• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Ζουμερά κεφτεδάκια με γλυκόξινη σάλτσα

03.06.2014

Ζουμερά κεφτεδάκια με γλυκόξινη σάλτσα / Sweet & sour meatballsΗ γεύση και η μυρωδιά των φαγητών έχουν τη δύναμη να κουβαλούν αναμνήσεις ή να γεννούν καινούργιες που μας συντροφεύουν για πάντα. Μία μόνο μπουκιά ενός αγαπημένου φαγητού αρκεί για να ξυπνήσει μνήμες και να ξαναφέρει στο νου μας εικόνες, συναισθήματα και πρόσωπα από το παρελθόν που ζωντανεύουν μέσα από τη γεύση. Πάρτε για παράδειγμα τα κεφτεδάκια των παιδικών μας χρόνων. Σαν αυτά που στριμωγμένα γέμιζαν τα τάπερ στις σχολικές εκδρομές μας… Σαν αυτά που στοιβαγμένα σχημάτιζαν ένα μικρό βουνό στα παιδικά μας πάρτυ… Σαν αυτά που λαίμαργα αρπάζαμε από το τηγάνι τα καλοκαίρια στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού…

Ζουμερά κεφτεδάκια με γλυκόξινη σάλτσα / Sweet & sour meatballs

Και φυσικά κάθε νοικοκυρά είχε τα μυστικά της. Αγαπημένα τα κεφτεδάκια της μαμάς, αξέχαστα τα κεφτεδάκια της γιαγιάς. Τα πρώτα έχω την τύχη να τα απολαμβάνω ακόμα στις οικογενειακές μας μαζώξεις. Τα δεύτερα τα αναπολώ με συγκίνηση και παρ’ όλο που μαθήτευσα κοντά της, δεν μπορώ να αναπαράγω την ανεπιτήδευτη νοστιμιά τους. Ελπίζω μια μέρα και τα δικά μου παιδιά να θυμούνται με νοσταλγία, αν όχι τα συγκεκριμένα κεφτεδάκια (τα οποία σημειωτέον λατρεύουν), κάποια από τα «περίεργα» που η μαμά blogger κατά καιρούς τους μαγειρεύει.

Ζουμερά κεφτεδάκια με γλυκόξινη σάλτσα / Sweet & sour meatballs

Αυτά τα κεφτεδάκια ξεφεύγουν από τα κλασικά μαμαδίστικα. Είναι πικάντικα, σπιρτόζικα κι αρωματικά και συνδυάζονται με μια λαχταριστή γλυκόξινη σάλτσα. Δύο είδη κιμά ζυμώνονται με τζίντζερ, σκόρδο και φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα κεφτεδάκια ψήνονται στο φούρνο ενώ η σάλτσα σιγοβράζει στην κατσαρόλα. Η σάλτσα σόγιας παντρεύεται με καστανή ζάχαρη, μέλι και λίγο ξύδι σε μια πηχτή σάλτσα με χρώμα καραμέλας που ακροβατεί μεταξύ γλυκού και ξινού. Κεφτεδάκια και σάλτσα σμίγουν και σερβίρονται ως ορεκτικό, ιδανικό για τσιμπολόγημα σε πάρτυ ή μπουφέ, ή ως κυρίως πιάτο συνοδεία αρωματικού ρυζιού (basmati ή jasmine).

Ζουμερά κεφτεδάκια με γλυκόξινη σάλτσα / Sweet & sour meatballs

Ζουμερά κεφτεδάκια με γλυκόξινη σάλτσα
 
Save Print
Προετοιμασία
20 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
30 λεπτά
Συνολικός χρόνος
50 λεπτά
 
Κατηγορία: Έθνικ κουζίνα
Ποσότητα/μερίδες: 40 κεφτεδάκια
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
  • 750g κιμά μοσχαρίσιο
  • 250g κιμά χοιρινό
  • ½ κούπα ψίχουλα ψωμιού, από περίπου δύο φέτες μπαγιάτικο ψωμί (40g)
  • 2 κρόκους αυγών, ελαφρά χτυπημένους
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, περασμένες από την πρέσα
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 κ.γλ. σάλτσα σόγιας (soya sauce)
  • ½ κ.γλ. άσπρο πιπέρι
  • αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ
  • 1¼ κούπας νερό
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • ¼ κούπας σάλτσα σόγιας (soya sauce)
  • ¼ κούπας σκούρα καστανή, μαλακή ζάχαρη (55g)
  • ½ κ.γλ. σκόνη τζίντζερ
  • ¼ κ.γλ. σκόνη σκόρδου
  • ¼ κ.γλ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1-2 κ.σ. λευκό ξύδι
  • αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • σουσάμι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε τα δύο είδη κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (το ψωμί, τους κρόκους, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το τζίντζερ, τη σόγια, το άσπρο πιπέρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά για μερικά λεπτά, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά και να προκύψει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Πλάθουμε το μείγμα σε μικρά στρόγγυλα κεφτεδάκια (περίπου 3,5 με 4cm) και τα τοποθετούμε σε καλά λαδωμένη λαμαρίνα. Βγαίνουν περίπου 40 κομμάτια. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 20-25 λεπτά.

  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γλυκόξινη σάλτσα. Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ σε ¼ κούπας νερό. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, το υπόλοιπο νερό (1 κούπα) μαζί με τη σόγια, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, το σκόρδο, το πιπέρι καγιέν, το μέλι και το ξύδι. Ανακατεύουμε το μείγμα με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Προσθέτουμε το διαλυμένο στο νερό κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα και να καλύπτει το πίσω μέρος του κουταλιού, περίπου 2 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, αλάτι.

  3. Περιχύνουμε τα ζεστά κεφτεδάκια με τη σάλτσα, γαρνίρουμε με φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και σουσάμι και σερβίρουμε. Προαιρετικά, συνοδεύουμε με ρύζι basmati ή jasmine.
Σημειώσεις
• Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το ζυμωμένο κιμά σκεπασμένο για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο, ώστε να δέσουν καλύτερα οι γεύσεις και να αναδειχθούν τα αρώματα.
• Διορθώνουμε την οξύτητα ή τη γλυκύτητα της σάλτσας, αυξομειώνοντας αντίστοιχα την ποσότητα του ξυδιού ή της καστανής ζάχαρης.
3.5.3208

Προσαρμογή συνταγής: Damn Delicious

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

6 Σχόλια / Filed In: Έθνικ κουζίνα, Κρέας & Πουλερικά, Ορεκτικά & Σνακ
Tagged: Κιμάς, Σόγια, Τζίντζερ

Δοκιμάστε επίσης:

Ασιατικά λιγκουίνι με κοτόπουλο και λαχανικά / Asian chicken linguine
Ασιατικά λιγκουίνι με κοτόπουλο

Enchiladas με κοτόπουλο και σάλτσα τσίλι / Red chile sauce chicken enchiladas
Enchiladas με κοτόπουλο και σάλτσα τσίλι

Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα / Apricot mustard oven roasted chicken drumstics
Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

Σπιτικά κρακεράκια τυριού / Homemade cheese crackers
Σπιτικά κρακεράκια τυριού

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. mookies λέει

    03.07.2014 at 20:32

    Λατρεύω τη γλυκόξινη σάλτσα, αλλά τη φτιάχνω συνήθως με κοτόπουλο ή χοιρινό, με κεφτεδάκια δεν την έχω δοκιμάσει. Τα δικά σου φαίνονται υπέροχα με το ρύζι και τα κρεμμυδάκια. (έχω τα ίδια κινέζικα μπολάκια)

    Απάντηση
  2. Cook Taste Live λέει

    21.06.2014 at 12:14

    Η γλυκόξινη σάλτσα είναι αγαπημένη μου! Αλλά για κάποιο λόγο πάντα την έπαιρνα έτοιμη. Μάλλον ήρθε η ώρα να φτιάξω σπιτική γλυκόξινη. 🙂
    Ευχαριστούμε για την συνταγή!

    Απάντηση
  3. dolmadaki λέει

    06.06.2014 at 12:38

    τελειααααααααααα για γιαμ!!!

    Απάντηση
  4. Ερμιόνη λέει

    06.06.2014 at 00:59

    Δείχνουν πραγματικά υπέροχα Νανά μου!
    Είναι συνταγή που θέλω πολύ να φτιάξω, αλλά με αγχώνουν οι μικρές κυρίες και το κατά πόσο θα είναι δεκτικές σε ακόμα ένα περίεργο πιάτο της μαμάς!
    Ο συνδυασμός γλυκού και ξινού είναι φανταστικός, πολύ του γούστου μου.
    Φιλιά!

    Απάντηση
  5. littledeco λέει

    03.06.2014 at 23:31

    Μου αρεσει η γλυκόξυνη !!! Ειναι λιγο ταλαιπώρια και δεν τξν κανω συχνά, η αληθεια μου δεν την ειχα ονειρευτει με κεφτεδες … αλλα τωρα που το λες, ονειρο !!!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      04.06.2014 at 23:24

      Η συγκεκριμένη είναι έτοιμη μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, καμία ταλαιπωρία!

      Απάντηση

Γράψτε απάντηση στο mookies Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.