• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Tο μωσαϊκό της μαμάς… αλλιώς!

23.10.2015

Δίχρωμο μωσαϊκό με λευκή & μαύρη σοκολάτα / White and dark chocolate fridge cake

Αν υπάρχει ένα γλυκό που με γυρίζει πίσω στα παιδικά μου χρόνια, αυτό είναι το μωσαϊκό, γνωστό και ως σαλάμι ή κορμός σοκολάτας. Είναι ένα από τα πρώτα γλυκά που αποπειράθηκα να φτιάξω σαν παιδί, χωρίς γονική συναίνεση ή επίβλεψη. Εύκολο στην προετοιμασία, με λίγα υλικά και χωρίς μίξερ, έμοιαζε ιδανικό για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στη ζαχαροπλαστική. Εκείνη την εποχή οι αναλογίες των υλικών έμοιαζαν άνευ ή μικρής σημασίας. Άλλωστε τι μπορεί να πάει στραβά, αν ανακατέψεις μπισκότα, βούτυρο και σοκολάτα; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, απολύτως τίποτα!

Δίχρωμο μωσαϊκό με λευκή & μαύρη σοκολάτα / White and dark chocolate fridge cake

Το ρετρό αυτό γλυκό ψυγείου γνώρισε μέρες δόξας, αγαπήθηκε και αγαπιέται ακόμα, γιατί δεν θέλει ψήσιμο, απαιτεί μόνο λιώσιμο και ανάμειξη των υλικών, αρέσει πολύ στα παιδιά, γίνεται εύκολα και γρήγορα και πετυχαίνει πάντα. Κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της αγαπημένη συνταγή, στην οποία πολλές φορές επεμβαίνει δημιουργικά, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά. Συχνά αρωματίζεται με λικέρ, εμπλουτίζεται με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, άλλοτε περιέχει αυγά κι άλλοτε όχι.  Το μυστικό της νοστιμιάς του, όμως, κρύβεται στην καλή ποιότητα των λίγων βασικών υλικών. 

Δίχρωμο μωσαϊκό με λευκή & μαύρη σοκολάτα / White and dark chocolate fridge cake

Χρειάστηκε να γίνω κι εγώ μαμά για να το θυμηθώ και να το φτιάξω με τη σειρά μου για τα δικά μου παιδιά που ζητούσαν επίμονα “το γλυκό με τα σπασμένα μπισκότα που φτιάχνει η γιαγιά”. Δοκιμάζοντας κατά καιρούς διάφορες από τις αναρίθμητες παραλλαγές του, έπεσα κάποια στιγμή πάνω στη συγκεκριμένη συνταγή. Ένα μωσαϊκό που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, φτιαγμένο, όχι με ένα, αλλά με δύο είδη σοκολάτας, λευκή και μαύρη, που του δίνουν ένα γευστικό τουίστ και μια κομψότερη εμφάνιση. Η συνταγή αυτή καθαυτή ουσιαστικά δεν αλλάζει, απλώς η προετοιμασία είναι λίγο πιο μπελαλίδικη. 

Δίχρωμο μωσαϊκό με λευκή & μαύρη σοκολάτα / White and dark chocolate fridge cake

Ο συνδυασμός των βουτυράτων μπισκότων με την πλούσια γλυκιά γεύση της λευκής σοκολάτας που κοντράρει απολαυστικά με τη λεπτή χαρακτηριστική πικράδα της μαύρης σοκολάτας, δίνει μια άλλη γευστική διάσταση στο κλασικό μωσαϊκό. Πληθωρική νοστιμιά και γλύκα που απολαμβάνεις σε κάθε μπουκιά. Οι ευχάριστες εναλλαγές στη γεύση και την υφή (τραγανά μπισκότα, σφιχτή κρέμα μαύρης σοκολάτας εξωτερικά, μαλακή γέμιση λευκής σοκολάτας στο εσωτερικό), το άρωμα του βουτύρου, η γεύση των μπισκότων που σου φέρνει στο μυαλό παιδικές αναμνήσεις, όλα μαζί έρχονται και δένουν και το αποτέλεσμα είναι τόσο νόστιμο και εντυπωσιακό που αξίζει τον λίγο εξτρά κόπο και τα περισσότερα λερωμένα σκεύη.

Δίχρωμο μωσαϊκό με λευκή & μαύρη σοκολάτα / White and dark chocolate fridge cake

Tο μωσαϊκό της μαμάς... αλλιώς!
 
Save Print
Προετοιμασία
20 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
5 λεπτά
Συνολικός χρόνος
25 λεπτά
 
(+αναμονή: 8 ώρες)
Κατηγορία: Επιδόρπια
Ποσότητα/μερίδες: 12-14
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  • 120g λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 75g Βιτάμ με βούτυρο (πλάκα, όχι soft), κομμένο
    σε κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ κούπας ζάχαρη άχνη (30g)
  • ⅓ κούπας κρέμα γάλακτος (80ml)
  • 120g μπισκότα (Μιράντα ή πτι-μπερ), σπασμένα
    σε μικρά κομμάτια
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΑΥΡΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  • 200g κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 150g Βιτάμ με βούτυρο (πλάκα, όχι soft), κομμένο
    σε κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾ κούπας ζάχαρη άχνη (95g)
  • 2 κ.σ. κακάο (15g)
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος (30ml)
  • 200g μπισκότα (Μιράντα ή πτι-μπερ), σπασμέν
    σε μικρά κομμάτια
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ (προαιρετικά):
  • 50g λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος (15ml)
  • ½ κ.γλ. κακάο (για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε με τη γέμιση. Σε ένα μικρό μπολ, κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων, βάζουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ζεσταίνουμε για 1 λεπτό στο 50% της ισχύος του φούρνου και ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλο και μικρότερο χρόνο, ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. (Εναλλακτικά, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Τοποθετούμε, δηλαδή, τη σοκολάτα σε ένα μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με ζεστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, προσέχοντας να μην πέσουν σταγόνες νερού στη σοκολάτα.) Αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα ή μίξερ χειρός να αφρατέψει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε τη λιωμένη, λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Βάζουμε το μπολ για μισή ώρα στην κατάψυξη, μέχρι να σφίξει ελαφρά το μείγμα, ώστε να πλάθεται.
  3. Αφού παγώσει, κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας και αδειάζουμε το μείγμα κατά μήκος στο κέντρο της λαδόκολλας και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό, με μήκος 30cm και διάμετρο περίπου 4,5cm. Στρίβουμε τις άκρες της λαδόκολλας σαν καραμέλα και βάζουμε το ρολό στην κατάψυξη, μέχρι να σκληρύνει.
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε με το μείγμα της μαύρης σοκολάτας. Με τον ίδιο τρόπο, όπως παραπάνω, λιώνουμε την κουβερτούρα και αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη άχνη και το κακάο και χτυπάμε καλά με το σύρμα ή το μίξερ χειρός να αφρατέψει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη, γιατί θα σκληρύνει πολύ), μέχρι να σφίξει ελαφρά το μείγμα, περίπου 20 λεπτά.
  5. Μετά που θα σφίξει, τοποθετούμε το μείγμα ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας. Με τη βοήθεια του πλάστη, πιέζοντας και ρολάροντας, του δίνουμε ορθογώνιο σχήμα, με διαστάσεις 20x30cm. (Δεν το βάζουμε ξανά στο ψυγείο, για να μπορεί να τυλιχτεί χωρίς να σπάσει). Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα, ξετυλίγουμε και τοποθετούμε στο κέντρο το παγωμένο ρολό της λευκής σοκολάτας. Σηκώνοντας τα δυο άκρα μαζί με τη λαδόκολλα, τα φέρνουμε πάνω από τη λευκή γέμιση και πιέζουμε να ενωθούν, κλείνοντας στο κέντρο τη γέμιση, ώστε να σχηματιστεί ένα μεγαλύτερο ρολό. Τυλίγουμε τον κορμό με λαδόκολλα και ρολάρουμε με μικρές κινήσεις μπρος πίσω για να πάρει καλύτερο σχήμα και να σφίξει. Τον βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να παγώσει καλά, ιδανικά όλο το βράδυ.
  6. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ξετυλίγουμε τον κορμό και τον μεταφέρουμε σε πιατέλα. Kόβουμε τις άκρες για να τον ισιώσουμε. Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί. Περιχύνουμε τον κορμό με τη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με κακάο. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε. Τρώγεται ακόμη καλύτερα όταν δεν είναι πολύ παγωμένος.
Σημειώσεις
• Δεν αφήνουμε το σκούρο μείγμα για πολλή ώρα στο ψυγείο γιατί θέλουμε να παραμείνει εύπλαστο. Αν σκληρύνει πολύ, το αφήνουμε λίγη ώρα εκτός ψυγείου, ώστε να μαλακώσει. Αντίθετα, το λευκό μείγμα είναι πιο ρευστό και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να παγώσει, γι' αυτό είναι προτιμότερο να το βάλουμε στην κατάψυξη.
3.5.3208

Προσαρμογή συνταγής: Mamina jela

Δίχρωμο μωσαϊκό με λευκή & μαύρη σοκολάτα / White and dark chocolate fridge cake

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

9 Σχόλια / Filed In: ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, Επιδόρπια, Με σοκολάτα, Χωρίς μίξερ
Tagged: Κακάο, Κρέμα γάλακτος, Μπισκότα, Παρουσίαση προϊόντος, Σοκολάτα

Δοκιμάστε επίσης:

Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού / Chocolate nutella fridge cake
Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

Muffins μπανάνας με σοκολατένια γέμιση & σταγόνες σοκολάτας σε δύο γεύσεις / Chocolate filled chocolate chip banana muffins
Muffins μπανάνας με σοκολατένια γέμιση σε 2 γεύσεις

Σοκολατένιο κέικ βραστό ή κατσαρόλας ή μελαχροινή / Boiled chocolate cake
Σοκολατένιο κέικ βραστό ή κατσαρόλας

Μαρμπλ μπράουνις με σοκολάτα & τυρί κρέμα / Cheesecake marbled brownies
Μαρμπλ μπράουνις με σοκολάτα & τυρί κρέμα

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Despina Despinaki λέει

    02.11.2015 at 11:39

    Πολύ νόστιμη συνταγή!!!

    Απάντηση
  2. Χρύσα λέει

    29.10.2015 at 22:52

    Δεν μας γλύκανες απλά…. μας κόλασες Νανά με αυτό το υπέροχο γλυκό!

    Απάντηση
  3. Αγγελική λέει

    27.10.2015 at 15:24

    Ένα μωσαϊκό… έργο τέχνης!! Μπράβο, δείχνει υπέροχο!!

    Απάντηση
  4. dolmadaki λέει

    25.10.2015 at 23:19

    καταπληκτικο!!!!! το απογειωσες!!!! πιστευω δεν ειναι τοσο δυσκολο οσο φαινεται!!!

    Απάντηση
  5. Beauty Follower λέει

    25.10.2015 at 20:25

    Εχεις βάλει 3 απίθανα γλυκά στην σειρά… θελεις να με καταστρέψεις χα χα!
    Καλό βράδυ 🙂

    Απάντηση
  6. theonewithallthetastes λέει

    24.10.2015 at 11:40

    Αγαπημένο και αξεπέραστο γλυκό Νανά!
    Η εκδοχή σου είναι φοβερά εντυπωσιακή, είναι υπέροχη αυτή η εναλλαγή υφών και γεύσεων!
    Σε φιλώ

    Απάντηση
  7. Penelope λέει

    23.10.2015 at 20:00

    Μιλάμε για πραγματική ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ Νανά.
    Αξίζει σίγουρα τον όποιο επιπλέον κόπο στην διαδικασία, απλώς για να ακούσεις τα επιφωνήματα θαυμασμού από μικρούς και μεγάλους.
    Καλή επιτυχία και καλό Σαββατοκύριακο.

    Απάντηση
  8. niki nikoula λέει

    23.10.2015 at 13:10

    Πάρα πολύ εντυπωσιακό!Καλή επιτυχία 🙂

    Απάντηση
  9. aris λέει

    23.10.2015 at 10:57

    Τόσο αγαπημένο γλυκό το μωσαϊκό και τόσο πρωτότυπη η έκδοση που μας παρουσιάζεις!
    Για άλλη μία φορά θα σου πω πως οι φωτογραφίες σου Νανά μου κόβουν την ανάσα!! 🙂

    Απάντηση

Γράψτε απάντηση στο Χρύσα Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.