Τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες η ζεστή συντροφιά μιας αχνιστής σούπας μοιάζει ιδιαίτερα θελκτική. Είναι ένα πιάτο που σε πλημμυρίζει θαλπωρή και ζεστασιά, ανακουφίζοντας το σώμα που την υποδέχεται σαν καταπραϋντικό «βάλσαμο». Ακόμη κι αν τις έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με μέρες (ή ξέφρενες νύχτες!) που δε αισθανόμαστε και τόσο καλά κι έχουμε ανάγκη από κάτι ελαφρύ και τονωτικό, οι σούπες έχουν κι ένα άλλο πρόσωπο, περισσότερο γκουρμέ, πολύ δημιουργικό και ιδιαίτερα νόστιμο.
Υγιεινές, ελαφριές και πολύ θρεπτικές, οι σούπες σερβίρονται σαν πρώτο πιάτο στο χειμωνιάτικο τραπέζι, αν και συχνά μπορούν να αποτελέσουν, από μόνες τους, ένα κύριο και χορταστικό γεύμα. Επιπλέον γίνονται εύκολα, στοιχίζουν λίγο, συνδυάζουν νόστιμα λαχανικά της εποχής και επιδέχονται αμέτρητες παραλλαγές. Έτσι από απλές και καθημερινές μπορούν να γίνουν ιδιαίτερες, γιορτινές και επίσημες! Μια απλή σούπα λαχανικών, αν γίνει βελουτέ και σερβιριστεί με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος και τραγανά κρουτόν, αποκτά άλλο χαρακτήρα, μεταμορφώνεται και μπορεί να σταθεί άφοβα ακόμη και σε ένα επίσημο ή γιορτινό τραπέζι.
Στη συγκεκριμένη σούπα, όμως, τα λαχανικά δεν πολτοποιούνται αλλά επιπλέουν χρωματιστά στην επιφάνεια της. Η υφή της είναι πυκνή και βελούδινη, χάρη στο αλεύρι και το γάλα. Η γεύση της είναι πλούσια, συνδυάζοντας τη φρεσκάδα των λαχανικών με τη νοστιμιά του ζωμού κότας και τη γεμάτη γεύση του ώριμου cheddar. Αν διαλέξουμε να την πολτοποιήσουμε για να καμουφλάρουμε τα λαχανικά που περιέχει, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα πολτοποιημένα λαχανικά θα δώσουν πιο πυκνή υφή στη σούπα και θα χρειαστεί να παραλείψουμε το αλεύρι κατά την παρασκευή της.
- 3 κ.σ. βούτυρο, για το σοτάρισμα (45g)
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε μπαστουνάκια
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα (προαιρετικά)
- ¼ κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- 1 λίτρο ζωμό κότας
- 2 μεσαίες πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 4 κ.σ. αλεύρι (30g)
- ½ κούπα νερό (120ml)
- 1 κούπα γάλα (240ml) ή ½ κούπα κρέμα γάλακτος (120ml)
- 300g μπρόκολο, χωρισμένο σε μικρές φουντίτσες
- 1 κούπα τυρί cheddar (ώριμο/mature), τριμμένο (100g)
- + επιπλέον για το σερβίρισμα
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι και το καρότο, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, περασμένο από την πρέσα, και το μπούκοβο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζωμό κότας και τις πατάτες και αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, 10 με 12 λεπτά περίπου.
- Σε ένα μπολ διαλύουμε το αλεύρι στο νερό, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένας αραιός χυλός. Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό ζωμό στο χυλό ενώ ανακατεύουμε για να μη σβολιάσει. Ρίχνουμε τον αραιωμένο χυλό στην κατσαρόλα με τη σούπα και ανακατεύουμε προσεκτικά. Αφήνουμε να βράσει, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η σούπα.
- Προσθέτουμε τις φουντίτσες του μπρόκολου και σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να «κρατάνε», περίπου 5 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσει. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση της με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή προσθέτοντας σε κάθε πιάτο λίγο φρεσκοτριμμένο cheddar.
Βασισμένη στις συνταγές από: Κatrina runs & Lulu the baker
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
spoon-stories λέει
Από τις πιο νόστιμες λαχανόσουπες που έχω δει. Οι φωτογραφίες καταπληκτικές!Καλές γιορτές.
No265: Beauty follower λέει
Φαινεται μουρλια!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Ερμιόνη λέει
Υπέροχη!
Τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε γεύση!
Ειλικρινά ένας λόγος για τον οποίο αγαπώ το χειμώνα είναι οι σούπες!
Γεμάτη χρώμα η δική σου, μου αρέσει πολύ που δεν πολτοποίησες τα λαχανικά.
Εξαιρετική και η παρουσίαση!
Lia Papadopoulou λέει
Μου αρέσει πολύ, Νανά μου που έβαλες και το τυράκι στη σούπα!!! Νομίζω τη κάνει ακόμη πιο νόστιμη και ειδικά το cheddar που για εμένα είναι ένα πολύ γευστικό τυρί!!! Φιλάκια!!!