Ξέρω τι θα μου πείτε. Μια σαλάτα υποτίθεται ότι πρέπει να γίνεται εύκολα και γρήγορα και να μην προϋποθέτει πολύωρη προετοιμασία και προγραμματισμό. Κάτι τέτοιο αντιτίθεται στην έννοια της σαλάτας. Απ’ την άλλη, όμως, κάθε κανόνας έχει πάντα και τις εξαιρέσεις του, έτσι δεν είναι; Παραδέχομαι ότι αυτή η σαλάτα δεν είναι από τις πιο εύκολες και σίγουρα δεν είναι από τις πιο γρήγορες αλλά, χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο νόστιμες σαλάτες ζυμαρικών που έχω δοκιμάσει, αν όχι η πιο νόστιμη!
Η συγκεκριμένη σαλάτα δεν απαιτεί μόνο πλύσιμο, κόψιμο και σύνθεση των υλικών αλλά και ψήσιμο. Τα ντοματίνια πρέπει να ψηθούν στο φούρνο για 2−3 ώρες, μέχρι να μισοστεγνώσουν αλλά όχι να αφυδατωθούν. Έτσι παραμένουν μαλακά και ζουμερά και αποκτούν βαθυκόκκινο χρώμα και μεστή, συμπυκνωμένη ντοματένια γεύση. Το μυστικό είναι το αργό ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία που έχει την ιδιότητα να χαρίζει ακόμη και στην πιο άνοστη ντομάτα μια μοναδική νοστιμιά, να τη μεταμορφώνει, εντείνοντας τη γεύση, τη γλύκα και το άρωμα της.
Δεν έχω αυταπάτες, κανείς δεν θέλει να αφιερώνει ώρες προετοιμάζοντας ένα μόνο συστατικό για μια σαλάτα. Το κατανοώ απόλυτα. Παρ’ όλα αυτά εγώ το έκανα και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Μετάνιωσα μόνο που δεν προνόησα να ψήσω περισσότερα ντοματίνια. Το πάθημα, όμως, μου έγινε μάθημα για την επόμενη φορά. Σας υπόσχομαι ότι μόλις τα δοκιμάσετε, θα συνειδητοποιήσετε ότι άξιζε κάθε λεπτό αναμονής και κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος που ξοδέψατε. Μπορείτε να τα ετοιμάσετε μια μέρα πριν ή και νωρίτερα ή να φτιάξετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε, ώστε να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα. Διατηρούνται σε βαζάκι με λάδι στο ψυγείο για 5 ημέρες ή σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη.
Ευτυχώς, από τη στιγμή που έχεις έτοιμα τα ντοματίνια, τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι. Ζυμαρικά, τραγανό κουκουνάρι, νόστιμες ελιές, δροσερή γλιστρίδα, αρωματικός βασιλικός, πικάντικη φέτα και σπιρτόζικο ντρέσινγκ με σκόρδο και ρίγανη να αγκαλιάζει όλα τα υλικά. Δεν υπάρχουν όρια στον συνδυασμό των υλικών. Εδώ ισχύει το «όλοι οι καλοί χωράνε». Παραλείψτε ό,τι δεν σας αρέσει ή αντικαταστήστε το με κάτι άλλο. Μπορείτε να προσθέσετε οτιδήποτε σας αρέσει, σας περισσεύει ή σας εμπνέει. Τα πεντανόστιμα ψητά ντοματίνια και το αρωματικό ντρέσινγκ είναι, όμως, αδιαπραγμάτευτα!
Ίσως σας περνάει από το μυαλό ότι μια εύκολη λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσετε λιαστές ντομάτες στο λάδι αντί για τα ψητά ντοματίνια. Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι θα έχετε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα αλλά όχι. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι τρώγοντας την θα ξεχάσετε πόσο χρονοβόρα είναι στην προετοιμασίας της και θα ανυπομονείτε να την ξαναφτιάξετε. Είναι μια σαλάτα απολαυστική και χορταστική, με έναν υπέροχο συνδυασμό γεύσεων και υφών, που μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα από μόνη της. Όση περισσέψει, βάλτε την σε ένα ταπεράκι και πάρτε το μαζί σας στη δουλειά. Ελπίζω να τη δοκιμάσετε!
• Διαλέξτε μικρά, ώριμα αλλά σφιχτά ντοματίνια. Αν βρείτε μακρόστενα ντοματίνια (βελανίδια), προτιμήστε τα. Είναι πιο σαρκώδη κι έχουν λιγότερα υγρά που σημαίνει ότι θα στεγνώσουν πιο γρήγορα.
• Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος και τα υγρά που έχουν τα ντοματίνια. Τα ψήνουμε μέχρι να συρρικνωθούν, να ζαρώσουν και να χάσουν τα περισσότερα υγρά τους (δεν θέλουμε να στεγνώσουν εντελώς).
• Μπορείτε να ψήσετε δύο ή περισσότερες λαμαρίνες ταυτόχρονα αλλά θα επιλέξετε ψήσιμο με αέρα και χαμηλότερη θερμοκρασία (100°C−120°C), ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Φυλάξτε τα υπόλοιπα σε βαζάκι με λάδι στο ψυγείο για 5 ημέρες ή σε σακουλάκι στην κατάψυξη.
• Καλό είναι όταν πρόκειται να προσθέσουμε ζυμαρικά σε μία σαλάτα, να τα βράσουμε 1−2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους, να τα σουρώσουμε και να τα ξεπλύνουμε με κρύο νερό, ώστε να φύγει το επιπλέον άμυλο και να μην κολλάνε μεταξύ τους.
- 750g ντοματίνια cherry (στρογγυλά ή
- μακρόστενα, τύπου "βελανίδι")
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- ξύσμα από ½ λεμόνι
- 1 μεγάλη ή 2 μικρές σκελίδες σκόρδο
- 1½ κ.σ. ρίγανη, ξερή
- 1¼ κ.γλ. αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 3 κ.σ. ξύδι, κόκκινο ή λευκό
- ⅓ κούπας ελαιόλαδο (80ml)
- 1 συσκευασία φιογκάκια ή άλλο κοντό ζυμαρικό,
- βρασμένα & στραγγισμένα (500g)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150g τυρί φέτα, θρυμματισμένο
- ½ κούπα ελιές καλαμών σε ροδέλες (70g)
- ⅓ κούπας κουκουνάρι, ψημένο (50g)
- 2 χούφτες γλιστρίδα, χοντροκομμένη (προαιρετικά)
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 χούφτα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- Για τα ψητά ντοματίνια & το κουκουνάρι: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C, στις αντιστάσεις. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα ντοματίνια με απορροφητικό χαρτί. Τα κόβουμε στη μέση και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Τα ψήνουμε για 2−3 ώρες, ανάλογα με το μέγεθός τους, μέχρι να συρρικνωθούν, να ζαρώσουν και να χάσουν τα περισσότερα υγρά τους (δεν θέλουμε να στεγνώσουν εντελώς). Τα τελευταία 15 λεπτά βάζουμε στο φούρνο και το κουκουνάρι και το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας ενδιάμεσα ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Για τα ζυμαρικά: Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 1−2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Για το ντρέσινγκ: Σε ένα ξύλο κοπής ψιλοκόβουμε το σκόρδο, προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Χρησιμοποιώντας τη λάμα του μαχαιριού, τα λιώνουμε όλα μαζί και δημιουργούμε μια πάστα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ξύδι. Ρίχνουμε λίγο−λίγο, σε συνεχή ροή, το λάδι ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, περισσότερο αλάτι ή ξύδι. Φροντίζουμε να έχει ένταση το ντρέσινγκ για να μην χαθεί μέσα στη σαλάτα.
- Σερβίρισμα: Σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος προσθέτουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά, τα ψητά ντοματίνια, τη θρυμματισμένη φέτα, τις ελιές, το κουκουνάρι και τη γλιστρίδα και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε να πάει παντού. Ελέγχουμε την οξύτητα και το αλατοπίπερο και τελειώνουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
Προσαμογή συνταγής: smitten kitchen
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
frosso λέει
Τα λογια είναι περιττά!!!! 🙂
aris λέει
Πανέμορφο !!! Πανέμορφα υλικά !! Πανέμορφες φωτογραφίες !!
Natasa S λέει
Θα αφαιρέσω τη φέτα, αλλά θα υπομένω κάθε λεπτό ψησίματος για τα ντοματίνια. Η σαλάτα έχει υλικά που λατρεύω και φαντάζομαι οτι ο συνδυασμός τους θα έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ανεπανάληπτες οι φωτογραφίες για ακόμα μια φορα!! Συγχαρητήρια!!
Tante Kiki λέει
Καλημέρα Νανά! Υπέροχη σαλάτα και υπέροχες φωτογραφίες σου!!! Το ντοματίνια ψητά είναι εκπληκτικά νόστιμα!!
Την καλημέρα μου!
Beauty Follower λέει
Ε δεν το λες και σαλάτα… για κυριως θα το ετρωγα (θα βαζα και δευτερο πιάτο χα χα)!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
theonewithallthetastes λέει
Νανά μου, είμαι σίγουρη ότι τα ψητά ντοματίνια θα είναι τουλάχιστον η μισή νοστιμιά αυτής της σαλάτας.
Και ότι σε καμία μα καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικατασταθούν από λιαστές ντομάτες ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ντομάτας!
Μου αρέσει που είναι μια σαλάτα τόσο δροσερή και πλούσια σε γεύση.
Εννοείται ότι της βάζω το σελιδοδείκτη μου και ανυπομονώ να τη δοκιμάσω.
Σε φιλώ!
Χρύσα λέει
Μου αρέσουν τόσο πολύ τα ντοματίνια έτσι, τα κάνω κι εγώ για συνοδευτικό σε μπιφτέκια ή κοτόπουλο, αλλά δεν είχα σκεφτεί να τα μπερδέψω και μέσα σε σαλάτα ζυμαρικών!
Νομίζω ότι έχεις κλείσει όλο το καλοκαίρι μέσα σε αυτή τη γαβάθα!
Όσο για αυτές τις φωτογραφίες… τι να πω, είναι τόσο υπέροχες όλες, μία προς μία!