• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Κοχύλια με μπρόκολο & σάλτσα τυριών

27.10.2015

Κοχύλια με μπρόκολο & σάλτσα τυριών / Pasta shells with gorgonzola & broccoli

Στην προ internet εποχή −ναι, ζούσα και τότε!− χωρίς food blogs, site μαγειρικής και εκπομπές ή τηλεπαιχνίδια μαγειρικής να σε βομβαρδίζουν καθημερινά στην τηλεόραση, τα βιβλία και τα περιοδικά ήταν τα μόνα διαθέσιμα μέσα για να αντλήσεις έμπνευση και να μεγαλουργήσεις στην κουζίνα. Το πρώτο μου βιβλίο με συνταγές ήταν κληρονομιά από τη μαμά μου. Αν και χωρίς εξώφυλλο, με κιτρινισμένες σελίδες, γραμμένο σε πολυτονικό, με ελάχιστες ασπρόμαυρες φωτογραφίες και εμβόλιμες χειρόγραφες σημειώσεις, αποδείχτηκε πολύτιμο και το συμβουλεύομαι ακόμη και σήμερα.

Κοχύλια με μπρόκολο & σάλτσα τυριών / Pasta shells with gorgonzola & broccoli

Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία, ακόμη περισσότερα περιοδικά και κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια το συλλεκτικό τεύχος ενός περιοδικού με αφιέρωμα στα ζυμαρικά, που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που έβλεπα και μαγείρευα τα ζυμαρικά μέχρι τότε. Με τα χρόνια και την πολλή χρήση, το εξώφυλλο καταστράφηκε και δυστυχώς δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος το είχε εκδώσει αλλά όπως και να ‘χει τον ευχαριστώ για όλα όσα μου έμαθε και για όλες τις μακαρονάδες που γεύτηκα μετέπειτα. Μέσα από τις σελίδες του γνώρισα την αυθεντική καρμπονάρα, χωρίς κρέμα γάλακτος, τη «σκανδαλιάρικη» πουτανέσκα, έφτιαξα για πρώτη φορά σπιτικά ζυμαρικά, δοκίμασα συνδυασμούς υλικών σε σάλτσες που δεν είχα φανταστεί και παραδόθηκα στην ανυπέρβλητη γοητεία τους, μαγειρεύοντας χιλιόμετρα ζυμαρικών σε διάφορα σχήματα, χρώματα και μεγέθη.

Κοχύλια με μπρόκολο & σάλτσα τυριών / Pasta shells with gorgonzola & broccoli

Είναι απορίας άξιο πώς κάτι τόσο απλό, φτιαγμένο από δύο μόλις υλικά, σιμιγδάλι και νερό, εξελίχτηκε σε ένα από τα πιο λατρεμένα φαγητά του πλανήτη. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στην Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, την 25η Οκτωβρίου, αποφάσισα να μοιραστώ μία από τις πολύ αγαπημένες μου συνταγές από το εν λόγω περιοδικό. Λόγω της εποχικότητας του μπρόκολου, δεν τη φτιάχνω πολύ συχνά. Με το που θα κάνουν, όμως, την εμφάνισή τους τα πρώτα μπρόκολα του φθινοπώρου, η συνταγή μπαίνει στη λίστα προτεραιότητας. Είναι μια πλούσια μακαρονάδα που συνδυάζει έντονες γεύσεις και λιπαρά τυριά και ταιριάζει καλύτερα στις κρύες μέρες που έρχονται.

Κοχύλια με μπρόκολο & σάλτσα τυριών / Pasta shells with gorgonzola & broccoli

Εδώ δεν ισχύει το less is more. Γκοργκοντζόλα, ανθότυρο και παρμεζάνα είναι τα τυριά που θα χρειαστούμε. Μην γουρλώνετε τα μάτια σας, καθένα παίζει το ρόλο του! Η φινετσάτη γκοργκοντζόλα, κρεμώδης και βουτυράτη, πρωταγωνιστεί χαρίζοντας χαρακτήρα στο πιάτο. (Την έχω φτιάξει και με μπλε τυρί Δανίας αλλά το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό, πιο πικάντικο και με μεγαλύτερη γευστική ένταση.) Η μεγαλειώδης παρμεζάνα, πικάντικη και πιπεράτη, δίνει άρωμα και προσθέτει έξτρα πόντους ουμάμι στο πιάτο. Το ελαφρύ ανθότυρο, με την υπόξινη, δροσερή γεύση του, συμπληρώνει και εξισορροπεί τα υπόλοιπα υλικά. Η κρέμα γάλακτος είναι απλά ο συνδετικός κρίκος.

Κοχύλια με μπρόκολο & σάλτσα τυριών / Pasta shells with gorgonzola & broccoli

Τα τρυφερά μπρόκολα, με την τονισμένη γεύση τους και την ελαφρά τραγανή υφή τους, κάνουν το πιάτο ακόμη πιο ενδιαφέρον γευστικά αλλά και χρωματικά ενώ τα κρεμμυδάκια και ο άνηθος δίνουν άρωμα και φρεσκάδα. Τα κοχύλια, με τις καμπύλες και τις εσοχές τους, είναι τα ιδανικά ζυμαρικά για τη συγκεκριμένη σάλτσα, που με το σχήμα τους τη φυλακίζουν στο εσωτερικό τους. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορεκιέτε (αυτάκια) ή άλλο κοντό ζυμαρικό. Όλα τα υλικά δένουν μεταξύ τους και δημιουργούν ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο, τόσο απολαυστικό και χορταστικό που επιβάλλεται να μην παρασυρθείς σε υπερβολές.

Κοχύλια με μπρόκολο & σάλτσα τυριών / Pasta shells with gorgonzola & broccoli

Κάπως έτσι τιμήσαμε οικογενειακώς την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, στρώνοντας τα αγαπημένα μας σερβίτσια IKEA, γιατί ένα πραγματικά απολαυστικό γεύμα πρέπει να σε ικανοποιεί όχι μόνο με τη γεύση αλλά και με την εικόνα του. Δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε. Ένα τραπέζι στρωμένο απλά αλλά με φροντίδα και τα όμορφα σερβίτσια, με το χρώμα και το στυλ τους, αρκούν για να μεταμορφώσουν το καθημερινό μας γεύμα σε μια ξεχωριστή εμπειρία.

Κοχύλια με μπρόκολο & σάλτσα τυριών
 
Save Print
Προετοιμασία
20 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
15 λεπτά
Συνολικός χρόνος
35 λεπτά
 
Κατηγορία: Ζυμαρικά
Ποσότητα/μερίδες: 4
Υλικά
  • 400g κοχύλια
  • 400g μπουκετάκια μπρόκολου
  • 2 κ.σ. βούτυρο (30g)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 100g γκοργκοντζόλα, λιωμένη με το πιρούνι
  • 50g ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
  • ½ κούπα παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, φρεσκοτριμμένο (50g)
  • αλάτι
  • άσπρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
  1. Αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι και τα φύλλα από το μπρόκολο και κρατάτε μόνο τις τρυφερές κορυφές. Tις χωρίζουμε σε μικρά μπουκετάκια και τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει, ζεματάμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου για 3−4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν αλλά να "κρατάνε". Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για να διακοπεί ο βρασμός και να διατηρήσουν το χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το μπρόκολο και τον άνηθο και σοτάρουμε για 2−3 λεπτά, ανακατεύοντας με προσεκτικές κινήσεις για να μη χαλάσει το σχήμα του. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Στο νερό που βράσαμε το μπρόκολο βράζουμε τα ζυμαρικά 1−2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε, κρατώντας ¼ κούπας από το νερό τους.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα ζυμαρικά πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη γκοργκοντζόλα και το ανθότυρο λιωμένα με το πιρούνι, την τριμμένη παρμεζάνα και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν τα τυριά και να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια παχύρρευστη σάλτσα. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το σοταρισμένο μπρόκολο και ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που έχουμε κρατήσει για να αραιώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως με παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σημειώσεις
• Το μπρόκολο πρέπει να "κρατάει" και να είναι ελαφρώς τραγανό για να διατηρήσει το σχήμα του μέσα στη σάλτσα.
• Mπορείτε να αντικαταστήσετε το μπρόκολο με ελαφρά βρασμένο σπανάκι.
• Mπορείτε αντί για γκοργκοντζόλα να χρησιμοποιήσετε ροκφόρ ή μπλε τυρί Δανίας.
3.5.3208

Πηγή συνταγής: Kouzinista

Κοχύλια με μπρόκολο & σάλτσα τυριών / Pasta shells with gorgonzola & broccoli

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

8 Σχόλια / Filed In: ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, Ζυμαρικά, Λαχανικά
Tagged: Ανθότυρο, Γκοργκοντζόλα, Κρέμα γάλακτος, Μπρόκολα, Τυρί

Δοκιμάστε επίσης:

Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια / Trahana soup with caramelized onions & mushrooms
Τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια & μανιτάρια

Σαλάτα ζυμαρικών με ψητά ντοματίνια / Roasted cherry tomato pasta salad
Σαλάτα ζυμαρικών με ψητά ντοματίνια

Ασιατικά λιγκουίνι με κοτόπουλο και λαχανικά / Asian chicken linguine
Ασιατικά λιγκουίνι με κοτόπουλο

BHMAgourmet Food Blog Awards 2015: Best Design and Site Architecture Award
BHMAgourmet Food Blog Awards 2015: Το βραβείο

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Beauty Follower λέει

    02.11.2015 at 19:11

    Ωραια ιδεα μου εδωσες… ευκολο και με αγαπημενα υλικά!

    Απάντηση
  2. Penelope λέει

    31.10.2015 at 12:04

    Σχεδόν «ταυτιστήκαμε» με τα υλικά του φαγητού της Παρασκευής που μας πέρασε, Νανά, μόνον που εγώ το έκανα με λαζάνια και στον φούρνο.

    Εξαιρετικές όλες σου φωτογραφίες και σε κάνουν να θέλεις να γευτείς άμεσα αυτήν την μακαρονάδα.

    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.

    Απάντηση
  3. Χρύσα λέει

    29.10.2015 at 22:46

    Φθινοπωρινό comfort food με τα όλα του! Δε θα άλλαζα τη γκοργκοντζόλα με τίποτα, ταιριάζει τέλεια με το μπρόκολο! Κι αυτές οι φωτογραφίες, τόσο ζωντανές, και το σερβίτσιο, πολύ στυλάτο!

    Απάντηση
  4. dolmadaki λέει

    29.10.2015 at 12:56

    αγαπω μπροκολο με ζυμαρικα!!! θα δοκιμασω τη σαλτσα σου την επομενη φορα!! τελειο πιατο

    Απάντηση
  5. theonewithallthetastes λέει

    27.10.2015 at 20:27

    Πιάτο που εύκολα κλέβει την καρδιά μου Νανά!
    Υλικά που υπεραγαπώ και χρώματα ζωηρά που μας ξεσηκώνουν και μας σπρώχνουν στην κουζίνα τάχιστα!
    Οι φωτογραφίες σου υπέροχες πραγματικά, χαμογέλασα γιατί έχουμε επιλέξει παρόμοια προϊόντα 🙂
    Μέχρι και τα ίδια μαχαιροπίρουνα! Τα μεγάλα πνεύματα που λένε…
    Κρίμα που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να τα πούμε από κοντά!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      27.10.2015 at 20:35

      Ελπίζω να μας δοθεί κάποια στιγμή η ευκαιρία. Φαίνεται πως έχουμε πολλά κοινά.
      Φιλιά!!!

      Απάντηση
  6. Αγγελική λέει

    27.10.2015 at 15:29

    Αχ, κάθομαι και κοιτάω ξανά και ξανά τις φωτογραφίες…Τα ζυμαρικά με μπρόκολο νομίζω ότι είναι από το πιο αγαπημένα μου φαγητά, και η προσθήκη τυριών το απογειώνουν! Να’χα τώρα ένα πιατάκι…
    Σε φιλώ 🙂

    Απάντηση
  7. aris λέει

    27.10.2015 at 15:12

    Νανά, έχω γίνει γραφικός αλλά οι φωτογραφίες θα σπάσουν την οθόνη μου. Πρέπει κάποια στιγμή να μας κάνεις μαθήματα ή έστω να αφιερώσεις ένα ποστ στο food photography.

    Και το μπρόκολο, άριστη τροφή 😉
    Χίλια μπράβο για όλα !! Είμαι φαν του blog σου !!

    Απάντηση

Γράψτε απάντηση στο aris Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.