Μμμμ! Μύρισε ψωμί ή μήπως… πίτσα; Μάλλον η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Μια και πρόκειται για ένα ψωμί με γεύση και άρωμα πίτσας ή για μια πίτσα σε σχήμα ψωμιού (όπως το δει κανείς). Ένα ψωμί∼πίτσα που κόβεται σε βολικές φέτες που μπορείς να απολαύσεις οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Μια πεντανόστιμη ιδέα για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο ή για το ταπεράκι στη δουλειά ή την εκδρομή αλλά και μια διαφορετική ιδέα για το παιδικό πάρτυ! Γιατί ποιος δεν τρελαίνεται για πίτσα; Καλά, το φαντάστηκα.
Τώρα θα μου πείτε ότι τα ζυμάρια με μαγιά σας φοβίζουν ή ότι το ζύμωμα σας φαίνεται βουνό κι άλλες παρόμοιες δικαιολογίες. Ευτυχώς για όλους μας, υπάρχουν και ζύμες που δεν απαιτούν ζύμωμα αλλά αρκούνται σε ένα απλό ανακάτεμα. Ζύμες χωρίς τεχνική δυσκολία, κατάλληλες ακόμη και για άσχετους, αρχάριους ή ανεπρόκοπους, ζύμες που σου λύνουν τα χέρια όταν θες να ετοιμάσεις κάτι εύκολο και νόστιμο, χωρίς πολύ κόπο. Μια τέτοια ζύμη είναι η βάση για το συγκεκριμένο ψωμί.
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, το κόψιμο των υλικών προϋποθέτει κάποιο κόπο αλλά αυτό είναι όλο. Δε θα χρειαστεί να λερώσετε με ζυμάρι ούτε το μικρό σας δαχτυλάκι. Είναι συνταγή του τύπου ένα μπολ και μια σπάτουλα. Όλα τα υλικά, με εξαίρεση το τυρί, προστίθενται μέσα στην υγρή, κολλώδη ζύμη, πριν ακόμη αυτή φουσκώσει, ανακατεύονται και γίνονται ένα μαζί της, χαρίζοντάς της πλούσια γεύση και άρωμα. Εσείς αρκεί να χρησιμοποιήσετε τα αγαπημένα σας υλικά και μυρωδικά ή να αυτοσχεδιάσετε με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο, για να κάνετε το ψωμί σας μοναδικά απολαυστικό και ξεχωριστό.
Είναι ένα διαφορετικό ψωμί, με μαλακή κι ελαφρώς υγρή και κυψελωτή ψίχα ενώ τα υλικά της γέμισης του δίνουν ανάγλυφη υφή και παιχνιδιάρικη γεύση. Κάθε μπουκιά είναι λίγο διαφορετική, ανάλογα με το υλικό που υπερισχύει. Ένα ψωμί πυκνό, πλούσιο και χορταστικό, που χορταίνει πρώτα το μάτι και μετά το στομάχι. Τόσο όμορφο και λαχταριστό! Η γαργαλιστική μυρωδιά του είναι ικανή να σε ξεμυαλίσει, να σε παρασύρει στην κουζίνα για μια ακόμη μπουκιά ή μια τελευταία φέτα.
Τα καλά νέα είναι ότι, εκτός από εύκολο, αποτελεί ένα θρεπτικό και εν δυνάμει υγιεινό σνακ (ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξουμε), αφού περιέχει υδατάνθρακες, λαχανικά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες! Πάμε, να το φτιάξουμε;
- 1 κούπα νερό, χλιαρό (240ml)
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9g)
- 2 σκελίδες σκόρδο, στην πρέσα ή στον τρίφτη
- 1 κ.γλ. ρίγανη
- 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
- 1½ κ.γλ. αλάτι
- 2 κούπες υλικά της επιλογής μας
(χρησιμοποίησα πιπεριά, ελιές, λιαστές ντομάτες,
μανιτάρια, πεπερόνι, ζαμπόν) - 150g τυρί που λιώνει, τριμμένο
(χρησιμοποίησα κίτρινη μοτσαρέλα, όχι φρέσκια) - 2 κ.σ. χοντρό σιμιγδάλι, για το πασπάλισμα
- Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Τοποθετούμε τις ελιές και τις λιαστές τομάτες σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν. Σοτάρουμε, σε δυνατή φωτιά, τα φρέσκα μανιτάρια καθώς και τα λιπαρά αλλαντικά (μπέικον, πεπερόνι) ή τα ψήνουμε για 1-2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων και τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και να σχηματιστεί μια μαλακή, υγρή ζύμη, περίπου 1 λεπτό. Ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από το τριμμένο τυρί, και ζυμώνουμε απαλά με τη σπάτουλα, ώστε να εγκλωβιστούν τα υλικά μέσα στη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη που έχουμε λίγο λαδώσει (για να μην κολλήσει στη ζύμη) και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα.
- Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα, 30x10cm περίπου, και πασπαλίζουμε με χοντρό σιμιγδάλι ή αλεύρι. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα ζύμης στη φόρμα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί (κρατάμε στην άκρη 2 κουταλιές). Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο κουτάλι. Καλύπτουμε πάλι με λαδωμένη πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 40 λεπτά. Τα τελευταία 20 λεπτά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C, στις αντιστάσεις.
- Πασπαλίζουμε το ψωμί με λίγο σιμιγδάλι και ψήνουμε, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, μέχρι να να ροδίσει καλά, περίπου 30-35 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε το ψωμί με το τριμμένο τυρί που κρατήσαμε και ψήνουμε, μέχρι να λιώσει. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ψωμί μέσα, με ανοιχτή την πόρτα, για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φόρμα και το ακουμπάμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει. Το κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε. Όσο περισσέψει, μπορούμε να το ξαναζεστάνουμε ή να το φρυγανίσουμε.
Προσαρμογή συνταγής: the ivory hat
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Φαίνεται πολύ γευστική συνταγή κ σίγουρα θα μπει στο πρόγραμμα για άμεση παρασκευη! Μια ερώτηση μονο, γιατί ο τυρί πρέπει να μπει σε στρώσεις κ όχι ανακατεμένο μα τα υπόλοιπα υλικά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Με αυτό τον τρόπο το τυρί παγιδεύεται στο εσωτερικό του ψωμιού αλλά μπορείς, αν προτιμάς, να προσθέσεις το τυρί μαζί μετά υπόλοιπα υλικά. Θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου, αν το δοκιμάσεις.
Δοκίμασα και το έφτιαξα χθες. Έγινε υπέροχο. Το τιμήσαμε μικρή και μεγάλοι 🙂
Πάω να αποθηκεύσω και άλλες συνταγές σου!
Σε ευχαριστώ πολύ τόσο που δοκίμασες τη συνταγή μου όσο και για τα καλά σου λόγια!
Χτες ημουν σε μια συγκεντρωση και εδοκιμασα ενα τετοιο αλμυρο κέικ (μου το ειπαν).
Μου αρεσε πολύ, θα δοκιμασω την συνταγη σου!
Θα περιμένω εντυπώσεις.
Έβαλα το σελιδοδείκτη μου και θα κάνω το ψωμάκι σου ατομικά ψωμάκια σε θήκες για μάφινς στο επόμενο πάρτι μας!
Υπέροχη συνταγή Νανά μου, ανυπομονώ ειλικρινά να τη δοκιμάσω!
Φιλιά πολλά!
Ερμιόνη μου, βρίσκω την ιδέα σου καταπληκτική!
Δώσε μου υλικά να τα κόβω σε κυβάκια, το καλύτερό μου!
Γρήγορο και εύκολο, ιδανικό για μεγάλες πείνες. Μου άρεσαν τα υλικά που χρησιμοποίησες, δένουν γευστικά μεταξύ τους και με το ζυμάρι.
Εμένα πάλι δεν μου πολυαρέσει να ψιλοκόβω υλικά αλλά όταν το απαιτεί η συνταγή, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.
τελειο!!! σιγουρα θα εντυπωσιασει σε μπουφε!