• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Το τέλειο κέικ μήλου & τα μυστικά του

31.10.2015

Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα / Tender Cream Cheese Apple Cake

Όταν έχεις φτιάξει ήδη δύο κέικ μέσα σε μία εβδομάδα και η ιδέα να φτιάξεις και τρίτο σου τριβελίζει το μυαλό, αρχίζεις να ψάχνεις για ευφάνταστα επιχειρήματα προσπαθώντας να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα… Επιχείρημα Νο1: «Έχουμε περισσότερα Βιτάμ στο ψυγείο απ’ όσα μπορούμε να καταναλώσουμε σε ένα χρόνο!» (εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Unilever Hellas, χορηγό στα βραβεία του ΒΗΜΑgourmet, για τη γενναιόδωρη προσφορά των προϊόντων της.)

Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα / Tender Cream Cheese Apple Cake

Επιχείρημα Νο2: «Αυτή η συνταγή δε μοιάζει με καμία απ’ όσες έχω δοκιμάσει.»
Επιχείρημα Νο3: «Πρέπει να προλάβω να αξιοποιήσω τα μήλα, πριν γίνουν για πέταμα.»
Επιχείρημα Νο4: «Μας τελείωσε το ψωμί. Τα παιδιά δεν θα ξέρουν τι να φάνε πριν φύγουν για το σχολείο. Μήπως να φτιάξω κάτι;»
Επιχείρημα Νο5: «Έχει λίγη ψύχρα, δεν ψήνω ένα κέικ να ζεστάνει λίγο και το σπίτι;»
Και πάει λέγοντας…

Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα / Tender Cream Cheese Apple Cake

Για να μη τα πολυλογώ, τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, έφτιαξα ένα κέικ με μήλα. Η αλήθεια είναι ότι όντως δεν είχα φτιάξει παρόμοιο κέικ. Δύο – τρία απλά μυστικά έκαναν το συγκεκριμένο κέικ μήλου διαφορετικό, τόσο σε γεύση όσο και σε υφή. Ποια είναι αυτά; Ο συνδυασμός μαργαρίνης με τυρί κρέμα μέσα στη ζύμη, η προσθήκη κορν φλάουρ μαζί με το αλεύρι και το πασπάλισμα της φόρμας με κανέλα και ζάχαρη πριν το ψήσιμο. Μικρές παραλλαγές στα βασικά υλικά και τα βήματα της συνταγής που είναι αρκετά για μεταμορφώνουν ένα απλό κέικ σε κάτι ξεχωριστό!

Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα / Tender Cream Cheese Apple Cake

Είναι ένα κέικ με συνεκτική υφή αλλά ταυτόχρονα ανάλαφρο και μαλακό. Με το τυρί κρέμα να του χαρίζει μια άλλη διάσταση στη γεύση και να το διατηρεί απίστευτα αφράτο και υγρό και το κορν φλάουρ να κάνει την υφή του ακόμη πιο ντελικάτη. Αρωματικό, με μια υπέροχη καραμελωμένη κρούστα εξωτερικά από το πασπάλισμα της κανελοζάχαρης και ζουμερά κομματάκια μήλου κρυμμένα στο εσωτερικό του, θα τολμήσω να πω πως είναι το τέλειο φθινοπωρινό κέικ. 

Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα / Tender Cream Cheese Apple Cake

Η κουζίνα γέμισε όμορφες μυρωδιές, αξιοποίησα με τον καλύτερο τρόπο μία ακόμη πλάκα Βιτάμ, τα μήλα γλίτωσαν από ένα αβέβαιο μέλλον, τα παιδιά απόλαυσαν από μία μεγάλη φέτα κέικ στο πρωινό τους, εγώ συνόδευσα τον πρωινό μου καφέ και το έτερον μου ήμισυ είχε κάτι να τσιμπολογάει στη δουλειά. Το συμπέρασμα: όλοι έμειναν ευχαριστημένοι κι εγώ ενθουσιάστηκα που ανακάλυψα μια καινούργια συνταγή που σίγουρα θα φτιάξω πολλές φορές ακόμη στο μέλλον.

Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα / Tender Cream Cheese Apple Cake

fiberbanner• Φροντίζουμε να βγάλουμε τη μαργαρίνη, το τυρί κρέμα και τα αυγά νωρίτερα από το ψυγείο, για να προλάβουν να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
• Mετά την προσθήκη των στεγνών υλικών στη ζύμη δεν παραχτυπάμε το μείγμα, για να μη γίνει σφιχτό το κέικ. 

Kέικ μήλου & τα μυστικά του
 
Save Print
Προετοιμασία
20 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
55 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 15 λεπτά
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 14-16
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ & ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ
  • ¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 2 μεγάλα μήλα, κομμένα σε κυβάκια (καθαρό βάρος 300g)
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
  • ¼ κούπας κορν φλάουρ (35g)
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ¾ κούπας Βιτάμ Κλασικό, κομμένο σε κύβους,
    μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου (170g)
  • 200g τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1¾ κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (350g)
  • 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΡΛΑΝΤΑ ΑΠΟ CHIPS ΜΗΛΟΥ
  • 1 μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε το ¼ κούπας ζάχαρη με την κανέλα. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα στα κομμένα μήλα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Κρατάμε το υπόλοιπο στην άκρη για να πασπαλίσουμε τη φόρμα του κέικ.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και τη βάζουμε στο ψυγείο, ώστε να παγώσει το στρώμα της μαργαρίνης.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε δύο φορές το αλεύρι, μαζί με το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, με το εξάρτημα σύρμα (ή το μίξερ χειρός), τη μαργαρίνη, με το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, περίπου 8 λεπτά. Ενδιάμεσα καθαρίζουμε, μία ή δύο φορές, τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα, ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η μαργαρίνη. Προσθέτουμε ένα−ένα τα αυγά, χτυπώντας για ένα λεπτό μετά από κάθε προσθήκη και καθαρίζοντας τα τοιχώματα του μπολ. Προσθέτουμε τη βανίλια και ομογενοποιούμε. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε σταδιακά τα κοσκινισμένα υλικά και χτυπάμε μέχρι μόλις να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  5. Βγάζουμε τη φόρμα του κέικ από το ψυγείο και πασπαλίζουμε τα τοιχώματα με την κανελοζάχαρη που έχουμε κρατήσει, ανακινώντας τη φόρμα για να πάει παντού.
  6. Αδειάζουμε το μισό μείγμα του κέικ μέσα στη φόρμα και απλώνουμε τα κομμένα μήλα στην επιφάνεια, αφήνοντας περίπου 1cm περιθώριο από τα τοιχώματα. Καλύπτουμε τα μήλα με το υπόλοιπα μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  7. Σβήνουμε την πάνω αντίσταση και ψήνουμε το κέικ μόνο με την κάτω αντίσταση για 30 λεπτά. Στην συνέχεια ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις πάνω−κάτω ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω στη σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΡΛΑΝΤΑ ΑΠΟ CHIPS ΜΗΛΟΥ για τη διακόσμηση του κέικ
  1. Κόβουμε ένα μήλο σε πολύ λεπτές φέτες. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα πιάτο κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων και απλώνουμε όσες φέτες μήλου χωράνε σε μία στρώση. Ζεσταίνουμε για 2 λεπτά στη μέγιστη ισχύ του φούρνου και ανοίγουμε την πόρτα για να φύγουν οι υδρατμοί. Ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη ή μέχρι οι άκρες των μήλων να αρχίσουν να γίνονται κυματιστές. Βγάζουμε το πιάτο και αναποδογυρίζουμε τα μήλα. Ζεσταίνουμε για διαστήματα των 30 δευτερολέπτων, μέχρι να γίνουν τραγανά στις άκρες, προσέχοντας, όμως, να μην καούν (ο απαιτούμενος χρόνος εξαρτάται από την ποσότητα και το πάχος των μήλων καθώς και την ισχύ του φούρνου). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να ξεραθούν. Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες φέτες.
Σημειώσεις
• Αν προτιμάτε το κέικ σας πιο άγλυκο, μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη κατά ¼ της κούπας.
3.5.3208

Βασισμένη στη συνταγή: Τechnicolor Κitchen (προσαρμογή συνταγής από το βιβλίο “The Grand Central Baking Book”)

Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα / Tender Cream Cheese Apple Cake

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

8 Σχόλια / Filed In: ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, Διαγωνισμοί, Κέικ, Cupcakes & Muffins
Tagged: Κανέλα, Μήλα, Παρουσίαση προϊόντος, Τυρί κρέμα

Δοκιμάστε επίσης:

Muffins μπανάνας με σοκολατένια γέμιση & σταγόνες σοκολάτας σε δύο γεύσεις / Chocolate filled chocolate chip banana muffins
Muffins μπανάνας με σοκολατένια γέμιση σε 2 γεύσεις

Zoυμερό κέικ με βατόμουρα / Blackberry bundt cake
Ζουμερό κέικ με βατόμουρα

Μαγικό σουφλέ λεμονιού με δύο στρώσεις / Lemon soufflé pudding cake
Μαγικά σουφλέ λεμονιού

http://terzopoulosbooks.com/index.php/cooking/megeiriki-kai-zaxaroplastiki-detail
Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & σταγόνες σοκολάτας + GIVEAWAY!

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. ΜΑΤΙ λέει

    08.02.2017 at 09:57

    φαίνεται τέλειο…ωστόσο επειδή τα παιδιά μου είναι μικρά και δεν θα ήθελαν να δουν κομμάτια το μηλο, κι επειδή εγω τρελλένομαι για μηλόπιτα(για να μην την φάω όλη μόνη μου) μπορουμε το μηλο να το τρίψουμε και να το ανακατεψουμε με την ζύμη;;; Εκανα τα φουρνιστά ντονατς…(ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!!)

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      08.02.2017 at 12:09

      Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για τα καλά σου λόγια! Το εκτιμώ πολύ που με εμπιστεύεσαι και δοκιμάζεις τις συνταγές μου.
      Το τριμμένο μήλο μέσα στη ζύμη θα αφήσει υγρασία και θα επηρεάσει την υφή του κέικ και δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν το αποτέλεσμα θα σε ικανοποιήσει. Αν το δοκιμάσεις, θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου. Καλή επιτυχία!

      Απάντηση
  2. Πεπη Σιαμπαλη λέει

    16.11.2015 at 22:54

    Το έκανα σήμερα! ΤΕΛΕΙΟ! Ακριβώς όπως το περιγράφεις.
    Η γεύση μοναδική, ο άντρας κι ο γιός μου ξετρελάθηκαν!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      17.11.2015 at 00:23

      Σε ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες τη συνταγή μου. Χαίρομαι τόσο πολύ που σας άρεσε!

      Απάντηση
  3. theonewithallthetastes λέει

    03.11.2015 at 19:16

    Τι όμορφες φωτογραφίες Νανά!
    Τι υπέροχο κέικ… τρυφερό και γεμάτο ζεστασιά! Πόσο μου αρέσει το τυρί κρέμα της ζύμης 🙂
    Και τα τσιπς μήλου πρέπει να είναι απλά εθιστικά!
    Απολύτως του γούστου μου μιας που λατρεύω τα μήλα, τα κέικ, το υπέροχο άρωμα της κανέλας.
    Και πολύ μου άρεσαν τα επιχειρήματα σου 🙂

    Απάντηση
  4. Cook Taste Live λέει

    03.11.2015 at 01:11

    Καλά με τρέλανε αυτή η γιρλάντα μήλου. Και ακούγεται τόσο εύκολη στην παρασκευή, θα την φτιάξω άμεσα!
    Πως να μην μείνουν όλοι ευχαριστημένοι Νανά? Φαίνεται υπέροχο το κέικ σου!

    Απάντηση
  5. Beauty Follower λέει

    02.11.2015 at 19:14

    Ευχαριστούμε για τα μηλο-tips 😉

    Καλή εβδομάδα!
    http://beautyfollower.blogspot.gr

    Απάντηση
  6. neanikon λέει

    31.10.2015 at 20:43

    Πανέμορφα όλα !! Με έχουν ενθουσιάσει τα chips μήλου. Είναι πεντανόστιμα, το ξέρω, και θέλω επειγόντως να φτιάξω 😉
    Καλό υπόλοιπο Σ/Κ Νανά !

    Απάντηση

Γράψτε απάντηση στο Kouzinista Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.