Αν ένα χορτοφαγικό burger σας ακούγεται άνοστο και βαρετό, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε. Το εικονιζόμενο «Veggie burger με σως αβοκάντο και salsa fresca» προκρίθηκε μεταξύ 90 συμμετοχών και βραβεύτηκε στην κατηγορία των κυρίως πιάτων στο γευστικό διαγωνισμό δημιουργικότητας Friday’s® Food Contest – Living Well. Το διαγωνισμό διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά τα Friday’s® σε συνεργασία με τα Greek Food Βlogs και την ευγενική χορηγία της LG. Ο διαγωνισμός είχε σαν θέμα την κατηγορία Living Well του μενού τους, που αποτελείται από γευστικά πιάτα με υπέροχες γεύσεις και πολύτιμα συστατικά που χαρίζουν ευεξία και ενέργεια. Οι food bloggers, που επιθυμούσαν να πάρουν μέρος, έπρεπε να δημιουργήσουν ένα μοναδικό Living Well πιάτο που να βασίζεται σε ποιοτικές και θρεπτικές πρώτες ύλες και να ταιριάζει στη φιλοσοφία των Friday’s®.
Έχοντας αυτά στο μυαλό μου και μετά από σκέψη, αποφάσισα να φτιάξω ένα burger χωρίς ίχνος κρέατος, πλούσιο, όμως, σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης (χάρη στα φασόλια) καθώς και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (χάρη στα μανιτάρια). Ξεκινώντας, λοιπόν, με δύο βασικά υλικά, τα κόκκινα φασόλια και τα λευκά μανιτάρια, άρχισα τα πειράματα στην κουζίνα.
Καταλαβαίνω ότι δε μπορείς να συγκρίνεις ένα χορτοφαγικό burger μ’ ένα ζουμερό μοσχαρίσιο burger με μεστή κρεατένια γεύση αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να είναι εξίσου νόστιμο κι επιπλέον πιο ελαφρύ και υγιεινό. Το κλειδί είναι να το ενισχύσεις σε γεύση και υφή για να μη θυμίζει άνοστο πουρέ. Έτσι πρόσθεσα πλιγούρι για πιο ενδιαφέρουσα υφή, κρεμμύδι και σκόρδο για γεύση, jalapeño για σπιρτάδα, μαϊντανό για μια δόση φρεσκάδας και μπαχαρικά για νοστιμιά και άρωμα. Ακόμη σοτάρισα όλα τα υλικά μου για να νοστιμίσουν, πρόσθεσα τα μισά φασόλια κομμένα σε κομματάκια, απέφυγα να αλέσω υπερβολικά το μείγμα και δεν τσιγκουνεύτηκα τα μπαχαρικά. Στο τέλος το πασπάλισα με λίγο σιμιγδάλι και το έψησα στο τηγάνι για να αποκτήσει ωραίο χρώμα και τραγανή κρούστα.
Δε σταμάτησα, όμως, εκεί. Διάλεξα να το συνδυάσω με μια σως από αβοκάντο και γιαούρτι και μια Mεξικάνα salsa fresca. Η καθεμία είχε το ρόλο της. Η πρώτη να προσθέσει μια ανάλαφρη, κρεμώδη και δροσερή νότα στο burger ενώ η ζουμερή salsa να το εμπλουτίσει με πικάντικη ένταση. Το αφράτο ψωμάκι ήρθε να το ολοκληρώσει και το «Veggie burger με σως αβοκάντο και salsa fresca» αποτέλεσε τη συμμετοχή μου στο διαγωνισμό!
Το burger μου κατάφερε τελικά να προκριθεί και κάπως έτσι φτάσαμε στην πολυαναμενόμενη μέρα του τελικού. Συγκεντρωθήκαμε στα T.G.I. Friday’s Κηφισιάς για να δούμε να διαγωνίζονται τα πιάτα των φιναλίστ. Δεκαπέντε πραγματικά υπέροχα πιάτα που μαγείρεψαν κι επιμελήθηκαν ο Τάσος Καλοφωλιάς, Area Chef των T.G.I. Friday’s®, και η ομάδα του, φροντίζοντας με κάθε τρόπο να αντιπροσωπεύουν τη συνταγή που είχε δημιουργήσει ο καθένας από μας στην κουζίνα του. Πάρτε μια γεύση από τα πιάτα που ξεχώρισαν για τα πρωτότυπα υλικά τους, τη γεύση, την παρουσίαση και τη θρεπτική τους αξία:
Το έργο της κριτικής επιτροπής δεν ήταν εύκολο. Η Σοφία Ελευθερίου (κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος) εστίασε στη διατροφική αξία των πιάτων. Η Άρτεμις Τζίτζη (συντάκτρια γεύσης στο περιοδικό Αθηνόραμα) εστίασε στη γεύση τους. Η Έρση Ανδριτσάκη (υπεύθυνη ποιότητας και λειτουργίας των T.G.I. Friday’s) εστίασε στη διαδικασία προετοιμασίας των πιάτων και τα συστατικά τους. Ενώ η Αναστασία Κωνσταντακοπούλου (Local Store Marketing Manager των T.G.I. Friday’s) εξέτασε όλους τους παράγοντες επιτυχίας των πιάτων αλλά και το Friday’s spirit που τα διαπερνά!
Μετά από πολλές πιρουνιές, συζητήσεις, αξιολογήσεις και μερικές πιρουνιές ακόμα, η κριτική επιτροπή κατέληξε στις 3 συνταγές που βραβεύτηκαν: Τα βραβεία δόθηκαν στη βελουτέ σούπα λαχανικών «Shrimp Super Food Soup» της Σοφίας Πιτσικάλη από το blog Sofeto Geuseis Ygeias, τη θρεπτική σαλάτα «Avocado & Goji Berries Salad» της Δήμητρας και Ελένης Πάτση από το blog Nostimia και στο δικό μου «Veggie Burger with Avocado«, όπως ονομάστηκε εν συντομία για τις ανάγκες του διαγωνισμού! Συγχαρητήρια κορίτσια και συγχαρητήρια σε όλες τις συμμετοχές!
Και για να ολοκληρώσω με ένα οσκαρικό κλείσιμο, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Γιώργο Δέτση, τα Greek Food Βlogs και τα Friday’s® τόσο για την πρωτοβουλία τους όσο και για την άψογη οργάνωση και υλοποίηση του διαγωνισμού. Τον Τάσο Καλοφωλιά που ανέχτηκε τις παραξενιές και τις ιδιοτροπίες μας και διέθεσε πολύτιμο χρόνο και υπομονή. Το προσωπικό των T.G.I. Friday’s που ήταν πάντα στη διάθεσή μας και μας περιποιήθηκε με χαμόγελο. Και φυσικά τις υπέροχες και γλυκομίλητες κυρίες Αμαλία Μπίρτσα (http://syntageskardias.blogspot.gr/), Βιβή Μιχαήλ (http://spirtokoyto.blogspot.gr/) και Βίκυ Κουμάντου (http://tastefull.gr/) για την τόσο κεφάτη παρουσίαση του τελικού! Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα πρόσωπα που γεμίζουν κάθε μέρα χαμόγελα την κουζίνα μου, ενίοτε και λίγη γκρίνια, που δεν κουράστηκαν να δοκιμάζουν υπομονετικά τα burger μου, που με συμβουλεύουν, με ενθαρρύνουν και είναι πάντα δίπλα μου σε κάθε μου βήμα!
Και φτάνουμε στο καλύτερο! Δέκα τυχεροί από εσάς θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν, μετά από κλήρωση, ένα κουπόνι δωρεάν γεύματος, αξίας 40 ευρώ, για τα εστιατόρια Friday’s® και να απολαύσουν τις απίθανες γεύσεις τους. Για να πάρετε μέρος, αρκεί να αφήσετε ένα σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση (μη ξεχάσετε να συμπληρώσετε το email σας), μέχρι τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου. Κάθε σχόλιο (που αντιστοιχεί σε μία μοναδική διεύθυνση IP) θα μπει μια φορά στην κληρωτίδα με αύξοντα αριθμό συμμετοχής. Η κλήρωση θα γίνει την επομένη, δηλαδή την παραμονή των Χριστουγέννων. Κάθε νικητής θα ενημερωθεί μέσω email και θα λάβει ηλεκτρονικά το κουπόνι του δωρεάν γεύματος, που φέρει ένα μοναδικό κωδικό. Καλή επιτυχία σε όλους!
- 1½ κούπα κόκκινα φασόλια, βρασμένα & στραγγισμένα (345g)*
- 4 μεσαία ή 8 μικρά λευκά μανιτάρια (120g)
- 4 κ.σ. πλιγούρι, μαγειρεμένο (60g)**
- ½ κούπα ψίχουλα ψωμιού (40g)
- 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 πιπερίτσα jalapeño ή 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
- 2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.γλ. κόλιανδρο, τριμμένο
- 1 κ.γλ. ρίγανη
- 1 κ.γλ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- ½ κ.γλ. κύμινο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι, για το πασπάλισμα
- αλάτι
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 4 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι (60g)
- ½ σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα
- 1 κ.σ. χυμό λάιμ
- ξύσμα από ½ λάιμ
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 μεσαίες ή 4 μικρές ντομάτες, κομμένες σε κύβους
- ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πιπερίτσα jalapeño ή 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- ½ σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα
- 1 κ.σ. χυμό λάιμ
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 φύλλα μαρούλι, κομμένο σε λωρίδες
- 4 ψωμάκια για burger, ολικής άλεσης
- Ξεπλένουμε τα φασόλια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 8 έως 12 ώρες. Αλλάζουμε το νερό και τα βάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμα βρασμένα φασόλια σε κονσέρβα.)
- Βάζουμε το πλιγούρι σ’ ένα μπολ και το καλύπτουμε με ζεστό νερό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα για να φουσκώσει.
- Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί και τα κόβουμε σε φετάκια. Πλένουμε το jalapeño, το κόβουμε στα τέσσερα, αφαιρούμε τους σπόρους και τα νεύρα και το ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το jalapeño. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μισά φασόλια. Τα σοτάρουμε για 1 λεπτό. Τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο, την καπνιστή πάπρικα, το τριμμένο κόλιανδρο, τη ρίγανη, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό για να απελευθερώσουν τα αρώματα τους. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα και το αδειάζουμε στο μπολ του επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά, προσέχοντας να μη γίνουν πολτός.
- Αδειάζουμε το μείγμα σ’ ένα μπολ και προσθέτουμε το μαϊντανό, τα ψίχουλα, το αυγό και το πλιγούρι καλά στραγγισμένο. Κόβουμε τα υπόλοιπα φασόλια σε κομματάκια και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Νοστιμίζουμε με αλάτι και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά. Πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια και τα πασπαλίζουμε με λίγο ψιλό σιμιγδάλι. Τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον πριν τα ψήσουμε (η παραμονή στο ψυγείο βοηθάει το μείγμα να σφίξει).
- Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι (ή γκριλιέρα) ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ψήνουμε τα μπιφτέκια περίπου 6 με 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα, γυρίζοντας τα μόνο μία φορά. Μπορούμε, επίσης, να τα ψήσουμε στο φούρνο ή στο γκριλ σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και αλειμμένο με λάδι. (Πιθανόν να μπορεί να ψηθεί και στα κάρβουνα πάνω σε ειδική επιφάνεια ψησίματος, όχι όμως σε σχάρα, γιατί κινδυνεύει κολλήσει ή να διαλυθεί).
- Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και το ξεφλουδίζουμε. Το κόβουμε σε κομμάτια, το βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων και το πολτοποιούμε, μέχρι να γίνει λεία κρέμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σκόρδο περασμένο από πρέσα, το χυμό λάιμ, το ξύσμα και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε τη σως σε αεροστεγές δοχείο και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
- Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Πλένουμε το jalapeño, το κόβουμε στα τέσσερα, αφαιρούμε τους σπόρους και τα νεύρα και το ψιλοκόβουμε. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Σ' ένα μπολ αναμειγνύουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, την πιπεριά και το μαϊντανό. Προσθέτουμε το σκόρδο περασμένο από την πρέσα, το χυμό λάιμ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις και να νοστιμίσει.
- Κόβουμε το ψωμάκι στη μέση και το φρυγανίζουμε. Αλείφουμε τη βάση του ψωμιού με μια πλούσια στρώση σως αβοκάντο και προσθέτουμε το μαρούλι κομμένο σε λωρίδες. Σκεπάζουμε με το μπιφτέκι και γαρνίρουμε με μια γενναιόδωρη ποσότητα από salsa fresca. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο ψωμάκι και σερβίρουμε.
• Αν χρησιμοποιήσουμε κόκκινα φασόλια κονσέρβας, θα χρειαστούμε περίπου 1½ κονσέρβα (1 κονσέρβα έχει 240g στραγγισμένο βάρος).
• Όταν το πλιγούρι μαγειρευτεί, το βάρος του σχεδόν τριπλασιάζεται, επομένως θα χρειαστούμε περίπου 20g ωμό.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Νο247: ΣΤΕΦΑΝΟΣ λέει
ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΙΤ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ….
No246: ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ λέει
Μακάρι να κερδίσω!!! Φοβερά τα burger στα FRIDAY’S
No245: Γιάννης Ψυράκης λέει
Καλή όρεξη έχουμε!! Χρόνια πολλά
No244: Mary Marouskin (@marouskin) λέει
kales kai geystikes giortes se olous!!!
No243: ΑΘΗΝΑ λέει
Υπέροχα !!!
No242: Dimitris Sapouridis λέει
Μπράβο σας!Πολύ ωραίο φαίνεται.Μένει να το δοκιμάσουμε.
No241: antonio b λέει
Καλές γιορτές!!!!!
No240: Ρούλα Καββαδία λέει
λατρεύω τα Friday’s! καλή επιτυχία σε όλους και συγχαρητήρια για την υπέροχη σελιδα σας!
No239: Olga λέει
happy fridays year!
No238: vasilis asikis λέει
kali mou epitixia
No237: efi(clarine wonder) λέει
πωωω!!! ποσο μπορει να θελω να παω!!!
No236: ΣΤΑΥΡΟΣ λέει
Ότι πρέπει για να καταπολεμήσουμε την πείνα
No235: ΒΑΙΑ λέει
τελεια ιδεα!!!!!!!! καλες γιορτες σε ολους!
No234: panagiotis liapis λέει
καλες γιορτες!!!
No233: Αναστασια λέει
χρονια πολλα σε ολους!
No232: ΕΛΕΝΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ λέει
Φαίνεται νοστιμότατο! Ευχαριστούμε και καλές γιορτές!
No231: nikos λέει
POLY KALOOOO
No230: Liza Sidiropoulou λέει
bon apettite
No229: Δανάη λέει
παλιιιιιι μας τρελανατε!!!τρεχουνν τα σαλακια!γιαμι! <3
No228: μαρια κολλια λέει
φαινεται τελειοο.,..
No227: anna λέει
πολυ καλο δωρο!
No226: Ανδρονίκη Σαρηγιάννη λέει
πολύ ωραίο site! τυχαία το ανακάλυψα.. Μπράβο σας παιδιά!!
No225: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ λέει
ΤΕΛΕΙΟ
No224: elenh λέει
υγεία και χαρά σε όλους! μακάρι να κερδίσω
No223: ΚΩΣΤΑΣ λέει
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
No222: Δήμητρα Μπασιούρη λέει
κι οτι συζητούσα για τα fridays χθες.μας ανοίξατε την όρεξη.καλή επιτυχίααα!! <3
No221: Σοφια Χατζηαλεξη λέει
like
No220: Filio fourka λέει
ευτυχισμενα χριστουγεννα με νοστιμες γευσεις
No219: Χρύσα Λάγιου λέει
καλες γιορτες!
No218: Christina Mixailidou λέει
xronia polla kales giortes!!!
No217: DEPI λέει
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
No216: ΑΝΝΑ ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΟΥ λέει
γευστικότατο!
καλές γιορτές
Νο215: Μαρία Γ λέει
Μου τρέξανε σαλάκια. Το κρατάω να (προσπαθήσω να) το φτιάξω.
No214: χρυσουλα καρακατσανη λέει
χρονια πολλα
No213: ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ λέει
teleiooooooooooooooooooo
No212: Vasiliki christodoulaki λέει
Καλές γιορτές & καλή επιτυχία σε όλους για τον διαγωνισμό!
No211: ΑΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ λέει
Τέλειο δώρο γιατί λατρεύω τα T.G.I. Friday’s!!Καλές γιορτές σε όλους με πολλή αγάπη !!!!
No210: Κώστας Αποστολόπουλος λέει
Καλά Χριστούγεννα!
No209: antia λέει
like
No208: stella λέει
Yperoxo !!!
No207: Όλγα Ευσταθιάδου λέει
ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΔΕΑ !!!ΤΡΕΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!!
No206: anna λέει
Καλή επιτυχία σε όλους!
No205: Στέλλα Γεωργιάδου λέει
καλες γιορτες και καλη μας ορεξη.. 🙂
No204: LouizaChar λέει
Πράγματι τα T.G.I. Friday’s έχουν πολύ καλό φαγητό.Καλή επιτυχία σε όλους και καλές γιορτές.
No203: Άννα Δημητριάδου λέει
Υπέροχο δώρο!! 🙂
No202: κων/να λέει
ότι πρέπει για την νηστεία……………
καλές γιορτές!
No201: effie λέει
Kales giortes 😀
No200: Anthi λέει
καλες γιορτες σε ολους
No199: Sonia Pap λέει
Το burger φαίνεται πεντανόστιμο, ελαφρύ και πολύ υγιεινό. Τρώμε την υγεία καμουφλαρισμένη σε junk! Τι πιο ενδιαφέρον;
Καλές γιορτές σε όλους με υγεία!
No198: nina λέει
αχχχχχχχ γιατι μας τα κανετε αυτα????καλες γιορτες!!!!!!! 🙂