μισή ποσότητα την αντικατέστησα με χυμό πορτοκαλί… Ήταν φαντάστηκα. Κ πολύ αφράτα..?

    Απάντηση
    • Nana λέει

      15.06.2015 at 23:50

      Ωραία ιδέα! Χαίρομαι πολύ που σου πέτυχαν και σε ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή μου!

      Απάντηση
  6. AnPapasid λέει

    29.01.2015 at 13:53

    Έχω δοκιμάσει πολλάκις και τις δύο παραλλαγές και είναι τέλειες, γευστικές και φουσκωτές – φουσκωτές!! Βάζω και λίγο ξύσμα πορτοκάλι ή αντικαθιστώ μέρος του γάλακτος με λίγο κονιάκ και γίνονται ανάρπαστες!!! Μπράβο, Νανά μου!!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      29.01.2015 at 14:11

      Σ’ ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο ν’ αφήσεις το σχόλιό σου! Είναι πολύ σημαντικό για μένα, όταν δοκιμάζει κάποιος μία συνταγή μου να μοιράζεται τις εντυπώσεις του, καλές ή κακές!

      Απάντηση
  7. Zambia λέει

    20.05.2014 at 08:53

    Πολλά εύγε!
    Ενθουσιάστηκα με αυτό που βλέπω.
    Εκτός που τα λατρεύω δημιούργησες μια τέλεια οπτική απόλαυση με τις φωτογραφίες σου!

    Z.

    Απάντηση
  8. Lia λέει

    20.05.2014 at 07:53

    Μπράβο, Νανά μου!!! Μόλις μου πρόσφερες το καλύτερο πρωϊνό…Θα το κάνω κιόλας αυτή την Κυριακή (και όχι μόνο)!!! Είναι απλά τέλεια!!! Φιλάκια!!!

    Απάντηση
  9. Cook Taste Live λέει

    15.05.2014 at 23:50

    Φαίνονται όντως απίστευτα αφράτα!
    Πως να μην είναι καλή η μέρα.. αν ξεκινήσει με τέτοιο πρωινό?
    🙂

    Απάντηση
  10. Ερμιόνη λέει

    16.05.2014 at 00:09

    Εντάξει Νανά ηγήθηκες!
    Οι φωτογραφίες απλά άπαιχτες, οι παραλλαγές τόσο λαχταριστές που πραγματικά δεν ξέρω ποια να επιλέξω (και τις δύο;)!
    Και ταυτίστηκα τόσο πολύ με τον πρόλογό σου!
    Φιλιά

    Απάντηση

Γράψτε απάντηση στο vickylefas Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.