Όταν έχεις φτιάξει ήδη δύο κέικ μέσα σε μία εβδομάδα και η ιδέα να φτιάξεις και τρίτο σου τριβελίζει το μυαλό, αρχίζεις να ψάχνεις για ευφάνταστα επιχειρήματα προσπαθώντας να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα… Επιχείρημα Νο1: «Έχουμε περισσότερα Βιτάμ στο ψυγείο απ’ όσα μπορούμε να καταναλώσουμε σε ένα χρόνο!» (εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Unilever Hellas, χορηγό στα βραβεία του ΒΗΜΑgourmet, για τη γενναιόδωρη προσφορά των προϊόντων της.)
Επιχείρημα Νο2: «Αυτή η συνταγή δε μοιάζει με καμία απ’ όσες έχω δοκιμάσει.»
Επιχείρημα Νο3: «Πρέπει να προλάβω να αξιοποιήσω τα μήλα, πριν γίνουν για πέταμα.»
Επιχείρημα Νο4: «Μας τελείωσε το ψωμί. Τα παιδιά δεν θα ξέρουν τι να φάνε πριν φύγουν για το σχολείο. Μήπως να φτιάξω κάτι;»
Επιχείρημα Νο5: «Έχει λίγη ψύχρα, δεν ψήνω ένα κέικ να ζεστάνει λίγο και το σπίτι;»
Και πάει λέγοντας…
Για να μη τα πολυλογώ, τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, έφτιαξα ένα κέικ με μήλα. Η αλήθεια είναι ότι όντως δεν είχα φτιάξει παρόμοιο κέικ. Δύο – τρία απλά μυστικά έκαναν το συγκεκριμένο κέικ μήλου διαφορετικό, τόσο σε γεύση όσο και σε υφή. Ποια είναι αυτά; Ο συνδυασμός μαργαρίνης με τυρί κρέμα μέσα στη ζύμη, η προσθήκη κορν φλάουρ μαζί με το αλεύρι και το πασπάλισμα της φόρμας με κανέλα και ζάχαρη πριν το ψήσιμο. Μικρές παραλλαγές στα βασικά υλικά και τα βήματα της συνταγής που είναι αρκετά για μεταμορφώνουν ένα απλό κέικ σε κάτι ξεχωριστό!
Είναι ένα κέικ με συνεκτική υφή αλλά ταυτόχρονα ανάλαφρο και μαλακό. Με το τυρί κρέμα να του χαρίζει μια άλλη διάσταση στη γεύση και να το διατηρεί απίστευτα αφράτο και υγρό και το κορν φλάουρ να κάνει την υφή του ακόμη πιο ντελικάτη. Αρωματικό, με μια υπέροχη καραμελωμένη κρούστα εξωτερικά από το πασπάλισμα της κανελοζάχαρης και ζουμερά κομματάκια μήλου κρυμμένα στο εσωτερικό του, θα τολμήσω να πω πως είναι το τέλειο φθινοπωρινό κέικ.
Η κουζίνα γέμισε όμορφες μυρωδιές, αξιοποίησα με τον καλύτερο τρόπο μία ακόμη πλάκα Βιτάμ, τα μήλα γλίτωσαν από ένα αβέβαιο μέλλον, τα παιδιά απόλαυσαν από μία μεγάλη φέτα κέικ στο πρωινό τους, εγώ συνόδευσα τον πρωινό μου καφέ και το έτερον μου ήμισυ είχε κάτι να τσιμπολογάει στη δουλειά. Το συμπέρασμα: όλοι έμειναν ευχαριστημένοι κι εγώ ενθουσιάστηκα που ανακάλυψα μια καινούργια συνταγή που σίγουρα θα φτιάξω πολλές φορές ακόμη στο μέλλον.
• Φροντίζουμε να βγάλουμε τη μαργαρίνη, το τυρί κρέμα και τα αυγά νωρίτερα από το ψυγείο, για να προλάβουν να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
• Mετά την προσθήκη των στεγνών υλικών στη ζύμη δεν παραχτυπάμε το μείγμα, για να μη γίνει σφιχτό το κέικ.
- ¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
- 2 κ.γλ. κανέλα
- 2 μεγάλα μήλα, κομμένα σε κυβάκια (καθαρό βάρος 300g)
- 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
- ¼ κούπας κορν φλάουρ (35g)
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ¾ κούπας Βιτάμ Κλασικό, κομμένο σε κύβους,
μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου (170g) - 200g τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1¾ κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (350g)
- 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 1 μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
- Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε το ¼ κούπας ζάχαρη με την κανέλα. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα στα κομμένα μήλα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Κρατάμε το υπόλοιπο στην άκρη για να πασπαλίσουμε τη φόρμα του κέικ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και τη βάζουμε στο ψυγείο, ώστε να παγώσει το στρώμα της μαργαρίνης.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε δύο φορές το αλεύρι, μαζί με το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, με το εξάρτημα σύρμα (ή το μίξερ χειρός), τη μαργαρίνη, με το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, περίπου 8 λεπτά. Ενδιάμεσα καθαρίζουμε, μία ή δύο φορές, τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα, ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η μαργαρίνη. Προσθέτουμε ένα−ένα τα αυγά, χτυπώντας για ένα λεπτό μετά από κάθε προσθήκη και καθαρίζοντας τα τοιχώματα του μπολ. Προσθέτουμε τη βανίλια και ομογενοποιούμε. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε σταδιακά τα κοσκινισμένα υλικά και χτυπάμε μέχρι μόλις να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Βγάζουμε τη φόρμα του κέικ από το ψυγείο και πασπαλίζουμε τα τοιχώματα με την κανελοζάχαρη που έχουμε κρατήσει, ανακινώντας τη φόρμα για να πάει παντού.
- Αδειάζουμε το μισό μείγμα του κέικ μέσα στη φόρμα και απλώνουμε τα κομμένα μήλα στην επιφάνεια, αφήνοντας περίπου 1cm περιθώριο από τα τοιχώματα. Καλύπτουμε τα μήλα με το υπόλοιπα μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
- Σβήνουμε την πάνω αντίσταση και ψήνουμε το κέικ μόνο με την κάτω αντίσταση για 30 λεπτά. Στην συνέχεια ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις πάνω−κάτω ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω στη σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Κόβουμε ένα μήλο σε πολύ λεπτές φέτες. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα πιάτο κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων και απλώνουμε όσες φέτες μήλου χωράνε σε μία στρώση. Ζεσταίνουμε για 2 λεπτά στη μέγιστη ισχύ του φούρνου και ανοίγουμε την πόρτα για να φύγουν οι υδρατμοί. Ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη ή μέχρι οι άκρες των μήλων να αρχίσουν να γίνονται κυματιστές. Βγάζουμε το πιάτο και αναποδογυρίζουμε τα μήλα. Ζεσταίνουμε για διαστήματα των 30 δευτερολέπτων, μέχρι να γίνουν τραγανά στις άκρες, προσέχοντας, όμως, να μην καούν (ο απαιτούμενος χρόνος εξαρτάται από την ποσότητα και το πάχος των μήλων καθώς και την ισχύ του φούρνου). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να ξεραθούν. Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες φέτες.
Βασισμένη στη συνταγή: Τechnicolor Κitchen (προσαρμογή συνταγής από το βιβλίο “The Grand Central Baking Book”)
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
ΜΑΤΙ λέει
φαίνεται τέλειο…ωστόσο επειδή τα παιδιά μου είναι μικρά και δεν θα ήθελαν να δουν κομμάτια το μηλο, κι επειδή εγω τρελλένομαι για μηλόπιτα(για να μην την φάω όλη μόνη μου) μπορουμε το μηλο να το τρίψουμε και να το ανακατεψουμε με την ζύμη;;; Εκανα τα φουρνιστά ντονατς…(ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!!)
Kouzinista λέει
Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για τα καλά σου λόγια! Το εκτιμώ πολύ που με εμπιστεύεσαι και δοκιμάζεις τις συνταγές μου.
Το τριμμένο μήλο μέσα στη ζύμη θα αφήσει υγρασία και θα επηρεάσει την υφή του κέικ και δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν το αποτέλεσμα θα σε ικανοποιήσει. Αν το δοκιμάσεις, θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου. Καλή επιτυχία!
Πεπη Σιαμπαλη λέει
Το έκανα σήμερα! ΤΕΛΕΙΟ! Ακριβώς όπως το περιγράφεις.
Η γεύση μοναδική, ο άντρας κι ο γιός μου ξετρελάθηκαν!
Nana λέει
Σε ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες τη συνταγή μου. Χαίρομαι τόσο πολύ που σας άρεσε!
theonewithallthetastes λέει
Τι όμορφες φωτογραφίες Νανά!
Τι υπέροχο κέικ… τρυφερό και γεμάτο ζεστασιά! Πόσο μου αρέσει το τυρί κρέμα της ζύμης 🙂
Και τα τσιπς μήλου πρέπει να είναι απλά εθιστικά!
Απολύτως του γούστου μου μιας που λατρεύω τα μήλα, τα κέικ, το υπέροχο άρωμα της κανέλας.
Και πολύ μου άρεσαν τα επιχειρήματα σου 🙂
Cook Taste Live λέει
Καλά με τρέλανε αυτή η γιρλάντα μήλου. Και ακούγεται τόσο εύκολη στην παρασκευή, θα την φτιάξω άμεσα!
Πως να μην μείνουν όλοι ευχαριστημένοι Νανά? Φαίνεται υπέροχο το κέικ σου!
Beauty Follower λέει
Ευχαριστούμε για τα μηλο-tips 😉
Καλή εβδομάδα!
http://beautyfollower.blogspot.gr
neanikon λέει
Πανέμορφα όλα !! Με έχουν ενθουσιάσει τα chips μήλου. Είναι πεντανόστιμα, το ξέρω, και θέλω επειγόντως να φτιάξω 😉
Καλό υπόλοιπο Σ/Κ Νανά !