• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Ψωμί∼πίτσα στη φόρμα… χωρίς ζύμωμα!

12.02.2015

Ψωμί με γεύση πίτσας χωρίς ζύμωμα / No knead pizza bread

Μμμμ! Μύρισε ψωμί ή μήπως… πίτσα; Μάλλον η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Μια και πρόκειται για ένα ψωμί με γεύση και άρωμα πίτσας ή για μια πίτσα σε σχήμα ψωμιού (όπως το δει κανείς). Ένα ψωμί∼πίτσα που κόβεται σε βολικές φέτες που μπορείς να απολαύσεις οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Μια πεντανόστιμη ιδέα για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο ή για το ταπεράκι στη δουλειά ή την εκδρομή αλλά και μια διαφορετική ιδέα για το παιδικό πάρτυ! Γιατί ποιος δεν τρελαίνεται για  πίτσα; Καλά, το φαντάστηκα.

Ψωμί με γεύση πίτσας χωρίς ζύμωμα / No knead pizza bread

Τώρα θα μου πείτε ότι τα ζυμάρια με μαγιά σας φοβίζουν ή ότι το ζύμωμα σας φαίνεται βουνό κι άλλες παρόμοιες δικαιολογίες. Ευτυχώς για όλους μας, υπάρχουν και ζύμες που δεν απαιτούν ζύμωμα αλλά αρκούνται σε ένα απλό ανακάτεμα. Ζύμες χωρίς τεχνική δυσκολία, κατάλληλες ακόμη και για άσχετους, αρχάριους ή ανεπρόκοπους, ζύμες που σου λύνουν τα χέρια όταν θες να ετοιμάσεις κάτι εύκολο και νόστιμο, χωρίς πολύ κόπο. Μια τέτοια ζύμη είναι η βάση για το συγκεκριμένο ψωμί.

Ψωμί με γεύση πίτσας χωρίς ζύμωμα / No knead pizza bread

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, το κόψιμο των υλικών προϋποθέτει κάποιο κόπο αλλά αυτό είναι όλο. Δε θα χρειαστεί να λερώσετε με ζυμάρι ούτε το μικρό σας δαχτυλάκι. Είναι συνταγή του τύπου ένα μπολ και μια σπάτουλα. Όλα τα υλικά, με εξαίρεση το τυρί, προστίθενται μέσα στην υγρή, κολλώδη ζύμη, πριν ακόμη αυτή φουσκώσει, ανακατεύονται και γίνονται ένα μαζί της, χαρίζοντάς της πλούσια γεύση και άρωμα. Εσείς αρκεί να χρησιμοποιήσετε τα αγαπημένα σας υλικά και μυρωδικά ή να αυτοσχεδιάσετε με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο, για να κάνετε το ψωμί σας μοναδικά απολαυστικό και ξεχωριστό.

Ψωμί με γεύση πίτσας χωρίς ζύμωμα / No knead pizza bread

Είναι ένα διαφορετικό ψωμί, με μαλακή κι ελαφρώς υγρή και κυψελωτή ψίχα ενώ τα υλικά της γέμισης του δίνουν ανάγλυφη υφή και παιχνιδιάρικη γεύση. Κάθε μπουκιά είναι λίγο διαφορετική, ανάλογα με το υλικό που υπερισχύει. Ένα ψωμί πυκνό, πλούσιο και χορταστικό, που χορταίνει πρώτα το μάτι και μετά το στομάχι. Τόσο όμορφο και λαχταριστό! Η γαργαλιστική μυρωδιά του είναι ικανή να σε ξεμυαλίσει, να σε παρασύρει στην κουζίνα για μια ακόμη μπουκιά ή μια τελευταία φέτα.

Ψωμί με γεύση πίτσας χωρίς ζύμωμα / No knead pizza bread

Τα καλά νέα είναι ότι, εκτός από εύκολο, αποτελεί ένα θρεπτικό και εν δυνάμει υγιεινό σνακ (ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξουμε), αφού περιέχει υδατάνθρακες, λαχανικά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες! Πάμε, να το φτιάξουμε;

Ψωμί∼πίτσα στη φόρμα… χωρίς ζύμωμα!
 
Save Print
Προετοιμασία
20 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
35 λεπτά
Συνολικός χρόνος
55 λεπτά
 
(+αναμονή: 1 ώρα & 40 λεπτά)
Κατηγορία: Ορεκτικά & Σνακ / Ζύμες με μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 4-6 (1 μακρόστενη φόρμα του κέικ)
Υλικά
  • 1 κούπα νερό, χλιαρό (240ml)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9g)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, στην πρέσα ή στον τρίφτη
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • 2 κούπες υλικά της επιλογής μας
    (χρησιμοποίησα πιπεριά, ελιές, λιαστές ντομάτες,
    μανιτάρια, πεπερόνι, ζαμπόν)
  • 150g τυρί που λιώνει, τριμμένο
    (χρησιμοποίησα κίτρινη μοτσαρέλα, όχι φρέσκια)
  • 2 κ.σ. χοντρό σιμιγδάλι, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Τοποθετούμε τις ελιές και τις λιαστές τομάτες σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν. Σοτάρουμε, σε δυνατή φωτιά, τα φρέσκα μανιτάρια καθώς και τα λιπαρά αλλαντικά (μπέικον, πεπερόνι) ή τα ψήνουμε για 1-2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων και τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και να σχηματιστεί μια μαλακή, υγρή ζύμη, περίπου 1 λεπτό. Ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από το τριμμένο τυρί, και ζυμώνουμε απαλά με τη σπάτουλα, ώστε να εγκλωβιστούν τα υλικά μέσα στη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη που έχουμε λίγο λαδώσει (για να μην κολλήσει στη ζύμη) και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα.

  3. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα, 30x10cm περίπου, και πασπαλίζουμε με χοντρό σιμιγδάλι ή αλεύρι. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα ζύμης στη φόρμα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί (κρατάμε στην άκρη 2 κουταλιές). Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο κουτάλι. Καλύπτουμε πάλι με λαδωμένη πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 40 λεπτά. Τα τελευταία 20 λεπτά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C, στις αντιστάσεις.
  4. Πασπαλίζουμε το ψωμί με λίγο σιμιγδάλι και ψήνουμε, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, μέχρι να να ροδίσει καλά, περίπου 30-35 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε το ψωμί με το τριμμένο τυρί που κρατήσαμε και ψήνουμε, μέχρι να λιώσει. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ψωμί μέσα, με ανοιχτή την πόρτα, για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φόρμα και το ακουμπάμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει. Το κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε. Όσο περισσέψει, μπορούμε να το ξαναζεστάνουμε ή να το φρυγανίσουμε.
Σημειώσεις
• Όσο λιγότερη υγρασία έχουν τα υλικά που θα προσθέσουμε, τόσο πιο ωραίο θα γίνει το ψωμί. Φροντίζουμε να σοτάρουμε τα λιπαρά αλλαντικά ή να τα ψήσουμε για 1-2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων για να βγάλουν τα λίπη τους. Επίσης, σοτάρουμε τα φρέσκα μανιτάρια για να χάσουν την υγρασία τους.
3.5.3208

Προσαρμογή συνταγής: the ivory hat

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

12 Σχόλια / Filed In: Αλμυρές γεύσεις, Ζύμες με μαγιά, Ορεκτικά & Σνακ
Tagged: Αλλαντικά, Μαγιά, Μανιτάρια, Πιπεριές, Τυρί

Δοκιμάστε επίσης:

Σπιτικά κρακεράκια τυριού / Homemade cheese crackers
Σπιτικά κρακεράκια τυριού

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού / Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella
Γλυκά ή αλμυρά κρουασανάκια στο πι και φι

Μυρωδάτα ψωμάκια με σκόρδο / Garlic knots
Μυρωδάτα ψωμάκια με σκόρδο

Ψωμί ακορντεόν με σκόρδο και παρμεζάνα / Garlic Parmesan Pull-Apart Bread
Ψωμί με σκόρδο και παρμεζάνα

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Κατερινα21 λέει

    09.06.2017 at 23:14

    Φαίνεται πολύ γευστική συνταγή κ σίγουρα θα μπει στο πρόγραμμα για άμεση παρασκευη! Μια ερώτηση μονο, γιατί ο τυρί πρέπει να μπει σε στρώσεις κ όχι ανακατεμένο μα τα υπόλοιπα υλικά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      11.06.2017 at 11:53

      Με αυτό τον τρόπο το τυρί παγιδεύεται στο εσωτερικό του ψωμιού αλλά μπορείς, αν προτιμάς, να προσθέσεις το τυρί μαζί μετά υπόλοιπα υλικά. Θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου, αν το δοκιμάσεις.

      Απάντηση
  2. Ιωάννα λέει

    21.07.2015 at 12:48

    Δοκίμασα και το έφτιαξα χθες. Έγινε υπέροχο. Το τιμήσαμε μικρή και μεγάλοι 🙂
    Πάω να αποθηκεύσω και άλλες συνταγές σου!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      21.07.2015 at 13:35

      Σε ευχαριστώ πολύ τόσο που δοκίμασες τη συνταγή μου όσο και για τα καλά σου λόγια!

      Απάντηση
  3. Beauty Follower λέει

    15.02.2015 at 11:39

    Χτες ημουν σε μια συγκεντρωση και εδοκιμασα ενα τετοιο αλμυρο κέικ (μου το ειπαν).
    Μου αρεσε πολύ, θα δοκιμασω την συνταγη σου!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      15.02.2015 at 11:59

      Θα περιμένω εντυπώσεις.

      Απάντηση
  4. Ερμιόνη λέει

    14.02.2015 at 00:25

    Έβαλα το σελιδοδείκτη μου και θα κάνω το ψωμάκι σου ατομικά ψωμάκια σε θήκες για μάφινς στο επόμενο πάρτι μας!
    Υπέροχη συνταγή Νανά μου, ανυπομονώ ειλικρινά να τη δοκιμάσω!
    Φιλιά πολλά!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      14.02.2015 at 00:39

      Ερμιόνη μου, βρίσκω την ιδέα σου καταπληκτική!

      Απάντηση
  5. mookies λέει

    13.02.2015 at 15:31

    Δώσε μου υλικά να τα κόβω σε κυβάκια, το καλύτερό μου!
    Γρήγορο και εύκολο, ιδανικό για μεγάλες πείνες. Μου άρεσαν τα υλικά που χρησιμοποίησες, δένουν γευστικά μεταξύ τους και με το ζυμάρι.

    Απάντηση
    • Nana λέει

      13.02.2015 at 20:01

      Εμένα πάλι δεν μου πολυαρέσει να ψιλοκόβω υλικά αλλά όταν το απαιτεί η συνταγή, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.

      Απάντηση
  6. dolmadaki λέει

    13.02.2015 at 10:25

    τελειο!!! σιγουρα θα εντυπωσιασει σε μπουφε!

    Απάντηση

Trackbacks

  1. Ο/Η The one with all the tastes λέει:
    10.03.2015 στις 09:30

    […] ξεκινήσει από το πρωί, με brunch. Με χυμό πορτοκάλι και το απίθανο ψωμί-πίτσα της Νανάς. Με αφράτα σοκολατένια κεκάκια, μαλακά μπισκότα […]

    Απάντηση

Γράψτε απάντηση στο Beauty Follower Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.